Thursday, March 24, 2011

Custard Teacake


Assalamualaikum..

Hahaha.. gelak dulu.. Memang tengah kebabom kek neh dikalangan orang rajin membaking dan yang tak de oben pun leh buat versi kukus. *untuk kes tak keruan. Haha.. Marah mek Tun. Semalam ramai yang menayang kek ni. Macam-macam versi derhaka yang kreatif dan cantik cumil. Kalau lambat sikit buat leh tiru versi derhaka kak Nor ngan kak Dayang tu. Ada jugak yang buat kek ni memandai nambah adunan inti kastard tu. Buat perangai la tu, nak tunjuk tamak loba. Hahaha.. eh kak Bee jangan terasa lak, sebab kak Bee terus buat double adunan. Hahaha.. kantoi.


Sebenornya tak kesah pun nak buat mcmana kan. Kek sendiri buat, boleh ubah citarasa memasing. Dan boleh menunjukkan kekreatifan juga. Kek saya ni pulak ada cacat dari segi rupa tapi tidak dari segi rasa. Malah lagi best dari yang guna majerin tuuuu* ayat  eksen. Muekekee. Testimoni dari cik abang, dia suke sangat kek neh. Katanya wahh..kek ni memang moist. Haha..memang ler moist sebab ada inti kastard tu. Kalau tak de kastard agaknya kering sikit kot kek neh. Bais pulak, setengah kek ni habis kat dia je, sampai kena bagitau tinggalkan sikit ye untuk ayah. Baru dia sedar diri. Ayah dia makan suku kek. Muaz pun makan suku kek. Ce buat kira-kira matematik sikit. Bais - 1/2 kek. Ayah 1/4 kek. Muaz 1/4 kek. Nampak..nampak...  Hahahaa... Pandai tak? Cam ummi dia tak makan kan?

udah udah...  hah sesapa ada menyebut nama ku semalam. Pueh hati? Kikiki.. sabau je la deme neh. Menggoda tau. Kak Dayang. Mas, kak Sam dan Tun.. senyum ler tu dak Tun tu menang tanpa bertanding katakan.. Haha.. Jom tengok resepi dari kak Ida neh. 


CASTARD TEACAKE


BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla


CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!

BOLEH JENGUK JUGA DI:

Hasue-double castard
Kak Bee-double resepi
Mas-double castard
Kak Dayang -derhaka version
Kak Nor-derhaka version
Tun- stim version

KAK SAM!! bila lagi???



56 comments:

  1. wah, pemes kek ni lately..akak dh pernah buat lama dulu tp ingat2 lupe dah rasa dia...izah, pagi2 mkn kek k tu? hehehe

    ReplyDelete
  2. izah, cepatnya engkau post kek ni, Tadi buka belum lagi. Cepat-cepat ira edit sebab nak post sebelum izah!!!!huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. Erm pasni xtau lak pakat nak kena virus apa..ngeee..

    ReplyDelete
  4. wakakaka..tergelak aku pepagi dingin ni ngan kau...siap tunjuk tu org yg dah buat ikut giliran,..he..he...
    wehhhhhh..double custard lebih sedapp weh.....
    tu yg kiraan matematik tu..aku rasa bais tu makan sikit jer..kau yang menghabiskan 1/2 tu...wakakaka...jangan malu2 ijah..aku ni pun tak puas makan lagi....laki ngan anak2 aku suka....nanti nak buay lagi...
    laki aku siap cakap..nanti buatkan untuk buah tangan masa balik kampung...
    tengok kek kau tu ok la..cuma senget jer..hje..he..agaknya kau potong masa panas2 kot..he..he..

    ReplyDelete
  5. saya lom sarap ni...nampak kek kak ijah ni rasa lapa....rajin sungguh akk

    ReplyDelete
  6. @Jun
    tu la kak jun.tengah meletop neh.oo akak dah buat ye..lebih kurang sama le kan rasanya.ha ah kak,pagi ni ada satu slice lagi, budak berdua tu gaduh dah sebab sikit je.

    ReplyDelete
  7. @Wanieyra
    dah buat ye..hahaha..nakkena tengok jap lagik neh.mcm2 rupe, suke menengoknye..hehe

    ReplyDelete
  8. @Zaliedana
    tula ct..kite tengok je la..eh dah buat tak lagi kek ni.jom2 pakat kena virus blaka..hehe

    ReplyDelete
  9. montok je kek ko nih ijah..huh?umi dia tak mkn lgsung?ntah2 dah wat kek ke 2 nih sebab yg 1st umi jek mkn 1 biji..nmpk?nmpk x matematik di situ?sebiji=umi jer mkn..haihhh...

    versi double kastad best!!kan mas..calit sikit!

    org yg versi ngukus tuh paling tak boleh blah..kakaka...tp mesti lbh moist!hihi

    ReplyDelete
  10. @Mas
    hahaha..betul la mek..aku makan sikit je.bais memang giler kek neh.1/2 biji kat dia je..nasib jugak kek ni elok2 je manisnyer kan. kalau aku buat double kastad maunyer kek aku neh penyek terus kot.hahaha..tapi mmg best sebab kastard tu kan..hehe. sama la hubby aku pun suke kek ni. nanti aku gi umah ko, ko buat kan aku sebijik ek..hehe

    ReplyDelete
  11. @hani
    wassalam.baru je pinis..tu pun bergadoh2 bebudak berdua tu..haha..teruk tul penangan kek neh.nasib mak dia rasa sesudu je.wahh boleh percaya kerrr..hehe

    ReplyDelete
  12. @Deliah's Deli
    betul betul..tapi kek ni manis dia sedang2 je.dah try buat tak del?

    ReplyDelete
  13. @HaSue
    hahahaha..salah matematik ko tu..padam balik padam.haha..tah sama la aku pun tak leh blah.siap ngan semput skali tuh.hahah..gelak aku semalam ngan budak tuuu..kehkeh..

    ye la..sedapek buat double.nanti ko buat double adunan terus,pas kat aku sikit.. tapi yang pasti kek aku neh sedap la sikit dari guna majerin...hahaha

    ReplyDelete
  14. adeh izah mmg dh masuk list nak buat...tp tak bekesempatan lagi nih..tungguuu...:)

    ReplyDelete
  15. izah..... dah buat dah pun... ehhehee.... cantik dan cantik ler custard teacake nie... suka tgk.. naaak... :D

    ReplyDelete
  16. wah kalau meletop ni mcm kes kat jepun tu ker..kilang nuklear..sampai berterbangan ke rata dapo kawan2 kita..heheh kak ilah belum tau lagi bila..resepi dah siap print hari mula2 mat gebu buat N3..penuh ddah rak resepi ni berat melengkung dah papan nak tampung berat..buatnya entah bila..hihi..

    ReplyDelete
  17. Wahhhhh Izah, join gang kek kastard jugak ye. Menular macam virus, semua tersampuk, hehehe.
    I tak jawapan soalan Maths tu, Ummi dia terpaksa makan serdak2 yg melekat kat tin kek tu aje kan! :-D

    ReplyDelete
  18. dah sapa dapur izah kek ni..akk lum lagi la. ari tu bila tgk kek hasue dh terliur sangat, tp x buat gak...bila tgk umah izah pg2 ni..lagi terliur huhu

    ReplyDelete
  19. Izah...hehehe, tu la sbb kiter buatkan double terus, takut nanti ada yg pi batu belah batu bertangkup...:D

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. izah, ramai juga yang dah cuba buat kek ni ya..sedap ya izah??..muak tak?..tengok macam moist aje..pelanggan rumah akak ni ada banyak punya songeh..so takut kalau buat akak sorang yg kena perhabiskan..tapi kalau baiz & muaz berebut confirm sedaplah tu ya..
    thanks izah for the link tu ..masih terkial2 tak reti nak buat..hehe

    ReplyDelete
  22. izah,,ziey pun kena cuba bt ni,,xtahan tgk org punya jer...sebb sekadar tengok,,apa kata pos cini sikit pun jd..

    ReplyDelete
  23. dah panjang deretan eksperimen kek ni, harus kena buat juga nih!

    ReplyDelete
  24. wah izah dah buat jugak... akak pun dah buat .. hihi belum posting aje lagi...

    ReplyDelete
  25. izah,

    akak senyummmm jer...heheh. virus kastard cepat sgt merebak minggu ni. kalah H1N1...hahaha

    bak sepotong! kopi secawan! :P :D

    ReplyDelete
  26. Waaahh minggu custard teacake sedonia ke...wah, sana sini pakat2 terkena virus CMG bawak menular nih...hehehhe...akak tengok je la dulu..dah kenyang dah...lain thn akak buat la eh..hehehhehe

    ReplyDelete
  27. Amboi3....ini minggu kekkastard la nih..memang la ai ketinggalan bangat izah ooooi......

    Sedap nampak custard filling ko nih izah...bakla 3 keping wat iftar hari ni....heeeeeee.....

    ReplyDelete
  28. @Diana @ Melley Mey
    dah buat ker? leh la try kalau suke makan kek.sedap ni

    ReplyDelete
  29. @ilahjy
    hahaha..kak ilah, tu la pasal, rasa nyer kite ni sama je.duk copy resepi tapi punya la banyak yang tak dicuba nyer lagi.hehe.nanti try la kak,mcm mcm version ada.cantik n sedap lak tu

    ReplyDelete
  30. @lemongrass
    hahaha... ye la sangat kak makan serdak.hahaha.. malu aii..kikiki. tu la, nak geng kek kastard jugak la ni..

    ReplyDelete
  31. @Kak Rosaliza
    apa lagi kak.jom la masuk geng.hihi. sedap ni kak..

    ReplyDelete
  32. @Bee
    tu la kak..nasib jauh ngan gua batu belah..hahaha... tak pe, tengok diiorang makan pun kite sekali rasa kenyang nye..hehe

    ReplyDelete
  33. Wah wah wah...ramainya dah try kek ni!!! Mesti sedap...nak try gak! :D

    ReplyDelete
  34. Salam...
    Wahhh cepatnya virus ni tersebarrrrrr....ku tergudaaaaaa

    ReplyDelete
  35. uwaaaa..sana sini kwn2 dok tayang castard teacake...mesti sedapkan...mcm nak wat gak ni..busy betullah skrng..semuanya jadi malasssss...

    ReplyDelete
  36. hahahaha.. ooooo.. nk ngate kt org yer.. ni br smp dr brunei ni, masuk umah terus bukak laptop nk tgk kek akak.. hihi...

    ReplyDelete
  37. wahhh sana sini sinun tayang kek ni...bila nk terbang ke sini lak ni...haha mai ambik bau dulu la zah...hehe

    ReplyDelete
  38. @Ayu
    kak ayu..budak bais tu memang penggemar any kind of cake.tu selera dia takleh pakai.haha..
    pada saya hmm..ok la kek ni, kalau suke jenis kek yang rasa berkrim tu mmg suke la kek ni. tapi tang kek tu agak kering skit.boleh ejas sikit kot kalau nak moist

    ReplyDelete
  39. @ziey
    tu la, memang kena try kek ni. semua dah try ni.cepat cepat..hehe

    ReplyDelete
  40. @AZLITA AZIZ
    saya dah tengok kek kak ita.. cantikk

    ReplyDelete
  41. @DJ Dayang
    tu la, nasib virus tak merbahaya..virus bahaya tuk lemak je..hahaha

    ReplyDelete
  42. @Ummi
    kak ummi tak mau masuk geng ke?hehehe

    ReplyDelete
  43. @Ayu Safieza
    tak de ler ketinggalan lagi.virus baru je merebak ni..cepat cepat gi bikin sebijik

    ReplyDelete
  44. @♥LOVE2COOK♥
    try la love..sedap untuk yang suke kan kek yang berkrim macam ni.

    ReplyDelete
  45. @Sue @ Nenie
    terguda? apa lagi yang kau tunggu? cepat masuk dapor bikin itu kek kasi sedikit samak aku..*baca ala ala makmertua p ramlee.hahah

    ReplyDelete
  46. @Yatie
    kak yatie kena buat double adunan kak.hehe

    ReplyDelete
  47. @tun_telani
    sap sapa tun yang ngata tu.meh pok sikit molut dia..pandai je ngata orang kan.hahaha..weh ole ole dari brunei menda?

    ReplyDelete
  48. @Nieza
    amik bau tak pe jangan amik kek..hahaha..dasar kedekut..hahaha

    ReplyDelete
  49. izah, nk tanya. kek ni blh di kukus ke??

    ReplyDelete
  50. check out here my blog why not try here like it the original source websites

    ReplyDelete