Monday, April 6, 2015

Kek Lapis Jem yang sangat sedap dan lembut


Assalamualaikum

Takziah buat keluarga mangsa tragedy helikopter yang terhempas sabtu lepas.
Alfatihah buat mereka yang terkorban. 

Suwit kan kek ni. Bukan je dlm gambar, memang kat luar pun kek ni kelihatan suwit. Kek ni saya buat sebab si Muaz mencabar uminya buat kek mcm iklan kat tv tu. Ala.. iklan apollo ke london chocoroll. Ehh ingat umi tak weti ke. See my ferut la... ngeeee

Kek ni bahaya. Sangat bahaya. Bila dah siap dipotong, kita makan sambil lumba lumba suap dengan anak-anak. Skali hadap mcm hapa tah anak beranak. Haha.. habis... agaknya semua lupa nak baca doa. Ntah makhluk lain makan sekali hapa. Buruk perangai betull.. Jom la terai kek ni. Sedap sedap sedap.
Terima kasih ena lovely.




RESEPI KEK ROSE LAPIS JEM STRAWBERRY
resepi: ena-lovely


Bahan A:
  • 60g butter dicairkan
  • 60g gula halus / gula kastor
  • 60g tepung gandum
  • 3 biji telur gred A (+-200g)
  • 1/2 sb ovallete
  • 1/2 sk baking powder
  • Sedikit Perisa Ros / vanila
  • Sedikit Pewarna merah
Bahan B:
  • Jem Strawberry Secukupnya
  • Loyang 8" x 11"

Cara Membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan-bahan A kecuali butter cair ke dalam bekas.
  2. Pukul dengan kelajuan maksimum selama 7 - 10 minit sehingga adunan kembang dan berkrim.
  3. Masukkan butter cair dan kaup balikkan dengan spatula sehingga sebati dan rata.
  4. Ambil 2 sudu besar adunan dan tambahkan beberapa titik warna merah, kacau rata. Masukkan ke dalam penjuru plastik. Ketepikan.
  5. Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
  6. Lenser sedikit marjerin pada loyang dan alas dengan cooking sheet.
  7. Tuang semua adunan ke dalam loyang dan ratakan.
  8. Ambil adunan dalam plastik tadi, gunting sedikit hujung penjuru plastik.
  9. Paipkan garisan seperti dalam gambar 1. 
  10. Ambil lidi sate atau hashi (chopstik) dan lorekkan seperti dalam gambar 2. 
  11. Bakar dengan suhu 170 degree selama 20 minit. 
  12. Setelah masak keluarkan dari oven dan sejukkan seperti Gambar 3.
  13. Menggunakan pisau kek potong kepada 2 bahagian.
  14. Sapukan nipis jem strawberry secara lembut di permukaan kek lapisan bawah.
  15. Letakkan lapisan yang bercorak di atas sapuan jem tadi.
  16. Buang cooking sheet, potong kecil kek dan susun di atas dulang hidangan.
  17. Sedia untuk di hidangkan. Selamat mencuba dari Lovely Kitchen.











5 comments:

  1. Aku datang..aku datang..
    Ala aku laa.. yg femes tuh..haha
    Suwit je kalo hantar kat aku skt..
    Nnt aku rajin aku try..x rajin gak aku g umah ko buatkan jela apa susah kan..

    ReplyDelete