Assalamualaikum..
Selamat pagi semua. Sarapan pagi kami. Boleh sampai lunch ni. Kekenyangan sungguh. Budak2 pun suka makan. Dah lama guna resepi ni kalau nak buat cucur. Memang kembung dan lembut cucur ni. Boleh pelbagaikan juga nak letak sayur mayur apa kan.
Makan cucur mesti ada sambal tumis, baru umphh gitu kan. Terima kasih buat tuan punya resepi, Sofinar. Dah ramai yang cuba cucur ni dan boleh la tengok versi-versi mulat-mulat kembung cucur ni kat MYRESEPI.
CUCUR IKAN BILIS KEMBUNG
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil mauripan
1 biji telur
1/2 cawan ikan bilis
1 labu bawang besar
1 1/2 cawan air- saya kurangkan sedikit
2 pokok daun bawang
daun kucai - saya tambah
taugeh- jika suka
garamserbuk kunyit
Caranya:
- blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
- gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
- jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili
makcikk..apasal kau letak sambal tu...terliur ni...
ReplyDeletekembong kembong nih yg aku suker neh! leh wat ah ptg2.... *zahh...klu ko nak ganti crab stick aku rasa tak yah buh bhn2 perap pong xpe kot.. sbb isi ketam tuh dah manis.. tp klu nak perap ok juga! ada la rasa masin2 sket gtu... tp mmg syok ah! makan krup krap.. popia crabstick la gtu kan! hihihi
ReplyDeletemakcik....mas pun terlupa gak...lepas balas mesej makcik tu terus masuk bilik doktor, lepas tu balik, singgah tesco jap, petang tu baru teringattt....wakakakaka...
ReplyDeletewahhhhh,menu bekpes yg kasi perut kembung sbb kenyang!!!! 1st time ni tgk cucur bilis mkn dgn sambal tumis,slalu bantai dgn sos cili je... ni yg rase nk try ni, try mkn kt umah kak izah,amacam?????
ReplyDeleteish...ok gak bahan2 dia kan..nak tryla, biasa kalau kita buat cucur mesti kelepek je tak kembong, nengok pun tak selera nak makan, hehe
ReplyDeletesedapkan izah.... kak rose allu jugak guna resepi ni... kembong2 n molat2 gitu... dah sejuk pun masih lembut aje...tp sllu makan ngan sos cili jer!
ReplyDeletesalam izah...sukeeee cucur molat2 camni..hihihi
ReplyDeleteSalam Izah,
ReplyDeleteMenu kita sama lagi...akak wat cucur nasi ikan bilis...nnti akak n3 klau sempat....jomlah kita tukar2....sedap tu tngk Izah punya...
zah,cucur2 ada ikan bilis memang akak suka..ada lagi tak tu?
ReplyDeletemas..
ReplyDeleteala mas..sambal simple je, gi godek nun jap je siap..
kak hana..
ha ah la popia cranstik..ada je bahannya..kakitangan je agak malas petang nih nak buat..ngeee.. kembung2 suke ye..hahha...
mas..
tu la pasai..ye la belah petang masing2 busy sikit kan..nanti kita chat lagik ekk
mimiey..
ko mmg mie..asik nak terai je, terai kat umah orang..haha..ala mudah je mie..simple tapi sodap,tapi tapa tu nak kena timing sikit,kalau tak karang tak kembung plak.jangna salahkan hakakkk
anna qawinna..
haaa tu la kene try ni..tapi kan mek na, aku ni cucur kelepek pun ado selera je..haiiss asik berselera je kan
kak rose..
oo kalau saya kan kak, saya cicah sos cili jugak, tapi hubby makan memang kena ada sambal tumis.memang la akan bertambah sodap kan
kak tie..
kak tie pun slalu buat ye...sodap lembut je kan
kak yatie..
aipp..memang sehati sejiwa lah kita kak kan..wahh suke sukee
kak anymz..
dah habis..kak anim nak?pi wat sendrik..
salam izah...geli plk ati pkkan name cucur bilis kembung tu..hehehe..sesajer mengarut memlm ni...klu bt cucur ni mmg sekilo pun x cukup..laju je disuap ke mulut..knkndg tukang goreng dpt 3,4 ketui jer..tu pun mkn smbil mengoreng kat dapor..:))
ReplyDeletedi kala izah tgh berseronok mamam itu cucur.....I tgh keciwa mengadap tutor selama 5 jam in hari....masihkan ada baki utk mulut yang boleh tahan jugak besar ini........uwaaaaaaaaaaaaa......enaknye cicah dgn sos tuuuuuuuuu!!!!
ReplyDeleteNampak comel je cucur bilis gemuk tu. Hehe.
ReplyDelete