Assalamualaikum
Napa Sabah? Napa tak Sarawak? Napa napa napa..
Jangan nak napa lah sangat. Haku pun tak tau
Ok.. meh sini nak ngaku. Jauh sangat rupanya rupa karipap Sabah saya dengan karipap sabah yang betul2 Sabah. Tapi betul ke karipap betul2 Sabah tu Sabah sangat? Haha..
Dah orang kata Sabah jgn memandai nak tanya. Semestinya betul dan ada sebab namanya sebegitu unik. Nanti kita rungkai misteri karipap ni ye..
Walau pun kalau korang google karipap Sabah akan keluar mcm2 bentuk karipap. Ada karipap warne hijo lah.. ada karipap yg tak karipap lah. cer cube cer cuba..
Ct n mklong.. sorry na. Jauh bebenor rupanya dari segi rupa.
Sebelum membentuk karipap ni saya terlupa nak rujuk skali lagi rupa karipap ni kat FB.
So saya pakai andai je. Bila dah siap itu lah kejadiannya.
Bila tanya Muaz n Bais mana sedap karipap ni ngan karipap biasa.. diorang memilih karipap ni.
Senang pegang senang gigit dan kulit yg sangat rangup.
Tak kisah la kan walau bentuknya cemana .. tapi ianya satu idea membentuk karipap yg hebat!!
Saya pun suka. Dan kena sharp kan skill lagi utk ternampak lebih kesabahannya. :)
Kali ni saya guna resepi karipap rangup dari NOLY blog.
Siyes rangup.
Terima kasih sudi berkongsi tips dan resepi.
KULIT KARIPAP RANGUP
by: NOLY
Bahan
500gm tepung gandum
1/2 cwn minyak
2 sudu besar mentega
1 sk garam
air secukupnya
Caranya: Panaskan minyak, garam dan butter. Tuang ke dalam tepung.
Hati hati semasa menggaulkan minyak dan tepung kerana panas.
Gaul sehingga seperti serbuk roti dan tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
Rehatkan sebentar dan bolehlah dicanaikan.
Untuk resepi inti DI SINI
izah,
ReplyDeleteumi belum pernah cuba...tapi karipap ni memang nampak menarik
umi..
ReplyDeletecubalah.. anak2 suka pulak buat bentuk gini. nak extra rangup sbb ada jalur2 luar tu
Boleh gk cuba ni jah... blh wat frozen
ReplyDeleterangup aku tengok karipap tu jah..
ReplyDeletemeh bagi aku rasa sepinggan...
cheq sue..
ReplyDeletemmg betui tu. tapi 1/2 kg ni 2kali goreng je. tak sempat betul2 nak hayati frozen tu. hehe
mas..
rangup resepi ni. sedap gak
Aduh mak ai!! menarik la Ijah... telio....
ReplyDeleteasslm izah..
ReplyDeleteade ye karipap sabah..nmpk rangup..mcm kena cuba aje ni..
hai akak...salam perkenalan...hurm..tengok pun dah nmpak sedap..ini kan pulak kalau dah makan...hehe...blh la tengok saya kat cikfinazcuiey.blogspot.com or destinasi cinta blog yea...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletecantiknya. memikat selera nak makan ni
ReplyDeleteBoleh tlg gtau mcm ne nak buat bntuk mcm 2 tak...sya xpnah buat n bru nk bljar...bntuk ni cnti jee..tgok trus bkenan hehehe
ReplyDeleteYA LA AJARLAH STEP BY STEP CAMANA
ReplyDeleteNAK BUAT BENTUK CAMNI BERKENAAAAAAN SANGAT.
Dh try resepi kulit dia mmg rangup :)..then try buat shape mcm kt ats tu, anak2 ckp karipap fesyen baru n sedap..tq share resepi :)))
ReplyDelete