Monday, November 3, 2014

Funwari Donut yang gebu gebass (waterroux)



Memang funwari betul donut ni. Sesuai sungguh nama funwari tukan.
Bajet cam tahu je makna funwari tu, Kalau tak tau pi google ye.
ok fine, funwari tu maksudnya gebu lembut dan terbaik. Terbaik tu den tokok tambah ye. Dahh.. suh google tak mo. 

Donut ni saya dah pernah buat masa bulan puasa ritu. Memang gebu haluss donut ni.
Separuh saya bentukkan donut gelang, separuh lagi saya intikan dengan kacang merah.
Pastu apa lagi ye, blur pulak kepala ni nak cerita apa. Hmmm xde apa la kot, cuma nak tambah sesapa nak buat frozen boleh gorengkan donut sekejap sampai donut bewarne krim., pastu boleh sejukkan sekejap dan susun dlm bekas n frozen kan. Memang xmelekat bila dikeluarkan nanti.
Frozen apa ko pikir, ni frozen keras kejung kan donut untuk digoreng dikemudian hari. 
Bukan frozen let it go, paham.. . haish pening tau. haha

Oh ye, untuk donut kali ni saya tak letak wateroux pun.
Gues wat.. hey tetap gebu tauu.
tak percaya? cubaa a dolu deh.

Jom check resepinya.
dan terima kasih buat Ros Jepun yg sudi share resepi ni.
Kesempatan ni saya ucapkan tahniah buat Ros yg preggy anak ke 4 dan mendoakan semoga Ros sihat n selamat. Take care ye Ros.





Funwari Donuts ( Donut Gebu)- water roux




400gram tepung roti

100gram tepung gandum
170ml air suam
1 biji telur
4 sudu besar water roux
40 gram shortening atau marjerin @ butter
30 gram susu tepung
4 sudu besar gula
2 sudu kecil baking powder
2 sudu besar olive oil@minyak masak
1 sudu kecil garam
6gram yis

serbuk gula untuk salutan pada donut

water roux

25 gram tepung gandum
125 ml air



cara  membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.


Cara-cara membuat funwari donuts
1. Mula-mula buat water roux,setelah water roux sejuk atau suam, boleh terus membuat doh donut, Masukkan semua bahan dalam bekas adunan, dan uli sehingga tidak melekat pada tangan, jika guna marjerin atau pun mentega yang ade garam, masukkan akhir sekali, iaitu setelah menjadi doh baru masukkan marjerin dan uli hingga lembut dan licin. Masukkan doh dalam plastik bersih dan ramas beberapa minit, kemudian uli lagi beberapa minit, setelah permukaan doh agak licin, perap doh selama 40 minit atau sehingga doh menjadi 2 kali ganda.
2. Kaedah 2 penggunaan Bread Maker, masukkan semua bahan dan tekan ON, tunggu sampai siap di uli dan seterusnya boleh ikut langkah di bawah.
3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. Bahagi doh pada beberapa bahagian ( bebola kecil), biarkan selama 7 atau 8 minit baru dibentuk mengikut bentuk yang di sukai, bentuk donut biasa, pintal ataupun anyaman tocang, ikutlah tahap kerajinan dan kreativiti masing-masing ya.
4. Alas dulang dengan tepung atau pun gunaka kertas minyak, susun donut yang siap dibentuk dan biarkan naik dua kali ganda sebelum digoreng, panaskan minyak dan goreng sehingga ke emasan, gunakan api yang tidak terlalu besar yang, api sederhana lah, jangan guna api kecik sangat, nanti donut meresap minyak, pandai-pandai lah adjust api gas tu,  angkat dan biarkan sebentar, setelah beberapa minit baru di salut dengan serbuk gula. Sesuai dihidangkan untuk minum petang atau sarapan pagi. Selamat Mencuba.
Jika mahu difrozenkan.
- goreng donut separuh masak, iaitu warna donut seakan-akan perang sedikit sahaja, angkat dan sejukkan, baru disimpan dalam peti sejuk, kiranya kedua-dua belah donut tu kita goreng kejap jelah...nanti nak makan, goreng balik dalam kuali kejap je....simpan dalam plastic macam yang plastik ziploc tu.






3 comments:

  1. Nampak sedap dan cara buat pon cam senang je...boleh try buat ni...

    ReplyDelete