Friday, July 11, 2014

Kuih Sagu Bronok Chef Hanieliza


Assalamualaikum

Main aum cak aum cak la pulak, skali update skali tidak.
Kalau tiba time mood asik nak terbaring je, gini la jadinya. Ada lah mangsa terkorban, mangsa yang diabaikan. Owhh tidak skali kali abai sampai kurus kering tak makan. Ni abai abai manja si blog ku cayam. Tui tui..
Ok la.. kuih ni simple je. Tapi ntah napa kalau kene gaya n selera, berbondong bondong kuih ni jadi mangsa mulut ai. Hahha.. saya suke kuih ni. Sedap dibuat utk berbuka.
Kali ni amik resepi chef Honey.. Tak brapa kenal? kompius? saja.. Bagi kompius ..
Chef tersohor Hanieliza la oorg nya. Mekasih kak . saya share sini pulak.



SAGU BRONOK
by: Hanieliza
Bahan-Bahannya:
1 cawan sagu biji
3 cawan air
1 cawan gula
1/2 biji kelapa parut [muda] ]
sedikit garam ] gaulkan rata
pewarna merah
daun pandan [simpulkan]

Cara
1. Sagu biji dibersihkan, jirus dengan sedikit air dan toskan airnya.
2. Masakkan gula dan daun pandan dengan air hingga hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.
3. Masukkan sagu serta pewarna merah kacau hingga sagu kembang.
4. Bila sagu kembang angkat dan masukkan dalam loyang. Sejukkan
5. Setelah sejuk dipotong dan gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan garam.
6. Hidangkan.

3 comments:

  1. salah satu kuih favourite saya..tapi saya lebih suka makan tanpa kelapa..:)

    ReplyDelete