Assalamualaikum..
Pulak dah.. gambo lupa nak letak watermark. gasaklah. Tak sempat dah
Bukan la boleh berlama2 depan laptop nih..
Ok ..kek ni dah lama dibuat..cume sayang pulak kalau resepinya tak disimpan dlm blog ni.
Sebab dah 2,3 kali gak buat kek ni
Saya memang suke kek ni. siyes suke kek2 yang berbau harum nescafe.
Texturenya pun mmg terbaeekk.
Terima kasih cik Mat..
Kek ni saya potong 2 dan letakkan ganache coklat ditengah.
Tengah siok2 pikir nak deco kek, nak surprise ala2 org yg nak diseperais tu balik lampu padam gelap gulita tibe2 kuar kek ngan lilin terang sambil ada kior nyanyi lagu epi besday... *konon je. Dan dan org tu boleh balik awal plak hari tuh. Sapa yang terseperais sebenarnya ek. Tak sempat habis pikir. Dan tak sempat diseperais..Lepas gelak2 sengeh2.. haa amik deco tak de arah tujuan tuh.. hehe
Guna buttercream cheese. Simple deco yang mmg payah nak jumpa dimana2 pun. hehe
MOIST CHOCOLATE CAKE
sumber: cik Mat
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)
BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega
CARA MEMBUATNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)
BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
- Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
- Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
- UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.
Wah bestnya jah, nak try lah nanti, adunan pun sikit je kan
ReplyDeletememang tak penah jumpa deco macam ni, Jah.. tapi cantiklah, kretip!
ReplyDeleteepi besday wat en.daut... eh nih besday sape sebenonyer? ke puan izah? ngeee ngeeeee
ReplyDeletemcm dah 2 kali je tak jadi nak surprise org tp sendiri yg surprise... ke cerita org lain ekk.. ingat2 lupa lak.. hehe...
ReplyDeleteBestkan dapat birthday surprise cam gini ...sedap pulak tu...
ReplyDeletehuiii.. sedap tu..happy besday ye
ReplyDeletekikiikii...tanjattttt kan..
ReplyDeletetuk aku mana jahhh...jangan kata abissss...
simple but nice deco..
ReplyDeleteSalam kak izah.. hihi.. rosak plan nk way suprise ye..
ReplyDeletekek ni saiz kecik ye kak.. xde pulak loyang 5x8, kalau loyang biasa sure nipis sket kan..
sedapnyer Jah..lama tak makan cmc ni
ReplyDeleteDap dap dap!
ReplyDeleteIzah, walaupun terseprise..ia tetap mengoda..
ReplyDeleteUiikss, mmg x pernah jumpa lg kat dunia ni kek camni...hahahhaa, ala2 hutan rimba, berseni gak eh Izah...x sangka puan lawyer leh loyar burukkan bakat atas kek....hehehhee
ReplyDeleteHello, after reading this awesome piece of writing i am as well glad to share my experience here with
ReplyDeletemates.
My blog post ... tao of badass
Hai sis..love ur blog..n txs sgt sudi share resepi..klu sy nak order shell tart tu cmne ye.?
ReplyDeleteIda
Ketepikn tang deco tu...yg penting lazat menikmatinya..
ReplyDeleteSalam izah,mai sepotong..:D
ReplyDeletehahaha mmg deco takkan jumpa di mana2 kecuali di belog kak ijah..hihihi
ReplyDeletehai jah...ai dah buat kek ni..hehe...tocey
ReplyDeleteMy partner and I absolutely love your blog
ReplyDeleteand find nearly all of your post's to be just what I'm looking for.
Do you offer guest writers to write content to suit your needs?
I wouldn't mind writing a post or elaborating on many of the subjects you write related to here. Again, awesome site!
my webpage; galaxy siv
Assallamualaikum Izah.
ReplyDeleteLama akak tak BW.. Rupa2nya dah jadi homebaker juga mcam Anna Qawini tu yer.. Tahniah.. Keep up your good work.. Semoga terus success ye..
Lama dh xmkn kek coklat..mintak sepiring akak punya lah..bleh x
ReplyDeleteCik izah,
ReplyDeleteThank u for d moist cake recipe. For once, my cake is eat-able.
Sue
salam kak izah..saya minta halal ea ilmu yang saya belajar dari kak izah ^_^..thanks..
ReplyDelete