Assalamualaikum..
Erk...sedap ke namanya tu? Tak tahu lah nak panggil apa menu sayur ni, tibai aje... Rasa2 nya mcm tu la bunyinya. Buat sayur macam ni ikut style mak sedara kat kampung. Lebih kurang la mcm ni rasanya. Kalau tempoyak masih manis manis tu memang sedap la kan, tempoyak baru gitu.
Keruk maknanya mengeluarkan isi timun dengan menggunakan sudu. Eh iye ke..hahaha...semuanya tak pasti hari ni. Sapa rasa kenyataan saya ni betul angkat tangan...betul la tu... Orang pantai timur panggil keruk kan..
Menu simple tapi pembuka selera. Makan sejuk sejuk tu memang sedap. Lawan dengan pedas dan masam manis tempoyak..pergghh
TIMUN TEMPOYAK
1 biji timun bersaiz besar
1/2 biji bawang besar
6-8 biji cili padi (bergantung selera pedas)
1-2 sudu makan tempoyak
gula dan garam untuk imbang rasa
Timun di bersihkan dan dipotong 2 memanjang. Keluarkan isi timun menggunakan sudu. Kulit timun di racik nipis. Bawang dan cili padi di hiris dan di gaul sekali di dalam isi timun. Masukkan tempoyak dan imbangkan rasa nya dengan gula dan garam. Gaul hingga rata dan hidangkan.
salam izah...kurma goreng izah tu x sanggup nak tgk...tekenyer sgt2 dibuatnyer :p~...timun n tmpoyak serupa gak...naaaakkkk!!
ReplyDeletemakcik, kau memtempoyak ari ni, terliur baca resepi kau tu...ada lagi ke, nak colekk sikitt..
ReplyDeletebetul tu, jawa kata keruk jugak... nampak sedap tp kak rose x makan tempoyak dan yang sewaktu dengannya
ReplyDeleteboleh post sini sikit.. :)
ReplyDeletekeruk tu camne kak izah???sudukan isi timun tu kuar eh???cokeh kot....xpela,papepn,mengancam u timun tempoyak ni,dhla mmg suke tempoyak..tp xdela dibuat kudapan mkn smbl tgk tv,hehhehe.... habis stok tempoyak ni,mintak kak izah punya la sikit..hihihihihi
ReplyDeletezah,rumah akak ada byk tempoyak ni..
ReplyDeletebagus idea ni..ambik isi je zah ek...
habis yg keras tu tak yah ke..sbb akak baru nak berkira2 yg keras tu leh buat kerabu timun..dua2 leh guna takde lah membuang kan?
zah, apa ni tempoyak2....bau sampai ke oklen tau...hahaha, terus dtg dgn segera...kekeke.. bak sepiring, rindu nk mkn tempoyak la.
ReplyDeletebetul la tu keruk..maksudnya lebih kurang mcm korek la...hehehe
Wah, first time tengok timun gaul tempoyak...terliur ler tapi skrg takda musim duyan tuk buta tempoyak...uwaaa...
ReplyDeletedeliah deli..
ReplyDeletehahhaa..apa lagi boleh try..simple je tu
mas..
abis mas..buat pun sebiji je..tu la kan, namapun tempoyak mmg membuka selera
kak rose..
la tak makan tempoyak..durian pun tak makan la ye..hubby saya kata sapa tak makan durian kurang sikit nikmat dunia..hahhaa..yela tu sebab dia giler durian
pearlnscraf..
nak pos kemana tuuuu..bagi almat ek..hehee
mimiey..
keruk tak tau ye...ketuk kepala tau?hehe...atau pun org pahang je kot panggil keruk..ntah lee
kak anymz..
timun tu keluarkan isi sampai kulit timun jadi nipis senipis nipis nya...kira mmg tinggal kult boleh buang je kan.tapi kalau agak maleh, saya potong racik nipis2 pulak kulit tu campur sekali
inaku79..
betul la kan..uii mau nya tak bau, tempoyak baru nih..ikiiikii
homekreation.
oo..iye la kan..ni pun tempoyak musim yg baru lepas ni..still manis lagi sebab kalau buat gulai asam tempoyak tu gulainya belum masam sangat lagi..so kalau buat mcm ni atau sambal..mmg ngamm
Pae, ana tak tau kerok.. ana tau korek hehehehe tak pernah mkn cam gini..
ReplyDelete