Assalamualaikum..
Untuk minum petang ni, saya buat banana bread yang rasa kek. Atau pun org barat kata quick bread yang tak menggunakan yis. Sebab tengok yang dah try kebanyakkannya memberi 5 stars, nak la merasa kesedapannya. Hmmmm memang sangat best..nak join bagi 4 setengah star ke 5 stars. Sedaaapp..makan time suam suam lagi best ngan kerak yang garing tu. Kat dalamnyee moisttt sesangat.
Sebenarnya bila tengok kuantiti pisang yang digunakan dalam resepi ni dah boleh tau bread ni akan sangat kepisangan dan moist. Kan..banyakkan 2 cawan lebih tu. Tapi saya buat setengah adunan je. Pastu ada hati nak letak dlm acuan loaf yang beso tu. Maka menjadi la bread yang pendek... Huh tak kesah la kan, sebab ianya ssaaaangatt sedap.
Caranya:
- Bakar dalam oven hingga 60 ke 65 minit. *saya bakar 55 minit je.
banyak ke pokok pisang ko berbuah Izah? bak sini 2 tandan..rumah ni kalau pisang je tk smpat nak kekkan..mkn gituw je...
ReplyDeletebanana pancake, banana bread..haishh,byknye pisang izah..tpkan,banana bread tu mmg bestkan..mmg terasa kepisangannnya..:D
ReplyDeletecam kek jer izah ek.. apasal tajuk kat atas tu repeat banana.. banyak sgt ke pisang kat rumah tu, meh sini 2 sikat :)
ReplyDeleteAnna..
ReplyDeleteMemng pun.aku pun sama.skali ni aku pesan beli bnyak bnyk sebab nk buat kuih.tu dia skali laki aku bwak blik leh than la bnyk nyaa... Hihi..
izah..mmg sedap banana bread ni..akak pernah wat sekali dulu..mmg x dinafikan blh bagi 5*..nk wat pun sonang..
ReplyDeleteKamalia..
ReplyDeleteDah try jugak ye. Best kan.. Mmg sungguh kepisangn. Definately akn baking lagi..
K.nor..
ReplyDeleteMmg tajuknya ulang2 gitu.haha agaknya nk menunjukkan kepisangnnya bread neh.. Banyak lagi ni pisangnya.Ntah nk buat apa lagi neh.. Hihi
Kzai..
ReplyDeleteOo kzai nh buat jugak ye. Kan sedapkan. Rugi pulak tak buat satu adunan terus.. Eh kzai tadi baru amik satu resepi kek pisang kt blog akak.cam tringin gak nk buat tu..
Salam caya lah Izah,,mmg npk cantik dan sdp tu...behasit ni..buat minum pg dan patang pasti kenyang..tq resepi..akk mcm teruja pulak kat bread ni
ReplyDeletekak shiela..
ReplyDeletememang rekemenkan buat terutama plak penggemar pisang.rasa pisangnya tu memang sedap.kalau guna pisang wangi lemak tu..lagi la best..saya guna pisang berangan pun sedap..bau masa membakar tu fuhhh..menyucuk2 hidung
makcik..banyak lagi ke pisang berangan kat rumah kau tu....
ReplyDeletenampak mengancamm la banana bread tu..
rasanya macam mana...
lebih kepada kek ke lebih kepada roti..
aku dah tergoda ni...wakakaka...
pisang lak dah abisss...
besok menu pisang apa pulak?? cekodok?? jemput2?? eh bukan sama ker tuh? wakakakaka... meh sini campak setandan!!
ReplyDeletemas..
ReplyDeletebread ni rasa kek yang banyaknya.tapi mmg best sebab rasa kepisangan dan kegebuannya tu.bukanla rasa cam roti ber yis tu..lain..ni rasa moist ke kek la..ko paham ke tu?
rekemen untuk ko buat yo
kak hana..
nah sambut sebiji..sebiji dah ler.kak hana pun nak balik dah..hehe.
cekodok laki aku suka, tapi aku lak tak suke..ececceehh..konon tak suka kan.
sedap nampaknya tu.... nahh piring kosong.. nak mintak sepotong wt minum ptg... hee.....
ReplyDeletedah mcm blog masakan pisang plak...hehehehe...suka sangat pisang....
ReplyDeletedah laa bela ayam..berkebun pisang gak lagi..
ReplyDeletebila pisang ko nak abis ni hah?ce crite..ce criterrr..haha
Ni kek pisang laa kirenya ni ekk..ke nak jugak ko panggil roti?degil tol ko nih.. kakaka
isshh.. mjadi tul kebun pisang izah.. akk suke jugak rspi ni dulu dah prnh buat.. mmg sedap..
ReplyDeleteIzah,
ReplyDeleteI pun dah pernah try resepi ni...mmg sedap ;) time suam2 tu lah yg tak henti makan...hehehez
mmm...
ReplyDeletemr.mama punya feberetsss..
nak jugak...
hahahhaha...kak mas dh terguda...aikkkk...bukan kak mas je, ni hah...mie pn dh tergedik2 nak try...seb baik pisang tarak...verangan je la nak buat..tapi dh msuk list, so tunggula pelancarannya....huahhahahah...
ReplyDeletemakcik banana...
ReplyDeletedi mana ada pisang, di situ ada izah... hihi... bernada jeles sebenarnya tgk kek pisang tu ... huhu, bila la nak membuatnya ni.
errkkk...kebabom...........menangeh tgok entry hang izah,......sob5!!!
ReplyDeleteAkak rasa mcm dah pernah buat...tapi tak pastilah...yoyo..oorrrr jek....tngk pun dah tau mmng sedap dan terasa sangat kepisangannya...tul tak???..iyelah kan, takkan rasa labu pulakkkk....hah3, gara2 mkn apam labu lebihlah ni, asyik ingat labu....kui3..
ReplyDeleteizah..kalau dah buat.dia punya kempen memang tip top..buatkan kita teringin sangat nak membuatnya..
ReplyDeleteada lagi ke? nak mamam juga ni..hihi
ReplyDeletehuhuhu...kat cini pisang mahal gila.td beli jg.sbb boy tempah muffin lag.tp nak rasa pisang lak.
ReplyDeletelambat nmpk kat umah izah ada banana bread.kalo tak leh kaut.
gambo kelaz...resepi mantap...dan skrang sdg verangankan rase roti yg sgt2 sedap tuh :)
ReplyDeletewah nampak menarik ler resepi ni....nampak pun sedap..bila nk cuba ni...tunggu pi cari pisang dulu la...hehe pankek kat bwh tu pun sodap jugak....lapo lak singgah dapur izah ni...hehe
ReplyDeletesalam izah- mmg dh rasa kesedapan nya walaupun tak pernah rasa roti pisang ini...pandai sungguh
ReplyDeletekak madiha.
ReplyDeletememang sedap.akak pernah buat tak?boleh masuk dlm list pisang untuk dicuba..
shah kayrul..
haha..sabo jela ko kayrul..boleh je la blog masakan pisang pun..jngan ala ala yg kat utan tu sudaaahhhh
hasue..
bread..bread..bread..roti..roti.roti.. saja banyak2 tulis tanda protes...wakakaka..
dzana..
ooo akak dah pernah try ye.sedap kan..haha..kebun pisang lak, ni tak lain hasue la yang ngajor ni...kikiki
anie..
kaannn..sedap tul time panas2 tu.aku buat separuh dari resepi.kejap je habis.ishh nyesal lak tak buat satu adunan.
mr mama..
mr mama dah try tak baking resepi ni.
kalau tak try lagi kena try la.
memang sedap dan penuh rasa kepisangan..
mimiey..
ReplyDeleteamboi ko mie..siap pelancaran bagai..macam nak naik ke bulan je..hahaha..buat mie jangan tak buat..
kak ain..
kahkahkah..ade ke panggil mokcik banana kat den..ah majuukk la ngan kak ain..
ayu..
koooo ayu..nah amik tisu..lap lap lap..hehehe
kak yatie..
hahaha..kak yatie jangan buat lawak tau..gelak saya.. memang la rasa kepisangan sangat..bukan rasa labu ok..hehheee.akak pun leh bayangkan pisang dia guna tu lagi banyak dari tepung.sedap
kak ernaaa...
ReplyDeletemiss u..hahaa..tu la pasal.marah orang kan..mcm yo yo je sedapnya..eh kak tu saya share resepi apam labu tu dah try belum kak?best giless...hehee
fara dean..
habis dah pagi tadi..buat sepruh je..nyesal lak..nak ke?nah pisang gi wat sendrik..kiki
anie, nagoya.
tu dia..kat sana tak de pokok pisang la tu...kiranya muffin pisang musti mahal kat san akan..
deliah deli..
hahaha..mana ada gambo mantap..biasa je del..tak reti la nak main senapang tu sangat..hah verangan je ke..kena try tu.mmg kelazz rasa dia
nieza..
ReplyDeletebiasa la niezaa...kalau menyinggah semua blog masak2 ni asik lapoo je...hahaa..sedap ni nieza..penuh kelazatan..
lina..
ReplyDeletekena buat ni.bau dia sangat best lepas kuar oven tu.memang tak sabar nak potong n rasa
I follow ur blog. Nampak menarek sungguh kek pisang nih. Pasti akan dicuba...
ReplyDelete