Wednesday, April 24, 2013

Moist Chocolate Cake


Assalamualaikum..

Pulak dah.. gambo lupa nak letak watermark. gasaklah. Tak sempat dah
Bukan la boleh berlama2 depan laptop nih..
Ok ..kek ni dah lama dibuat..cume sayang pulak kalau resepinya tak disimpan dlm blog ni.
Sebab dah 2,3 kali gak buat kek ni
Saya memang suke kek ni. siyes suke kek2 yang berbau harum nescafe.
Texturenya pun mmg terbaeekk.
Terima kasih cik Mat..
 Kek ni saya potong 2 dan letakkan ganache coklat ditengah.
Tengah siok2 pikir nak deco kek, nak surprise ala2 org yg nak diseperais tu balik lampu padam gelap gulita tibe2  kuar kek ngan lilin terang sambil ada kior nyanyi lagu epi besday... *konon je. Dan dan org tu boleh balik awal plak hari tuh. Sapa yang terseperais sebenarnya ek. Tak sempat habis pikir. Dan tak sempat diseperais..Lepas  gelak2 sengeh2.. haa amik deco tak de arah tujuan tuh.. hehe
Guna buttercream cheese. Simple deco yang mmg payah nak jumpa dimana2 pun. hehe

 
  

MOIST CHOCOLATE CAKE
sumber: cik Mat

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum*
1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko*
1/2 camca teh nescafe*
1/4 cawan gula halus*
1/2 cawan air panas*
1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan
50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)
1 camca teh mentega

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
  5. UNTUK GANACHE:- Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi.















24 comments:

  1. Wah bestnya jah, nak try lah nanti, adunan pun sikit je kan

    ReplyDelete
  2. memang tak penah jumpa deco macam ni, Jah.. tapi cantiklah, kretip!

    ReplyDelete
  3. epi besday wat en.daut... eh nih besday sape sebenonyer? ke puan izah? ngeee ngeeeee

    ReplyDelete
  4. mcm dah 2 kali je tak jadi nak surprise org tp sendiri yg surprise... ke cerita org lain ekk.. ingat2 lupa lak.. hehe...

    ReplyDelete
  5. Bestkan dapat birthday surprise cam gini ...sedap pulak tu...

    ReplyDelete
  6. huiii.. sedap tu..happy besday ye

    ReplyDelete
  7. kikiikii...tanjattttt kan..
    tuk aku mana jahhh...jangan kata abissss...

    ReplyDelete
  8. Salam kak izah.. hihi.. rosak plan nk way suprise ye..
    kek ni saiz kecik ye kak.. xde pulak loyang 5x8, kalau loyang biasa sure nipis sket kan..

    ReplyDelete
  9. sedapnyer Jah..lama tak makan cmc ni

    ReplyDelete
  10. Izah, walaupun terseprise..ia tetap mengoda..

    ReplyDelete
  11. Uiikss, mmg x pernah jumpa lg kat dunia ni kek camni...hahahhaa, ala2 hutan rimba, berseni gak eh Izah...x sangka puan lawyer leh loyar burukkan bakat atas kek....hehehhee

    ReplyDelete
  12. Hello, after reading this awesome piece of writing i am as well glad to share my experience here with
    mates.

    My blog post ... tao of badass

    ReplyDelete
  13. Hai sis..love ur blog..n txs sgt sudi share resepi..klu sy nak order shell tart tu cmne ye.?
    Ida

    ReplyDelete
  14. Ketepikn tang deco tu...yg penting lazat menikmatinya..

    ReplyDelete
  15. hahaha mmg deco takkan jumpa di mana2 kecuali di belog kak ijah..hihihi

    ReplyDelete
  16. hai jah...ai dah buat kek ni..hehe...tocey

    ReplyDelete
  17. My partner and I absolutely love your blog
    and find nearly all of your post's to be just what I'm looking for.
    Do you offer guest writers to write content to suit your needs?
    I wouldn't mind writing a post or elaborating on many of the subjects you write related to here. Again, awesome site!

    my webpage; galaxy siv

    ReplyDelete
  18. Assallamualaikum Izah.

    Lama akak tak BW.. Rupa2nya dah jadi homebaker juga mcam Anna Qawini tu yer.. Tahniah.. Keep up your good work.. Semoga terus success ye..

    ReplyDelete
  19. Lama dh xmkn kek coklat..mintak sepiring akak punya lah..bleh x

    ReplyDelete
  20. Cik izah,

    Thank u for d moist cake recipe. For once, my cake is eat-able.


    Sue

    ReplyDelete
  21. salam kak izah..saya minta halal ea ilmu yang saya belajar dari kak izah ^_^..thanks..

    ReplyDelete