Monday, January 19, 2015

Chunky Cheesecake Brownies yang sangat sedappp..



Assalamualaikum

Aku tanya apa kabarr...
Saya alhamdulillah sihat sangat kat sini sambil nguyah si chunky ni. 
Sedap i tell u.Memang awesome betul la cheese lawan dengan cekelat ni. 
Bagi penggemar cheese n cekelat, resepi ni rekemended tau. Sangat memikat tekak. Kunyah dan kunyah.
Resepi ni saya olah sukatan nya. Untuk memudahkan sikit nak menimbang bagaikan. Nak tukar plak kang ounce bagai. So saya permudahkan sukatannya.
Nota: Boleh kurangkan sukatan gula mengikut citarasa.



CHUNKY CHEESECAKE BROWNIES

bahan

250 gram crim cheese
1 biji telur
1/4cawan gula halus
2 sb susu cair/segar
1/2 esen vanilla
1/2 cawan coklat chip


70 gram butter - saya guna tatura unsalted
1 cawan cooking coklat - saya guna 3/4cawan dark coklat
1/2cawan gula halus
2 biji telur
2/3 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
1/2 sk garam
1 sk esen vanilla

Caranya

1. Putar krim cheese bersama telur dan gula hingga sebati. Kemudian masukkan esen vanilla dan akhirnya kacau rata coklat chip. Ketepikan.
2. Panaskan air dlm bekas besar hingga menggelegak. Kemudian tutup api. Letakkan bekas adunan atas air yang panas tadi danmasukkan butter dan coklat. Kacau hingga licin.
3.Kemudian masukkan gula kacau sebati dan seterusnya telur. Kacau lagi.
4.Akhirnya ayakkan tepung bersama bakingpowder dan garam. Kacau sebati lagi.
5. Menggunakan bekas 9x9 yang di alas kertas baking, tuang 3/4 adunan coklat. Kemudian tuang pula adunan cheese. Lastly tuang lebihan adunan coklat. Tak perlu rata, tuang bercorak je.
Bakar pada suhu 170 c selama lebih kurang 30 minit atau hingga masak.











5 comments:

  1. alahai sedapnye...hajat hati nak buat japanese cotton cheesecake dulu, baru buat yang lain...

    ReplyDelete
  2. alahai...nampak sangat mengoda. Harus wajib cuba ni....thanks Izah share resepi...

    ReplyDelete