Wednesday, June 24, 2015

Puding Roti Mentega Sos Kastard



Dessert kegemaran dak Bais. Amboii siok diorang berbuka asik ada menu kegemaran ye. Sampai saya sendiri lupa apa kegemaran saya. Ecehh mcm poyo je kan. Jom check resepi yang saya jumpa ddi blog kak Anis. Cume sos kastard tu saya buat sendiri je. Suke sos yang xberapa pekat tapi lemaksss rasanya dan wangi. Sebab saya suke taruk daun pandan masa masak kuah sos.




RESEPI PUDING ROTI BAKAR

Bahan-bahannya: 
12 keping roti gardenia 
3 cawan susu segar 
6 sudu besar gula 
1/4 buku dari 250gm butter ( dicairkan )
 2 sudu besar tepung jagung 
6 sudu besar kismis 
2 biji telur 
1 sudu teh esen vanilla 



Cara-caranya: 
1. Siat-siatkan roti dan rendam dengan susu segar hingga lembut. 
2. Masukkan gula, butter cair, tepung jagung, kismis, telur dan esen vanilla dalam bekas. Gaul sebati. 
3. Masukkan adunan ini ke dalam adunan roti yang direndam, gaul dan kacau sebati.
 4. Lenserkan acuan dengan margerin dan masukkan adunan tadi. 
5. Bakar hingga masak.
 6. Setelah puding agak sejuk, masukkan dalam peti sejuk. 


RESEPI SOS KASTARD
by: izah

1 tin susu cair
1/2 cawan air 
4-5 sudu besar gula
2 sudu kecil tepung kastard
2 helai daun pandan simpulkan


Bancuh tepung kastard bersama air hingga sebati. Campur semua bahan n masak sehingga sedikit likat dan mendidih.
Sejukkan. 












9 comments:

  1. Saya suka bt puding roti sebab mudah
    tp bab nk bt sos kastard tu...ya ampun.....malas sungguh

    ReplyDelete
  2. sedapnyaaa
    kuah kastard lebih baru best nyam !!!

    ReplyDelete
  3. menarik nih macam rajin nak buat nanti. bahan-bahan pun senang je.

    ReplyDelete
  4. sy nak tanya, kalau proses bakar tuh tukar utk kukus jadi ke? terima kasih. :)

    ReplyDelete
  5. kelihatannya sangat enak , jadi pengen nyoba !!

    ReplyDelete
  6. keliatannya sangat enak , ingin rasanya saya mencicipinya dan mencoba untuk membuatnya di rumah !

    Cara Menurunkan Asam Urat Dan Kolesterol Ekstrak Alami

    ReplyDelete