Assalamualaikum..
Biasa ke dengan nama menu yang ada siam? Macam macam siam ada...kan... Tersedak la mek Siam kita nunn.. Amik resepi dalam buku Ketuk ketuk Ramadhan si Shiela Rusli tu. Simple but yet sesuai rasa dengan manis ketam tu. Cuma kena tambah lagi cili bagi menyengat lagi.
Ketam adalah menu yang jarang masuk pun kat rumah ni. Mahal wooo...orang Kanazawa je mulih makan selalu kan..kan... Kalau dah teringin dan nak kelainan tu boleh la amik seketul dua ketam tu. Amik dua ekor pun dah kira bersilat dah menjamu ketam kat meja makan tu kan.
Bahan simple dan cara yang simple. Jom la tengok bebahan yang Shiela Rusli jadikan ketam ala siam ni. Ekceli dalam buku ni pun agak simple dan basic je masakannya. Tapi nama masakan semua nama glemer. Ate bile tengok, sama je macam tok wan saya masak. Ekekkee..marah ciela rusli karang!!
Sumber: Buku masakan KETUK KETUK RAMADHAN, Shiela Rusli
KETAM ALA SIAM
Bahan-bahan:
4 ekor ketam
Dikisar:
6 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4 biji cili merah
6 biji cili padi
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan pes tomyam
2 sudu makan kicap cair
Daun kari
Air
Caranya:
Kukus ketam sebentar, angkat dan ketepikan.
Tumis bahan kisar sehingga garing. Kemudian masukkan daun kari. Apabila daun kari naik bau, masukkan sos, pes tomyam dan kicap cair. Masukkan pula sedikit air mengikut kepekatan yang sesuai.
Kacau sehingga kuah agak pekat, masukkan ketam dan perasakan dengan garam dan gula. Kacau rata dan sedia untuk dihidang.
Salam Dik Izah......yang si Ika kat siam sana dok main fire cracker.....ni ketam siam ni meletop tak......??
ReplyDeleteha..ha...makcik ,kita ambik kaki ketam tu jer....nak rasa gakk..
ReplyDeleteHi Izah, datang nak tapau ketam sikit. My Hubby sukeeee ketam...but not me, tak makan, tak masak pun for him! hehehe ;)
ReplyDeletesalam Izah..umah k.atie jarang ketam 'naik'...bkn apa depa nie x pandai nk 'makan'..malas nk kopek kulitnya,carik isi!!..klu k.atie tingin,beli la jgk..mkn sorang2 jer...
ReplyDeletewatierman..
ReplyDeleteha ah kak..fire udangnya tu kan..saya pulak ketam..meletop apa kak?meletop sedap ke meletop bom bom?hehe
mas..
makcik, bagus jugak ko mintak kaki je..bagus kawan yang mcm ni..hahhaa
love2cook
tak pe love..kalau pi restoren seafood, boleh la hubby order kan...bagus betul love ni, dia tak makan sampai masak pun tak mau tau..hahaha
kak tie..
ReplyDeleteha ah..kalau budak2 memang susah la sikit nak melayan ...tu yang jarang jugak ye kak..tak pe anak2 saya kecik lagi, tak reti nak amkan menda alah ni
wow ketam!! dah lama tak makan ketam...kalau masak ketam kena masak lauk lain kalau kat rumah akak ni..hehe..sebab budak2 tak makan..
ReplyDeleteakak ambik ketiknya tu ya..
amboi berketam2 dia eh...tak gatal kulit ke? kalau gatal bg kita yg tak gatal2 ni je makan..hihi
ReplyDeletehahahaha.. makan selalu pong tak leh mek zah oii.. kolestrol tahap sarjan tuhhh.. bukan prebet lagik! kekekeke
ReplyDeleteSalam Izah,
ReplyDeleteAkak dtng bawakan kek kukus lapis buah ni...akak bagi 1/2 loyang utk adikku sorang ni...akak rasa kuah colet2 tepi pinggan tu pun jadilah....ada gak rasa ketamnya...akak ambek ya....yummyyy...
agaknya sebab tomyam paste tu kot jadi ketam ala siam ye!
ReplyDeleteanyway nampak yummy..akak suka ketam..kalau masak ketam mesti kena masak banyak ekor sbb tknk berebut bila makan ;-)
kak ayu..
ReplyDeleteoo budak2 tak makan jugak ye..tak reti lagi kot.dulu2 masa kecik pun seram jugak tengok ketam tu..mmg tak reti jugak kan
anna qawina..
anna..memandai la tu, tak gatal la sebab tu ada menu ketam ni...hahhaa..nak jugak?..aipp tak leh nanti gatai
kak hana..
eh ye ke sarjan?la...ingat mcm daging ikan je..hahhaaa..
kak yatie..
hahahaa..bagos betul akak ku yg sorang ni..cayang lah akak..dapats etengah loyang..uii korang ado?kikiki..... kalau betul2 harap dapat la merasa nye..
zarin..
rasanya gitu la jugak..ada tomym tu la yg dikata siam tu..kalau pedas mmg siok
fuyyoooo ketam, kat rumah ana kalau ketam ni buat masak lemak je.. hubby suka nk hirup kuah dia..
ReplyDeleteizan - sedap nyer ni dah nak lunch time ni...tengok pulak ketam..Allah saje yg tahu..
ReplyDeletejauh kak izah g masak,smpai ke siam...huhuhuhu... nmpk cam best je kalau dpt mkn ni,pe lagi kak izah,jom makan nasi...wakakkakakkaka
ReplyDeleteceritakuasn..
ReplyDeleteha ah..memang sedap jugak gulai lemak..saja pelbagaikan rasa..sebab hari sebelum tu dah melemak..hehe
lina..
hahaha...ampoonnn nak wat cemana kan..
mimiey..
sekeh kepala mie..masak kat ampang je, naama je bagi gelmer sikit.bawak nasi lebih sikit..nasi tak mo nasi kosong, bagi la nasi serai ke kan..baru best!!