Assalamualaikum..
Banyak sangat kek coklat, yang ni bubuh nama pemilik terus. Mekasih buat Fendi75@MyR. Sebenarnya memang dah lama usha kek ni bila tengok senarai yang dah cuba kek ni sampai ratusan. Tapi dah lupa, sampai lah ternampak Qiraddapur buat kek ni. Mekasih juga buat Qira.
fendi 75 a.k.a kak Yani..ngeee..mekasih kak hana..
Yang ni makan vogel je, yang kuning tu saya toppingkan dengan kuah kastard. Sedap laaa macam makan pudding. I likeee.. tabur ngan coklat rice tu memang ngam. Ngam kat tekak saya ni ha la.. Saja nak rasa makan ngan kastard, sebab kalau tengok kat buku puding omputih, depa suka buat puding kek texture makan ngan kuah muah cam ni kan. Sedap!!!
Copy from: Qiraddapur
KEK COKLAT
sumber: Fendi75@myresepi
Bahan-bahan ( saiz 20 cm )
- 2 biji telur
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan gula perang
- Bahan A
- 1 sudu kecil vanila
- 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
- 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
- Bahan B
- 2 sudu kecil sodium bicarbonate
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 cawan serbuk koko
- 2 cawan tepung gandum
- ==============================
- ** Topping **-tak buat ganti dengan kuah kastard
- 1/2 cawan koko van hauten
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 sudu besar minyak masak
Kuah kastard:
1 cawan susu segar
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 sudu kecil essence vanila
satukan semua bahan di atas, kacau hingga sebati atas api yang kecil hingga sedikit pekat. Angkat dan hidang. Taburkan coklat rice.
Cara-cara
- Pukul telur hingga kembang
- Masukkan gula dan pukul lagi
- Kemudian masukkan minyak masak
- Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
- Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
- Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk
Salam...
ReplyDeleteIzah akhirnya jadi juga kek coklat nie ye..... izah lain kali qira nak buat juga topping diganti dgn kuah kastard...
sajer jerk taw tunjuk bundt dier yg cung tuh! huh! besok pinjam! wakakaka..... fendi75 tuh kak.yanilah! hihi
ReplyDeleteSenang liatnya kalo pake bundt pan ini, keknya semuanya kelihatan cantik dan sedap!
ReplyDeletesalam izah,
ReplyDeletenak sikit..
qira..
ReplyDeletehehe.tula, dah lama makin lupa pulak.mekasih ye, bila tengok kat umah qira tu yg teringin tu.. cube la pulak letak kastard..bagi yg suka memang rasanya ngam..anak2 saya mmg suka kastard tu..
kak hana..
eh ada org berhati rawan tengok kek aku? kahkah
weh sebenarnya masa aku copy link tu, terdetik gak dlm hati..sape fendi ni, tah ke kak yani sebab tengok resepi tu no.1 kan kt add tu..haha..kak yani kalu bace jgn mare tau..aww,..mekasih yee
DG..
ReplyDeleteBetul DG..suke melihatnya..cantik dan untuk 1 adunan kek ni mmg cocok size nya untuk bundt pan ni.
niezaman..
boleh, tunggu kat simpang 4 ye..jap lagi dtg bawak kek..hihi
haaa..kata malasss. kluar pun kek coklat.....sedappnya...nak 2 ketoi makcik...
ReplyDeletemenggoda betul gambar yang last tu..
ReplyDeletemas..
ReplyDeleteala malas tu nak masak lauk pauk.sesungguhnya kemalasan..hahaa. semalam bantai maggie je cik abg tu..kiki..
sari yusa..
akak.tu untuk di ngap ke dalam mulut, mau tak menggoda..hahaa
Salam Izah,
ReplyDeletewah cantik2 nya kek dia. Tak pernah lagi buat kek letak sos kastard, ni kena try test ni, mesti sedap kan.
huwaaaaa.akak jeles nengok acuan tu zah..rawan sungguh rasa hati ni..bagai di robek2 dah nih..kalau dekat mau hilang acuan tu dlm simpanan mu..huhuhu
ReplyDeleteni akak bawak jantung akak yang sudah di gulaikan..kalo sampai hati makan lah..huhu
Sakam izah,
ReplyDeletewah cunnya nengok kek ni....tergoda ler...minta izin copy resepi yer..:)
hah,goda!!!goda!!!! baru pas bako sebijik kek coklat dlm oven tuh....tetibak..toing...kuar kek pakcik fendi nih...meh tuko kek meh...mmg sehati sejiwa la kita...auuwwww....xrela u....
ReplyDeletenampak vouge sungguh kek disirami sos kastart tuh... mai sepotong! hehe..
ReplyDeletere: ada masa nnt akak amik award tu ye izah.. sbb ada keje sekolah skali tuh jd lambat sikitlah dpt siapkan.. hehe.. masih izah ingat kat akak..!
izah, akak tgh ngenden..hehe
ReplyDeleteaidah..
ReplyDeletemekasih kak aidah..tu la, kalau tengok buku resepi puding, kan ke puding tu mcm kek jugak pastu makan ngan soos kastardkan, cume omputih ni suka masam2 sikit n add buah buahkan..tu yang try tu..sedap..sebab kek ni pun ada moist2 jugak..
kak anymz..
huh nasib jauh ngan akak, kalau tak kena letak acuan dlm peti besi jawap nya.kiki..mau tak sampai hati ..masak lemak org nogori plak tu..huhu
nieza..
silakan amik resepi..kalau tengok kat myR ramai sungguh yg dah try kek ni...ratus ratussan orang dah try
mimiey..
hahaa..akak nak goda balasan atas kuih ketayap ari tu..sampai mintak hubby akak cari kuih tu, tak ada la pulak..nak buat agak maaa sikit.hehe.meh la tuko kek cekelat mie tu..suke buat sistem bater ni
kak madihaa..
wah vogue ye kak..tu la, skali skala tuko selera kan..ha akak,..nanti amik la award tu..dah ramai org bagi award kat akak nih..hehee
kak dayang.
kuss semangat..tadi ingat akak tengah ngandung..hahaa... ngendeng betul.. sesuai ngan gambo akak yang aum cak aum cak tu..
izahhhhhhhh. pinjam nordic !! hehhe
ReplyDeleteMe too me too! Pinjam nordic! Kekeke...
ReplyDeleteThat cake sungguh menggoda lor...
Ala ..geramnya tgk acuan tu..
ReplyDeletedan keknya skali..hihi
jemput ambik tag
ReplyDeletekak nor..
ReplyDeletengeh ngeh. nah amik amik amik.eh napa tak amik ni? kikiki
Love..
Nak jugak..ala Love..u beli 2 biji, satu bagi kat kak nor ye.hehe
fara dean..
hehehee... tak pe, nanti gi store dia cari acuan ni... memang cantik.suka tengok
matahari..
kak ana.thanks..nanti kita datang