Tuesday, March 31, 2015

Resepi Kek Puding Karemel


Assalamualaikum

Kek ni adalah antara kek kegemaran en asben dan anak anak saya. Resepi ni juga saya buat untuk tempahan.
 Kalau saya buat kek ni untuk tempahan kastemer, mesti anak anak buat ayat.. Umi dah lama tak buat kek ni kat kami. Aduhh kesian menusuk ke hati ayat diorang ni.
So bila dah berkurun tak buat, bebaru ni saya merajinkan diri baking kek karemel.
Dan baru tersedar kek ni saya tak pernah share lagi resepinya di blog. 
Saya tak pasti resepi ni kepunyaan siapa..tapi di bawah ada menyebut sumber resepi ni.
Saya doakan tuan punya resepi dilimpahi rezeki sentiasa.
Terima kasih.
Saya copy paste resepi ni dari belog Hasue. Dan ada di kongsikan tips untuk membuat kek ini.
Tq kepada semua yang terlibat.




KEK PUDING KARAMEL

Sumber Asal: Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi (KR)
Sumber: Anna Qawina
By: HaSue


Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm
9 inci round

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


(C) - Lapisan Kek

140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak


D) Merinque

6 bj putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar-hasue tak letak

Gini posing biasa aku tengok kalo orang buat kek karamel nih..baru nampak yer dak.. ok tak pilihan warna ni? Agak2 napa warna biru tu harus ada..haihh.. ;)


Cara-cara :
  1. Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  2. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
  3. Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  4. Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
  5. Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
  6. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  7. Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
  8. Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  9. Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
*OVEN IZAH SUHU 160C SELAMA SEJAM , KEMUDIAN API ATASBAWAH 30 MINIT.


TIPS:Jika tak pasti puding dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,
Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba..!!

Untuk Tips Tambahan,terutama untuk korang baru nak mencuba gak resepi ni..aku syorkan korang gi rujuk kat dapur cyber Anna Qawina..sila2 laa klik SINI. Agak2 masih malas gak nak buat, korang order jer kat beliau..hehe..














9 comments:

  1. karamel tebalnyaaa... sedap! :))

    ReplyDelete
  2. Izah.. k.ct belum pernah cuba melampau kan..hahaha

    ReplyDelete
  3. Sukeee tengok Kek ni..

    Teringin na' cube buat...

    Semogelah tercapai..

    Salam kenal dari Saya Dina dari Indonesia..

    ReplyDelete
  4. Izah...lamanya tak jengok blog. Tak berani kakpb nk buat kek ni, takut runtuh...haha

    ReplyDelete