Monday, April 21, 2014

Ketayap Polkadot



Assalamualaikum

Lama tak update belog. Bukan bz pun. Rutin harian mcm biasa. Seawal 7 suku keluar menghantar anak-anak ke sekolah berpusu2 bersama warga KL bersesak sesakan. Kemudian pulang breakfast bersama sikecil dan menyetel hal-hal rumahtangga. Keluar semula pukul 11.30pagi amik si adik habis sekolah dan akhirnya 5.30petang mengambil abangnya pula. :) 

Dah seminggu buat inti kelapa untuk dibuat kuih. Tiba2 teringat pulak ketayap polkadot. Lain dari yang lain kan. Ada  buat jalur2. Ada buat corak2 abstrak. Yang mudah buat dot dot je la. Anak-anak pelik la pulak napa ada pink polkadot. Puas pulak nak menjawab. kikiki...

Resepi saya amik kat rumah kak Ummi Zaihadi yang dah warm up mengupdate belognya. Terima kasih kak Ummi dan resepi asal dari kak Wan. Tq kak Wan.


KUIH KETAYAP POLKADOT WARNA WARNI
Resepi: Kak Wan
Sumber: CT Delima
Diolah tambah : Ummi @ Home Sweet Home



Bahan Dadar
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur 
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 cawan susu cair atau santan
  • 1 sudu teh garam
  • pewarna hijau
  • 1 sudu besar majerin dicairkan 
  • sedikit minyak utk disapu pada kuali


  • Inti (*akak buat inti citarasa akak sendiri - hampir sama jek dgn kak Wan punya)
  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • 3/4 cawan gula merah (*akak guna 1/4 cawan gula melaka yg dihancurkan, 1/4 cawan gula merah)
  • sedikit air (*akak x letakpun)
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sudu besar tepung pulut/jagung (akak letak tepung jagung)




Cara-cara :
  1. Untuk INTI: Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
  2. Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  3. Untuk DADAR : Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul. Tapis. (*akak asingkan sedikit adunan, campur sikit tepung lg biar pekat, kacau sebati dan letak masing2 dgn kaler biru dan merah. ,masukkan ke dalam piping beg dan gunting kecil muncung beg)
  4. Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. (*kemudian akak cepat2 dot-dotkan atas adunan dengan kaler biru dan merah)
  5. Biarkan masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. (*akak angkat dan terbalikkan bahagian polkadot ke bawah.)
  6. Terus letakkan inti dan gulung. (Cara gulung; lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang). Ulangi sehingga adunan tadi habis.









10 comments:

  1. salam izah..

    berseri2 tgk kuih tu... mesti anak2 suka makan

    ReplyDelete
  2. good morning izah

    comelnya ketayap ada dot dot, saya lama teringin nak mkn ketayap tapi tak rajin hehe sb sorang je yg mkn nya pun, klu beli biasa yg inti kelapa tu hampas je

    ReplyDelete
  3. Salam kak izah.. rajinnyer mengedot... dh lama x makan kuih ketayap, padahal inti kelapa ade je dlm freezer tu.

    ReplyDelete
  4. comelnya ketayap tu..musti anak anak ciku suka ni..hihi..:)

    ReplyDelete
  5. kuih ketayap zaman moden katanya jah... terbaik lah

    ReplyDelete