Monday, April 13, 2015

Kuih Kaswi Kak Azie yang sangattt sedap



Assalamualaikum

Kuih kaswi antara kuih eevergreen. Kuih orng lama yang masih diterima sampai sekarang.
Mungkin cara memaasak nya agak mudah, jadi kuih ni masih banyak dijual di pasar mlm atau di tepi jalan .
Tapi kadang2 ada yang tidak menepati citarasa . Ada yg kurnaag lembut, ada yang kurang manis.dan sebgainya. Tapi kuih kaswi yang saya cuba kali ni mmg kene dengan tekak saya.
Kuihnya lembut sangat  walaupun dah sejuk.
Kuih ni saya kukus malam, dan keesokkannya baru dipotong. 
Kuih kaswi yang melekit sangat sesuai digolek pula bersama kelapa parut bergaram.
kepada penggemar kuih kaswi , saya syorkan untuk mencuba rsepi ni. Resepi dari belog kak Azie yang mmg terbaik.
Trima kasih kak.saya share disini pula ye.tq




Kuih Kaswi Istimewa Azie Kitchen
Oleh: Azie Kitchen
Loyang saiz 10” x 10”

Bahan bahan: 

2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 keping gula Melaka - saya guna 2 1/4 kpg saiz sederhana
1 cawan gula pasir - saya tambah 1 sudu besar
7 cawan air
1 sudu kecil kapur – bancuh dengan sedikit air
*daun pandan - izah masak gula bersama daun pandan bertujuan memberi bau wangi kepada kuih.
Kelapa parut muda
Sedikit garam

Cara cara:
Masak air dengan gula Melaka dan gula pasir sehingga mendidih dan sedikit pekat. Sejukkan sehingga agak agak air gula suam.

Masukkan tepung gandum dan tepung ubi yang telah disatukan ke dalamnya. Kacau sebati. Masa ini, boleh rasakan sedikit adunan dan jika belum cukup manis, boleh tambah sedikit gula pasir. 

Akhir sekali, masukkan air kapur dan kacau rata. Tapis adunan ke dalam jug bermuncung.

Panaskan periuk pengukus dan masukkan loyang. Saya guna loyang bulat saiz 9 inci. Setelah loyang panas, tuang adunan ke dalam loyang dan kukus sehingga masak selama 45 minit atau sehingga masak dengan menggunakan api yang besar. Saya kukus dalam 1 jam. 

Sekali sekala, lapkan penutup pengukus atau balut penutup dengan tuala. Bila telah masak, buka penutup pengukus dan kukus tanpa penutup seketika untuk mengeringkan air di permukaan kuih, jika ada.

Setelah betul betul sejuk, baru dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.




8 comments:

  1. waw lezat,,,,,, lain kali saya biuat di rumah terimakasih,,,Obat Asam Urat

    ReplyDelete
  2. kuih kaswi memang sentiasa dihati..
    akak baru je buat kaswi semalam.. tp untuk tempahan.. nak kena buat juga ni untuk mkn sendiri.. hehehe...

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas mendowload dn upload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  4. If you're considering upgrading your motorcycle's comfort for those long rides, the Super Meteor 650 touring seat could be an excellent option. Known for its ergonomic design and superior cushioning, this touring seat can make your journeys more enjoyable. However, before making a decision, it's important to research the Super Meteor 650 touring seat price to ensure it fits within your budget. Investing in a quality touring seat can significantly enhance your riding experience, providing the necessary support and comfort for extended rides.

    ReplyDelete