Assalamualaikum..
Jemput jemput makan apam labu ni. Memang best sesangat. Sapa ada labu kan saya rekemen buat apam ni. Tak rugi mecuba. Asal resepi ni apam keledek tapi since keledek tu rasanya cam lebih kurang je dengan labu, tu yang saya try apam ni. Mekasih buat kak Madihaa atas resepi apam yang best neh. Akak..sedap lembut gebu dan rasa labu tu still maintain dalam apam ni. Tapi ampoon derhaka beso kat resepi sebab dah tuko ke labu.
Hari tu memang nak buat dengan keledek, dah risik2 dah kak Ummi tanya pasal double action b.p tu. Tapi tetiba keledek tu dah makan cam tu je. So bila ada labu, tringin nak makan apam mcm apam keledek setelah juga digoda goda oleh kak Ain. Hehehe.. Tak pe nanti ada keledek saya nak try jugak apam tu satu hari nanti.
APAM KELEDEK versi LABU
asal resepi: kak Madihaa@fotopages
nampak kat ratu apam: kak Ummi@homesweethome
digoda oleh: Kak Ain@sweetthots
Bahan A:-
- 3 sudu makan tepung gandum
- 2 sudu teh yis segera
- 1 sudu teh gula kastor
- 3 sudu makan air suam
Bahan B:-
- 230 gm labu direbus lembut (asal menggunakan 200gm keledek)
- 150 gm gula (asal menggunakan 180 gm gula)
- 1 biji telor
- 150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama)
- 200 gm tepung gandum
- 1 1/2 sudu kecil baking powder (asal menggunkaan 1 sk double action b.powder)
- Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
- Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
- Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (Ummi tutup mangkuk adunan).
- Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (Ummi guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
- Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.
huish..rajinnya..pepagi lagi dh mengapam
ReplyDeleteahaaa..apam labu!gojes gilerr...
ReplyDeleteerr..tapi labu dah abis laa buat masak tumis aritu zah..anak aku kalo masak tumis mmg suka jek beliau..kalo jadikan kuih,mak bpk dier yg lebih2 mkn..nanti brat badan naik lg,nk salahkan sapa tuh?huhuh..takkan nak salahkan mereka dan keluarga mereka kan.. :P
cantiknya kaler apam tu
ReplyDeletepeerrhh..makcik..pepagi kau dah goda aku ngan apam labu....
ReplyDeletekena cari gak labu nanti...
nampak gebu danlembut jer apam labu kau tu..
warna pun cantik......
mencik betul la...kena buat gak nanti....
kak noorma..
ReplyDeletetu yang petang semalam tu mengapam nye...ada la lagi 5,6 biji pagi ni, makan still lembuuttt gebu gituu..hehe
hasue..
ha ah tak yah tak yah..nanti mak bapak je berat lebihkan..hahaha..eh ko buat masak tumis cemana labu neh? kot anak2 aku suke kan..susah betul bebudak ni nak suka makan2 mcm neh.kalau kuih laju je mereka makan..
chikmi..
cantikkan..labu oren..memang original..lawa sungguh
mas..
hah makcik..satu lagi jenis apam yg aku rekemen kan sangat..sedap wehh.serius..rasa labu tu still maintain..lembut dan gebuu..sedap tul.bebudak ni pun suka makan cam tu je..tapi aku mmg suka makan ngan nyior
salam pagi kakak dia tu... pegi2 singgah dah dapat makan apam. Kalau ganti labu tu dengan kentang boleh tak? stok labu tak de....agak2 sedap tak?
ReplyDeleteIra.. Kalau nak guna kentang dah pernah try tak buat apam kentang? Try la.tengok kat list apam. kalau nk guna resepi ni buat apam kentang tu.. Hmm tak tau la plak. Mungkin gula kena tmbh kot sebab labu ngn kldek manis kan.
ReplyDeletehuhuhuu...kena goda lagik... bilala nak mengapam balik...badan ni dh macam kena pam2 dh...
ReplyDeletebak mai 1o ketul, nk makan smbil layan industan...wahahahhaha.....kak izah, jom kita layan industan petang ni...
salam izah... waduh2! sedap nye apam labu nie... tak perna buat lagi apam labu... nmpk sedap ler izah buat nie...
ReplyDeletesalam Izah...hahaha...akak pun baru berangan nak wat apam labu nih...hb pun beli labu sampai sebiji...adeii, separuh dia nk suh wat pengat, separuh lg terpkir2 nak wat apam n lepat ke...x tau la mana satu jadi ni nnt..hehehee...
ReplyDeletemenarik sungguh.. baki labu penyet ada lagi nih. mintak ijin kopipes yer
ReplyDeletedarwish nak pinjam kete mainan yg kaler biru! bak sini... nenonenonenooo... kekekekekeke...
ReplyDeletekiut miut apam niH! cam nak geget skrin jerk! huH!
nak... nak bekpes ngan apam... nyior banyak2!
ReplyDeletewah lawo colour apam mu izah....cun tu...tapau 5 ketoi nk wat b/fast ni..hehe
ReplyDeleteIzahh,
ReplyDeleteyis ngan ibu roti ngan mauripan ngan ragi tu adik beradik ke sepupu ke atau memang takde kena mengena langsung?
aku ada yis ngan ragi nehh..nak buat apam kononnya cam ko..
izah..kreatif lah hang ni..
ReplyDeletebg je apa2 tanaman kat izah..mesti boleh buat kan?? good job!
Assalamualaikum..
ReplyDeletekretip..kretip..kretip. nak bagi cadangan sikit boleh tak? Jangan marah tau nanti terbakar. Cadangan saya adalah Izah Muffin Lover tukar kepada Izah Labu Lover. Hahahahaha jangan marah...jangan marah....
assalamualiukm izah..
ReplyDeleteermmmm tak best...tak best..datang cara formal2 ni mcm pi opis pulak..
hah!ijah..akak dah buek dah apam labu ko nih..kojap yo dah habih..mabeles lah zah..akak suko,abg suko,anak2 laaaagi suko..dah pinish dah..sonang kojo den..maceh ateh resepi nya yo zah..
cakap yo nak makan apo.akan akak sediokan..huhu
arrramak.salah ejo salam tu hah
ReplyDeleteassalamualaikum......
Adeeehhhh Izah, licin dan gebu jer apam2 tu semua. I pun dah digoda dan tergoda....uwaaa nakkk jugak :ppp
ReplyDeletemiemiey..
ReplyDeleteakak memang layan hindustan pun da mie ajak kan..hahaha tapi mmg akak suka rani..bagoss bagoss..dah lama tak layan industan.
eh badan cam dipam2 ke..huh tak ya buat la mie..hahahaa...
diana..
diana, memang sedap tau..rasa labunya tu..fuh memang sedap.pada yang suke apam dan labu, memang wajib cuba apam ni..
kak ummi..
sedapnya pengat kak ummii..kalau terasa nak makan apam memang sedap la kak ummi rupanya labu dibuat apam...mekasih kak ummi ye...mmg best la guna resepi ni
cek chun..
cek chun ..kena try..memang best nii apam...siyesss..hehe
kak hana..
ReplyDeletehaha..amik darwish amik..acik jah dah tak larat asik terpijak krete je abg2 neh main tak tentu hala..hehee
tu dia la tu nak jugak krete dia posing.siap susun lagi ok tepi pinggan..hehehe
comel cam tuan ..ah tak kire nak pasan jugakkk..wekk..kiki
kak rose..
aipp tak leh makan nyior bebanyak..nanti cacing..haha
nieza..
betul nieza..suka sangat tengok kaler dia bila membancuh tu pun.cantik betul kuning diraja tu...
TTM..
hehe..apa lagi try ler kak.mauripan tu nama jenama yis.yis tu ibu roti lerrr
salam izan - masyallah labu lagi....teramat suka....bila nak buat....ya allah...ambil recipe dulu yg penting dh ada....sgt kagum dgn kamu....ada award utk kamu izah..sudi2 kan ya.
ReplyDeletefara dean..
ReplyDeletehaha sabar je la.dak la...bila anak2 suka labu ni mula la kepala duk pikir kuih apa nak dilabu kan..hehehe...
kak sam..
waalaikumussalam warahmatullah..
weii sabor jela..hahahaa...
kak anim...
waalaikumussalam warahmatullah..
haha kak nim napa tak buat ayat..kehadapan cik izah yang disayangi..wah mcm belajo buat surat dulu2 kan..
bagoss bagoss bila suko.copek jo abeh kan kak..
dah tengok dah apam cantik gebu mulus kak nim tuu
anie..
ReplyDeleteu nak tukar jadi apam pisang ke ni?try aa try..hahaa
lina..
ReplyDeleteada award..mekasih jap lagi datang jenguk ye..
laa lina....musti try apam neh..sedap tauu..hehe
oooo Cm mabuk apam ni...sekarang dok kukus apam nasi..esok nak cuba apam labu sb ada labu kat dapur..dah mengecik setiap hari menunggu tuannya masak:)
ReplyDeleteAssalammualaikum Izah,
ReplyDeleteAkak dtng lambat lagi ni...arini busy, ni pun akak kat Melaka ikut suami urusan keje sambil akak jln2..coti masak2...tapi geram gak nak masak sbb terliur tngk apam labu yg ciut miut ni....akak mmng peminat setia segala apam....takleh tahan ni...nak wat gaklah...
Cantiknye apam izzah..sangat2..
ReplyDeleteMak datukkkk... apam lagik... cantik betullll lah apam dier. Bulat2 comel je....
ReplyDeleteadeh.....jeles nengok hang mengapam izah.....:)
ReplyDeleteleh ngurat apam labu tak?iisshhhh...licin betul apam ko.ko cucuk apa?licin gitu.
ReplyDeletekalo kita yg buat apam..ummm...rasanya byk timbul bulan pecah!!!..(sebenarnay tak penah buat apam,jgn kecoh ya)
salam izah..
ReplyDeletemacam ku kenal resepi apam yg gunakan double action baking powder ittewww.... hehehe.... korang memang kreatifff.... tahniah... dari keledek boleh tukar ke labu.. & rasanya.. boleh je tukar ke bahan2 yg lain gak kan... mcm sukun yg masak.. or apa2 ler.. yg penting kreatif...
sepatutnya.. akak yg kena tayang apam labu.. tp tengok2.. izah dah tayang lagi apam labu versi lain.. kekeke... orang rajin ni lajuuuuu jer ekperimen dia..
p/s : akak tak buat pun lagi apam labu yg dulu tu... kes malas.... takperlah.. akak tayang jelah yer versi yg kurang cun dari akak nnt... tp tak tau bila.. arini ke esok ke... hahaa