Assalamualaikum..
Hahaha.. gelak dulu.. Memang tengah kebabom kek neh dikalangan orang rajin membaking dan yang tak de oben pun leh buat versi kukus. *untuk kes tak keruan. Haha.. Marah mek Tun. Semalam ramai yang menayang kek ni. Macam-macam versi derhaka yang kreatif dan cantik cumil. Kalau lambat sikit buat leh tiru versi derhaka kak Nor ngan kak Dayang tu. Ada jugak yang buat kek ni memandai nambah adunan inti kastard tu. Buat perangai la tu, nak tunjuk tamak loba. Hahaha.. eh kak Bee jangan terasa lak, sebab kak Bee terus buat double adunan. Hahaha.. kantoi.
Sebenornya tak kesah pun nak buat mcmana kan. Kek sendiri buat, boleh ubah citarasa memasing. Dan boleh menunjukkan kekreatifan juga. Kek saya ni pulak ada cacat dari segi rupa tapi tidak dari segi rasa. Malah lagi best dari yang guna majerin tuuuu* ayat eksen. Muekekee. Testimoni dari cik abang, dia suke sangat kek neh. Katanya wahh..kek ni memang moist. Haha..memang ler moist sebab ada inti kastard tu. Kalau tak de kastard agaknya kering sikit kot kek neh. Bais pulak, setengah kek ni habis kat dia je, sampai kena bagitau tinggalkan sikit ye untuk ayah. Baru dia sedar diri. Ayah dia makan suku kek. Muaz pun makan suku kek. Ce buat kira-kira matematik sikit. Bais - 1/2 kek. Ayah 1/4 kek. Muaz 1/4 kek. Nampak..nampak... Hahahaa... Pandai tak? Cam ummi dia tak makan kan?
udah udah... hah sesapa ada menyebut nama ku semalam. Pueh hati? Kikiki.. sabau je la deme neh. Menggoda tau. Kak Dayang. Mas, kak Sam dan Tun.. senyum ler tu dak Tun tu menang tanpa bertanding katakan.. Haha.. Jom tengok resepi dari kak Ida neh.
CASTARD TEACAKE
sumber: kak Ida 1001 resepi
BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!
BOLEH JENGUK JUGA DI:
Hasue-double castard
Kak Bee-double resepi
Mas-double castard
Kak Dayang -derhaka version
Kak Nor-derhaka version
Tun- stim version
KAK SAM!! bila lagi???
wah, pemes kek ni lately..akak dh pernah buat lama dulu tp ingat2 lupe dah rasa dia...izah, pagi2 mkn kek k tu? hehehe
ReplyDeleteizah, cepatnya engkau post kek ni, Tadi buka belum lagi. Cepat-cepat ira edit sebab nak post sebelum izah!!!!huhuhuhu
ReplyDeleteErm pasni xtau lak pakat nak kena virus apa..ngeee..
ReplyDeletewakakaka..tergelak aku pepagi dingin ni ngan kau...siap tunjuk tu org yg dah buat ikut giliran,..he..he...
ReplyDeletewehhhhhh..double custard lebih sedapp weh.....
tu yg kiraan matematik tu..aku rasa bais tu makan sikit jer..kau yang menghabiskan 1/2 tu...wakakaka...jangan malu2 ijah..aku ni pun tak puas makan lagi....laki ngan anak2 aku suka....nanti nak buay lagi...
laki aku siap cakap..nanti buatkan untuk buah tangan masa balik kampung...
tengok kek kau tu ok la..cuma senget jer..hje..he..agaknya kau potong masa panas2 kot..he..he..
saya lom sarap ni...nampak kek kak ijah ni rasa lapa....rajin sungguh akk
ReplyDelete@Jun
ReplyDeletetu la kak jun.tengah meletop neh.oo akak dah buat ye..lebih kurang sama le kan rasanya.ha ah kak,pagi ni ada satu slice lagi, budak berdua tu gaduh dah sebab sikit je.
sedap tp x leh mkn bnyk2 :)))
ReplyDelete@Wanieyra
ReplyDeletedah buat ye..hahaha..nakkena tengok jap lagik neh.mcm2 rupe, suke menengoknye..hehe
@Zaliedana
ReplyDeletetula ct..kite tengok je la..eh dah buat tak lagi kek ni.jom2 pakat kena virus blaka..hehe
montok je kek ko nih ijah..huh?umi dia tak mkn lgsung?ntah2 dah wat kek ke 2 nih sebab yg 1st umi jek mkn 1 biji..nmpk?nmpk x matematik di situ?sebiji=umi jer mkn..haihhh...
ReplyDeleteversi double kastad best!!kan mas..calit sikit!
org yg versi ngukus tuh paling tak boleh blah..kakaka...tp mesti lbh moist!hihi
@Mas
ReplyDeletehahaha..betul la mek..aku makan sikit je.bais memang giler kek neh.1/2 biji kat dia je..nasib jugak kek ni elok2 je manisnyer kan. kalau aku buat double kastad maunyer kek aku neh penyek terus kot.hahaha..tapi mmg best sebab kastard tu kan..hehe. sama la hubby aku pun suke kek ni. nanti aku gi umah ko, ko buat kan aku sebijik ek..hehe
@hani
ReplyDeletewassalam.baru je pinis..tu pun bergadoh2 bebudak berdua tu..haha..teruk tul penangan kek neh.nasib mak dia rasa sesudu je.wahh boleh percaya kerrr..hehe
@Deliah's Deli
ReplyDeletebetul betul..tapi kek ni manis dia sedang2 je.dah try buat tak del?
@HaSue
ReplyDeletehahahaha..salah matematik ko tu..padam balik padam.haha..tah sama la aku pun tak leh blah.siap ngan semput skali tuh.hahah..gelak aku semalam ngan budak tuuu..kehkeh..
ye la..sedapek buat double.nanti ko buat double adunan terus,pas kat aku sikit.. tapi yang pasti kek aku neh sedap la sikit dari guna majerin...hahaha
cake of the month :)
ReplyDelete@K.Nor
ReplyDeletetu la.sesuai la tu..ehe
adeh izah mmg dh masuk list nak buat...tp tak bekesempatan lagi nih..tungguuu...:)
ReplyDeleteizah..... dah buat dah pun... ehhehee.... cantik dan cantik ler custard teacake nie... suka tgk.. naaak... :D
ReplyDeletewah kalau meletop ni mcm kes kat jepun tu ker..kilang nuklear..sampai berterbangan ke rata dapo kawan2 kita..heheh kak ilah belum tau lagi bila..resepi dah siap print hari mula2 mat gebu buat N3..penuh ddah rak resepi ni berat melengkung dah papan nak tampung berat..buatnya entah bila..hihi..
ReplyDeleteWahhhhh Izah, join gang kek kastard jugak ye. Menular macam virus, semua tersampuk, hehehe.
ReplyDeleteI tak jawapan soalan Maths tu, Ummi dia terpaksa makan serdak2 yg melekat kat tin kek tu aje kan! :-D
dah sapa dapur izah kek ni..akk lum lagi la. ari tu bila tgk kek hasue dh terliur sangat, tp x buat gak...bila tgk umah izah pg2 ni..lagi terliur huhu
ReplyDeleteIzah...hehehe, tu la sbb kiter buatkan double terus, takut nanti ada yg pi batu belah batu bertangkup...:D
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteizah, ramai juga yang dah cuba buat kek ni ya..sedap ya izah??..muak tak?..tengok macam moist aje..pelanggan rumah akak ni ada banyak punya songeh..so takut kalau buat akak sorang yg kena perhabiskan..tapi kalau baiz & muaz berebut confirm sedaplah tu ya..
ReplyDeletethanks izah for the link tu ..masih terkial2 tak reti nak buat..hehe
izah,,ziey pun kena cuba bt ni,,xtahan tgk org punya jer...sebb sekadar tengok,,apa kata pos cini sikit pun jd..
ReplyDeletedah panjang deretan eksperimen kek ni, harus kena buat juga nih!
ReplyDeletewah izah dah buat jugak... akak pun dah buat .. hihi belum posting aje lagi...
ReplyDeleteizah,
ReplyDeleteakak senyummmm jer...heheh. virus kastard cepat sgt merebak minggu ni. kalah H1N1...hahaha
bak sepotong! kopi secawan! :P :D
Waaahh minggu custard teacake sedonia ke...wah, sana sini pakat2 terkena virus CMG bawak menular nih...hehehhe...akak tengok je la dulu..dah kenyang dah...lain thn akak buat la eh..hehehhehe
ReplyDeleteAmboi3....ini minggu kekkastard la nih..memang la ai ketinggalan bangat izah ooooi......
ReplyDeleteSedap nampak custard filling ko nih izah...bakla 3 keping wat iftar hari ni....heeeeeee.....
@lina
ReplyDeletebuat jangan tak buat.hehe
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletedah buat ker? leh la try kalau suke makan kek.sedap ni
@ilahjy
ReplyDeletehahaha..kak ilah, tu la pasal, rasa nyer kite ni sama je.duk copy resepi tapi punya la banyak yang tak dicuba nyer lagi.hehe.nanti try la kak,mcm mcm version ada.cantik n sedap lak tu
@lemongrass
ReplyDeletehahaha... ye la sangat kak makan serdak.hahaha.. malu aii..kikiki. tu la, nak geng kek kastard jugak la ni..
@Kak Rosaliza
ReplyDeleteapa lagi kak.jom la masuk geng.hihi. sedap ni kak..
@Bee
ReplyDeletetu la kak..nasib jauh ngan gua batu belah..hahaha... tak pe, tengok diiorang makan pun kite sekali rasa kenyang nye..hehe
Wah wah wah...ramainya dah try kek ni!!! Mesti sedap...nak try gak! :D
ReplyDeleteSalam...
ReplyDeleteWahhh cepatnya virus ni tersebarrrrrr....ku tergudaaaaaa
uwaaaa..sana sini kwn2 dok tayang castard teacake...mesti sedapkan...mcm nak wat gak ni..busy betullah skrng..semuanya jadi malasssss...
ReplyDeletehahahaha.. ooooo.. nk ngate kt org yer.. ni br smp dr brunei ni, masuk umah terus bukak laptop nk tgk kek akak.. hihi...
ReplyDeletewahhh sana sini sinun tayang kek ni...bila nk terbang ke sini lak ni...haha mai ambik bau dulu la zah...hehe
ReplyDelete@Ayu
ReplyDeletekak ayu..budak bais tu memang penggemar any kind of cake.tu selera dia takleh pakai.haha..
pada saya hmm..ok la kek ni, kalau suke jenis kek yang rasa berkrim tu mmg suke la kek ni. tapi tang kek tu agak kering skit.boleh ejas sikit kot kalau nak moist
@ziey
ReplyDeletetu la, memang kena try kek ni. semua dah try ni.cepat cepat..hehe
@umi
ReplyDeletetu la..musti kena try..hehe
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletesaya dah tengok kek kak ita.. cantikk
@DJ Dayang
ReplyDeletetu la, nasib virus tak merbahaya..virus bahaya tuk lemak je..hahaha
@Ummi
ReplyDeletekak ummi tak mau masuk geng ke?hehehe
@Ayu Safieza
ReplyDeletetak de ler ketinggalan lagi.virus baru je merebak ni..cepat cepat gi bikin sebijik
@♥LOVE2COOK♥
ReplyDeletetry la love..sedap untuk yang suke kan kek yang berkrim macam ni.
@Sue @ Nenie
ReplyDeleteterguda? apa lagi yang kau tunggu? cepat masuk dapor bikin itu kek kasi sedikit samak aku..*baca ala ala makmertua p ramlee.hahah
@Yatie
ReplyDeletekak yatie kena buat double adunan kak.hehe
@tun_telani
ReplyDeletesap sapa tun yang ngata tu.meh pok sikit molut dia..pandai je ngata orang kan.hahaha..weh ole ole dari brunei menda?
@Nieza
ReplyDeleteamik bau tak pe jangan amik kek..hahaha..dasar kedekut..hahaha
izah, nk tanya. kek ni blh di kukus ke??
ReplyDeletegolden goose
ReplyDeletejordans
yeezy boost
pandora jewelry
jordan shoes
pandora outlet
yeezy boost 350 v2
supreme hoodie
kyrie 6 shoes
retro jordans
check out here my blog why not try here like it the original source websites
ReplyDelete