Thursday, August 19, 2010

Cok Bantal


Assalamualaikum..

Selamat pagi dan selamat berpuasa.. Rasa sakit dan nyilu hati ni tetibe lepas bace entry kat blog kakchik. Dah bace belum?.. Mengucap panjang rasanya.. Sapa tak bace boleh gi SINI. Jauhilah perkara begini dari anakcucu dan keturunan kita. Nauzubillah.

Cok bantal.. Comelkan namanya. Dah lama teringin nak buat kuih ni. Nampak kat rumah kak Hana hari tu masa nak buat kuih Kayu Keramat. Buat semalam untuk minum petang anakanda. Buat sikit je. 1/3 dari sukatan. Cicah dengan gula je memandang mulut dak kecik yang makan.

Boleh tengok gambo cok bantal lain dan resepi sumber kat sini:








COK BANTAL

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum - diayak
2 sudu teh yis
3 sudu teh garam
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
1 biji telur
¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)

Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!

11 comments:

  1. Salam kak izah,
    Hu... wane kuning tu sungguh menggoda. Cicah ngan gula ya kak? saya tak penah rasa kuih cok bantal ni. doh dia macam donut, mesti lembut dan garing nih! sedapnya memandang time tgahri ni.

    ReplyDelete
  2. salam izah... posa tak??
    hihihihi...

    cok bantal ni.. kalau aku panggil cok kembong... hehehe.. ala2 kuih cakoi... kalau aku kan.. makan cicah ngan kuah kacang.. haaahhhkkkksss... terangkat bestttttt... huhhh.. nanti aku nak try wat gak.... tapi confirm tak cantek mcm ko wat lah.. hehehe...

    ReplyDelete
  3. Salam Izah..wah dapat bantal lagikan tidur..inikan dapat makan cok bantal..mesti garing diluar gebu didalam..hi hi hi..lenalah pas makan ni..

    ReplyDelete
  4. waaaaa best nehhh! aku sukerr! bungkus spoloh ketui mek! anto lepas terawikh! kekekeke...

    aku pong dpt emel budak sengal tuh! patut direjam sampai mati!! hish! selisih! nauzubillah....

    ReplyDelete
  5. klu cecah ngan kari pun gtee sedap kan.

    akak dh bc kes bdk tu. Nauzubillah, apa lah nak jd ngan generasi sekrg ni.

    ReplyDelete
  6. nurindah..
    betul tu..lembut dlm garig diluar..diorang makan camtu je..kadang2 cicah gule..

    jassnani..
    huuhh..tanya pose tu sesenyap la skitt..ngahahhaaaa..buat ye jangan tak buat

    kerull..
    ngaahaa..nidor jek ye ingat..boleh la... dah pekena cok bantal bagai disurungkan bantal la

    kak hana..
    tak cukup a..buAT sendrik la..tu la kan..risau budak2 zaman sekarang nih..nauzubillah..tunjukkan kami jalan yg lurus selalu

    kak ain..
    betul tu..sedap gak cicah sambal pun sedapkan., tu lah..sakit hati bila bace kes mcm ni

    ReplyDelete
  7. wah izah, nampak sedap la, mesti sedap ni...rasa2 nak buat juga nanti, suami mas suka jenis2 kuih macam ni...

    ReplyDelete
  8. mas..
    ye ke mas hubby suke..bagus lah cam tu..hubby kite tak berapa suke..dia tak suke bau yis tu katanya..tapi kadang2 saya buat donat boleh pulak dia makan..especially donut kentang

    ReplyDelete
  9. izah..nampak gebuss..mcm cakoi ke? sedapnya..

    ReplyDelete
  10. mmm...mcm donut pun ade..rasa yg tak lari la..cakoi ke donut gitu laa

    ReplyDelete
  11. salam izah... posa tak?? hihihihi... cok bantal ni.. kalau aku panggil cok kembong... hehehe.. ala2 kuih cakoi... kalau aku kan.. makan cicah ngan kuah kacang.. haaahhhkkkksss... terangkat bestttttt... huhhh.. nanti aku nak try wat gak.... tapi confirm tak cantek mcm ko wat lah.. hehehe...

    ReplyDelete