Assalamualaikum..
Setelah dua hari berhati rawan, sedih duka (tipu sikit) dan keluh gelisah, maka hari ini buatku tersenyum gembira. Berduka sebab experimen kat dapur dua kali berturut-turut tidak memuaskan hati. Tapi sebab Congo Bars ni...makk haaiiiii..sedapnyaaaaaaaa.......
Dah berapa ketul ku suapkan, ku kunyah perlahan (tipu banyak), ku nikmati kesedapannya... lalalala sambil girang di dalam hati. Sampai sekarang Bais duk ulang makan lagi tu. Pagi-pagi tadi tengok Congo bars ni kat blog Kak Rima, terus berdesup ke dapur tuk buat kunyahan Bais dan sewaktu dengannya.
Belum bako lagi ni.
Masa sedang pembakarannya berlaku..bila time nak dekat-dekat masak tu...laaa wangiiiinyeeeee bau semerbak.
Udah masak.
Saya guna loyang cutter. Cantik elok, tapi mungkin tebal sikit. Tapi pada saya sedang elok. Chewy kulit atas tu bila dikunyah dengan lembut2 di dalam, ada coklat ada kacang, dan saya letak sedikit kismis hitam. Pheww sendri mau ingat la rasa dia cemana kan.
Terliur? Sila la ke dapur masing-masing...senang je bebahannya tu kan... Nak yang ini? Hmm..jap nak pikir 3 kali. Hmmm..cam kedekut sikit, tak pe la amik la resepi ni. Dah translate ke bm ni.
CONGO BARS
source: RIMA
Bahan-bahannya:
2 3/4 cawan tepung serbaguna (all purpose flour) - saya guna gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
1 lb. gula perang lembut(light brown sugar)- saya guna 310gm
3 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
11.5 ounce milk coklat chip - saya guna 200gm coklat dicincang
1 cawan kacang pecan dicincang- saya guna kacang gajus
segenggam kismis hitam- saya tambah
Caranya:
Menggunakan mixer:
Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer sehingga benar-benar sebati.
Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan.
Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.
Menggunakan tangan:
Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
Satukan butter dengan gula sehingga benar-benar sebati. Disarankan menggunakan belakang sudu untuk memudahkan kedua-duanya sebati.
Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan butter dan gaul sebati setiap kali telur dimasukkan.
Masukkan vanila, kacang dan coklat.
Akhirnya masukkan adunan tepung.
Griskan loyang 13x9 dengan sedikit butter. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit.
Jaga jaga Izah.. benda ni kalau dah makan tak leh stop tau hahaha
ReplyDeleteapakah iniii?? suapkan suapkannn.. nak ghase lorrr.. hihihihi.. masuk list ah! cam nk wat skrg pong yer jugak! lapauuuuu.. hahaha
ReplyDeleteg congo tak ajak pun..wakakaka..kene buat ni jugak ni..jeless2..heheheh
ReplyDeleteadehhhh tak tahannnn ko ni mmg laa izzah
ReplyDeletewah cepat jer izzah bertindak ye..akak pun baru je tgk congo bar ni pagi tadi kat umah rima......
ReplyDeletekak rima..
ReplyDeletesangat betul..agak agak nak muntah baru tersedar..asyik sungguh mengunyah..haha
kak hana..
nasib baik semua bahan senang tau..kalau mcm soya pes tu, sah sah aku suh kak hana lap air liur..mencikk..weh kak hana..jom la tambah kalori lemak tepu tak tepu semua..sedap gilosss niii
kak ctnaemah..
akakkk..hahaha..tiket akak tak beli, cam ne nak ajak.ok akak pi lepas saya yee...kiki..sedap tauuu
aeinio..
kikiki...wehh nampak drooling gile kat umah kak rim tu..mana tahannn....mmg sedap betul
kak lenda..
akak, sangat direkemen kan.anak2 pasti suke tau..chewy2 ngan coklat tu..sangat la meletopp
salam kak izah,
ReplyDeleteaduh... bunyinya menggoda betul. hasilnya pun nampak mengancam. hurm..... teringinnya!
salam izah....canteknyer...masok list!!!
ReplyDeleteSalam izah..wah sampai congo ko membake2 ye..nak skit rasa...
ReplyDeletejangan kedekut makcik...tak baik tau, baru jer mas cadang2 nak buat lepas tengok kt dapur kak rima tu, cepatnya kau, ni yang gerammm ni....nak juga 6 ketoi, nk makan sorang2....
ReplyDeletekek yg bwh sinun baru masuk list,xdan try lagi dh tayang yg baru???? betul la kak izah ni,saje je tau..mencikkk tol!!! tapi pehal nampak cam chewy giler ah???pehal cam rase nk buat tp xleh sbb xde gula perang??...alasan..alasan...
ReplyDeleteSalam izah..wah laju jugek..baru pagi td nengok n ni dah ada kt uma izah dah..;)
ReplyDeleteada lg ke?
wah cepat btol congo bar terbang dari singapore ni hehe...masuk list jugak ni ehehe..berbakul bakul dah masuk list:)
ReplyDeletewohhh cepatnyer izah ni...sedap nyer ni..tgokkat rima pun mengancam...kat sini lagi ar....ada rasa crunchy and gebu lembut at one time kan?
ReplyDeletewah izan ni ada macam2 dah best nyer
ReplyDeleteSalam Izah,
ReplyDeletePadanlah bagi akak kek coklat tu...ada lagi best ni ghupernya...namanya pun mengancam...CONGO BARS...ingtkan bongo mcm dlm citer P.Ramlee tu...he3 saje je guwau di ptng hari...nmpk sedap..
oh mak ai...naper jiwa saya sjk dua menjak ni tergugat giler dengan kek dan sekutu nya..hadoi...paling sadis, nak cuba tapi oven rosak...oven saya betoi2 bakar kek..bakar sampai hangit tuh...apa2 pun, saya tergoda lagih..nasib baik tuan punya blog nih tak letak alamat rumah skali dlm blog, kalu tak dah lama saya serbu dek kerana kepingin sgt2 nak makan kek/brownies dan sewaktu dengannya..w/pun saya x dijemput dtg..kihkihkih..terpaksa lap air liur sambil duduk senyap2 dpn labtop nih ;)
ReplyDeleteSalam Izah...
ReplyDeleteLaaapar laa.. tgoda dek congo bars! Cmana nak slim badan kalo cam ni ek..?
nurindah...
ReplyDeletememang sedap nur..chewy2 gitu..pas suap nak lagi..suap lagi..dan lagi..
deliah deli..
menggunung dah list nya tuh!!huh!!
kerull..
hahaha... iyo lah..nak sedap sampai congo peginya.nah amik 2 ketul tuk tambah lemak
mas..
bertuahnya makcik...mkn sorang2..nh amik 6 ketul kongsi ngan daniel.tapikan mas..tak cukup tau, mesti nak berebut2 makan..sedap tul ngunyah
mimiey..
mie, gi beli gula perang dulu..soft brown sugar..la hai sedap tau chewy gituuu..haiii..sedap gilos laaa..makan sampai nak muntah baru tau nak berenti...haha
mummyseri..
ada lagi beberapa potong..hahhaa.makan tak hingat.hubby pun suka, sebab kacang, coklat n kismis tu mmg gandingan ngam dan chewy..
cikmanggis..
hahha..berbakul2 ye cm..makin bertimbun gituu
ayu syafieza..
ha ah..lebih kepada chewy gitu... sedap sungguh..kire memang sesuai untuk kudapan birthday party ke...hari raya pun sesuai ni.. memang sedap
kak lina.
hehe..terrr rajin sikit hari ni kak.memang berbaloi buat.sedap kak!!
kak yatie..
ahaha..sabor jela..p ramlee lak ye..sedap kak. pagi ni makan pun sama je sedap kesedapan dan chewy nye tu
mrs nurulazmi.
hehehe...tak pe nanti samp[ai ampng KL bagitau..hihi.. loorr kena tuko oven baru la nampknya tu..karang bukan kek je terbako hangit, dengn tuan2 nya hangit..huhu.gurau jeee
sueozana..
adeeh...soalan berbisa yg tuan tanah tak dapek nk jawab..hahaha...