Assalamualaikum..
Ikaaaaaa.. kite pun dah buat jugak. Geram tengok cendol homemade cik puan Ika ngan kak Hana. Pehtu cikgu Zana pun dah buat. Peh tu geram lak sana sini memuding cendol. Sangat tidak tertahan.
Bagak bagak skit cendol saya nih. Acuan muruku tu besor skit..ke kenan tuannyer? ngehee..
Mekasih kak Nor secubit garam sebab bagitahu guna tepung jagung pun boleh kalau tak guna kapur. So saya guna tepung jagung ganti tepung beras. Sangat cantik dan tak patah. Nanti dah beli kapur baru nak try guna tepung beras pulak.
sumber: siti mariam@myR
CENDOL
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
- 1 cawan tepung beras-saya ganti tepung jagung
- 3 cawan air pandan
- secubit garam
- 1 sudu kecil air kapur-tak letak
- sedikit pewarna hijau (option)
- masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
- kacau selalu supaya tidak hangit
- sediakan bekas yang berisi air sejuk
- masukkan cendol ke dalam acuan muruku dan tekan ke dalam air sejuk
- kalau tak ada acuan muruku tekan di atas senduk yang berlubang
- simpan sekali dengan airnya di dalam peti ais....
Cantik aje kaler cendol tu.Kalau yg kat kedai tu dah lah warnanya pudar bau nya tak sedap langsung....
ReplyDeletebetul kak azian..penah saya beli cendol tapi bau kapurnya kuat yg amat pastu tak rasa aroma pandan..pastu terus tak pernah beli kecuali balik kampung.ni yg buat jugak ni..rupanya senang je..
ReplyDeleterajin laa pulak buat cendol nih...hehee..smlm buat air cincau sebijik cam air cendol tp xde cendol..haha..pnh buat homemade cendol resepi kak fida jek..guna tepung hoen kwe..
ReplyDeleteZah, npk cam kacang jek nak buat. comey2 dan cantiklah warna dia.bolehlah masuk list akak yg dah berjela2 panjangnya ni..
ReplyDeletecendolll cendollllll... owang mesia mana leh tiru org jepong ngan siam yg kontot2! korang kene panjang2 sket! gemok2 tuh ikot tuan! wakakakakaa...
ReplyDeleterajinnya menyendollll!!!
ReplyDeleteizah pun dah berjangkit cendol ni...ha..ha..nasib baik semalam mas keluar sempat lagi beli condol...lepas kempunan..montok2 cendol izah tu...mesti puas makan..ha..ha..
ReplyDeletejln2 kat sini, terlioq....
ReplyDeletealhamdulillah.. jadi ya cendol tanpa air kapur.. cantik cendol tu izah .. secantik tuannyer kut :)
ReplyDeletecendol disana cendol disini... meriah tullah.. tapi best gak terasa sejiwa.. semalam erma nak wat gak tapi ader sesi bebuka ngan sultan.. mungkin arini kot he he he
ReplyDeletehishhh... sana sini homeade cendol... x leh jadik ni nak kena wat gak!
ReplyDeleteKira demam cendol sedunia la ni izah....rajinnyer uat cendol,terliur yg amat dah ni...sana sini nmpk cendol!..akak tgh fikir dan nak cari benda apa yg bole dijdikan acuan cendol ni...
ReplyDeletecaya lah izah...cun seh cendol mu!! :))
ReplyDeletezah, jeles la tgk cendol tu... semua dh kena penyakit berjangkit ni..pakat2 bercendol-cendolan... muahahaa.. camne rasanya zah replace ngan tepung jagung? masih mantop lg? akak pn teringin nk buat tp air kapur xde. acuan pn tarak jgk.....tp insyaallah nk try jgk la camne2 pon....huhuhuhu
ReplyDeletehasue..
ReplyDeletesedap gak tu cincau..eh try la pulak gune tepung beras..tapi kite gune tepung jagung.sedap lah..mudah pun mudah.tak sampai setengah jam dah siap
kak eliza..
hahha..panjang dah listnyer kan..tau tak pe.eh kak senang bangat nak buatnya..nanti nak buat lag nih..senang
kak hana..
apa ni sebut gemok gemok lak nih..tak geng aa..pok dahi kak hana 2 kali ah!!
kak ain..
menyendol tu dah lain dah tu..hahahaa...mencendol kak!!
mas..
tu la pasal..montok gitu kan.bukn pe mas..pernah beli tapi bau kapur die kuat sangat pastu tak rasa cendol pun..nyesal betul.rupe mmg lawo tapi rasa huhu..buat sendiri senang rupenye mas..aii tak tergode ka..
yatiali..
terliur bleh buat..cepat n senang je..buat meh
kak nor..
tak yah la kot kot..cakap jela secantik tuannye..hehhee.. mekasih kak nor.alhamdulillah jadi jugak tanpa air kapur
erma..
wah berbuka ngan sultan...tak yah cendol la ma..hehe..buat la erma..mudah je nih..sedap pun sedap n suci..kan kan
kak rose..
apa lagi kak rose..mesti buat punye..senang je kan..
kak idadapur..
hahhaaa..nak gelak ni..betul2, kepala laju je nak cari menda nak buat acuan nih..yg penting jadi jalur2 gitu kan..tu la tu..demam cendol..maklum la bulan puasa2 ni kan..
deliah deli..
ReplyDeleteyey yey..tepuk tangan tepuk tangan!!!
kak ina..
ok la guna tepung jagung..masih rasa cendol la..tak lari rasanya..tapi tak try buat air cendol lagi..aroma wangi tu sama je..struktur pun cantik elok je..tak patah2..lembut gitu..try jangan tak try..
kak..
ReplyDeletebesnye cendol..
cik amy sensei..
ReplyDeletedik..akak tak dapat la link blog..bagi la..boleh akak melawat yee..
cantik cendol ni dah tak "kontot" hehe rajin btol izah,hana,ika,,jeles la....
ReplyDeletewah wah wah... sedapnya cendol.. puasa ni tak merasa lagi minum or makan cendol..
ReplyDeletesedapnya cendol..kena buat ni..biasa akak beli cendol siap dan bancuh sendiri
ReplyDeletewah wah wah... sedapnya cendol.. puasa ni tak merasa lagi minum or makan cendol..
ReplyDeletetq post resipi ni. mmg susah nak cari air kapur dekat UK ni. terima kasih byk2 lah sebab bagi alternatif ni.
ReplyDeleteSedap nie kena try
ReplyDeletew8p05o8e73 x2g52m8e73 a0a37w3a91 k5a71o8b05 g5n38v1z77 l5r81m6o32
ReplyDelete