Monday, October 8, 2012

Snow Cheesecake yummy!!!!


Assalamualaikum..

Kek lagiii....
Kek ni sedaaapp ya ampuunnnn.. 
Patut la kak Zana kata lepas sepotong nak lagi sepotong.
Makan kek tu sejuk sejuk kuar dri peti es memang laa sedap, moist, lemak dalam mulut..
Budak2 pun sukaaa la sangat.
Kek span nyer pulak mak aiiii lembuttt sangat.
Lepas kek tu masak, bila digoyang2 macam tak masak lagi di dalamnya, sedangkan kek tu dah masak, tapi disebabkan keknya lembut gebuuu sangat, maka dia bergoyang2.
Sabar sebentar tunggu kek span tu sejuk baru lah boleh gatal tangan nak move dari loyang.
Kalau tak, jadi la macam saya, kek tu terpenyek senget sikit tapi saya dah ejas tepuk2 sikit baru elok.
Hehehe..



Alkisahnya, kek ni saya dah lama teringin nak rasa, slalu nampak fren kat fb duk pos kek ni.
Tak terjangka pulak nak buatnya sebab rasa mcm susah je.
Rupanya kek ni simple sangat, dan sedap sangat.
Bila Noorsha dah tayang kek ni, hajat hati tu makin mebuak2 nak merasa.
Bila Mamafami share resepi dan kak Zana pun dah cuba dan menggoda, saya pun dengan berkobar2 ke dapur try kek ni.
Alhamdulillah.. semuanya datang dari Allah..
Rezeki saya semalam nak rasa kek yang sedap, kek yang menjadi dan kek yang kena ngan selera saya dan anak2.





Walaupun puas jugak memujuk anak2, sebab kek ni kena sejukkan/chill dulu dalam peti es lebih kurang sejam ke 2 jam, tapi memang berbaloi. Budak2 kan bila tengok kek seketul gitu, sah sah la tak sabar. :-)
Hmmm ada tergoda dengan kelembutan, moist, lemak cheese dan kegebuan kek tu?
Sila la try buat... :-)

Meh kita share resepinya kat sini pula.
Terima kasih buat penyumbang resepi, semoga Allah mengurniakan pahala kepada mereka2 ini.


KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE

Resepi : Sherry mz@MyR

Sumber lain: kak Zana & MamaFami


  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.





Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
*izah potong kek  menggunakan benang
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.





Kepada yang nak rasa kek ni boleh la try buat atau kepada penduduk sekitar Ampang boleh order dengan saya. :-)
Didatangkan dengan 2 size.
Boleh berhubung dengan saya tru emel baisku09@gmail.com
Pickup point recommended ialah TESCO AMPANG.
TQ










47 comments:

  1. ooooooo jaaahhhh...nak sikitttt...bg rasa lemak2 sudahla....huhu...sibbaik aku tgh mls ni..kalo rajin skrng jugak aku buat...
    rasa nak sekeh noorsha sbb dia tayang ritu..ni aku sekeh ko jugak...haha

    ReplyDelete
  2. huwaaaa..nangis tengok.tak mungkin saya leh buat.belum cuba dah menyerah kalah.sedappppppp

    ReplyDelete
  3. jahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..........
    pekikk jappp..
    ko sajerrkkkk tau...
    goda tak abisss2....
    buat aku angauu jerk nengok kek ko tu..

    ReplyDelete
  4. aduss... adusss...
    Rupa bentuk muka buminya
    nampak menarikkkkk sekali...
    Terliuq rasa nihh... ^_#

    ReplyDelete
  5. Cis....apa yang tak sedap ngn ciss cake...adusss menggoda qolbu tul lah.

    ReplyDelete
  6. salam izah hemmm nak rasa gak emmm bila dah kata lembut dan sdp tu yg x tahan....resepi sempoi jeeee cam leh buat....wakakka tp bila yekkk nak buat..pikir sat...anyway...nak rasa jugak...

    ReplyDelete
  7. Jah... gambarnya makin cantek...

    ReplyDelete
  8. @Anna Qawina
    patut la malas, sebab tengah buat donut... bagi aku 3 ketui buat kudapan bebudak ni karang. eh tak cukup 3 ketui... bagi 13 ketui donut ek.. ngehh ngeeh.. ko wajib buat ni anna. new prooduk tuk kastemer ko

    ReplyDelete
  9. @inazamri
    munkin tidak.. ikiki.. harus cube.. simple jek nak buatnya.. rasa je mcm susah, bila stady resepinya senang je tu.. sila cube sila :-)

    ReplyDelete
  10. @Mas
    cheese dlm peti es ko dah tinggal 10 gram ke mas.. waduhh kok rugi bangat deh.. sedap woo.. serius aku cakap nih. tapi wajib makan sesudah disejuk kan dlm peti es.. giler meletup

    ReplyDelete
  11. @Tembikai Laici
    wiii kengkadang menarik, kengkadang tak mnarik sangat, yang penting rasonya tuh.. mneggodaaa :-)

    ReplyDelete
  12. @Marsita yahya
    betul betul betul... macam nyampah jek kalau ada cis dlm peti es... memacam nak buat, pehtu semua sedap2..pehtu yang paling banyak makannyer sapa? sila jawap dlm hati. kikiki

    ReplyDelete
  13. @Sheila Shafeareen
    dah kak shiela jgn ditungu2 lagi, jom buat n nikmatinya :-)

    ReplyDelete
  14. @Sally Rashid
    sally dah pernah buat tak? sila lah masuk dlm koleksi kek kek mu itu :-)

    ReplyDelete
  15. lia penah buat tp resepi keknya x sama... nak try yg ni pulak klu ada kesempatan nnti... nak order jauh la plak.. :)

    ReplyDelete
  16. @Sari Yusa Ibrahim
    betul kak sari... gebu gebas .. sapa makan banyak sah2 kene tempias gebu kat badannya. hehehe

    ReplyDelete
  17. @Gee®
    ala kak gee, tak jadi nak buat gambar nampak cool. slaah teknik. kikiki

    ReplyDelete
  18. Memang sedap...Rahel pun dah terai snow cheese cake ni...cantik cheesecake u tu...

    ReplyDelete
  19. heheheee...dtg balik btlkan kesilapan.. td p tgk kat blog rupanya resepi yg sama lia buat dulu.. ahuhai..tu lah klu 'kertu' heheee...

    ReplyDelete
  20. aduihhh aiiii kak izah....mmg bikin gempak kat air liur nie....geram tgk..;))

    ReplyDelete
  21. huwaaaaaaaaaaa... tumpang nangis kat sni.. mmg tak nyesal buat kek ni.. makan pun klau tak ingat2.. tak yah nyesal2.. mmg bagus utk bisnes ni izah.. akk doakan smga izah suksess.. msti byk oder lepas ni.. nanti bila akk dan pencen akk baru nak stat bisnes kek ni.. izah jual dulu eh... hahahahaha.. doakan akk sempat berbisnes pulak ye..

    ReplyDelete
  22. alahai Izah lately ramainya yg mengekek mengechesse ni dah teruja snagat nak buat lagi ni nampak menawan qolbu lah kek tu heee

    ReplyDelete
  23. Dah jadi tokey kek puan izah kita ni ye..semoga sukses ;)

    ReplyDelete
  24. nampak sedap betul snow cheesecake....mmg x cukup sepotong kalau gini.....

    ReplyDelete
  25. scroll cepat2...
    tak nak nampak kek tu lama2...
    mata pandang sebelah je.. sebelah lagi tutup tapi buka celah2 jari.. uwaaaaaa... geget2 kertas a4 ni.. nak nak nak...

    ReplyDelete
  26. Salam Izah.. rindunyer.. lama tak wat onar kat dapo sahabat yang rajin neh.. pepagi dah nampak kek gebus kat tingkat.. huhuhu nak komen ikut Q lak bz.. memang nampak sedap n gebus tullah kek tu.. sepotong tak cukup neh.. mintak 3 potong Zah he he he

    ReplyDelete
  27. omgggggg..izahhh!! mmg meletopss kebabommmm!! menjejes dh airliur akak ni haa!!

    ReplyDelete
  28. Hadoiii!!!...Dugaaan.. Sedapnya Izah...

    ReplyDelete
  29. alahai..nak kena buat kek cheese lg ni..dah lama tergoda dgn kewujudan kek yang seksi ni tetapi blom ada kekuatan nak memakannya memandangkan dagu ku berlipat dua hehe..tungguuuu

    ReplyDelete
  30. pg td dah komen tp tak lepas... ptg dtg lagi try komen lagi...

    waaa.... izah dah pandai mkn kek berkrim2lah.. best best.. lagi2 krim cheese mmglah best kan..

    ReplyDelete
  31. wow...kek cis lagi...mmng sedapkan kek ni...sedap di makan sejuk..

    ReplyDelete
  32. walah bestnya

    dah byk kali kan nampak tayangan amal kek ni, tapi masih tak dpt seru nak buat lg

    ReplyDelete
  33. salam kakak manisssss ehehehe.... caaakkkkkk!! nmpk kita tak?? nampk tak??? kita ada jerr akak ni tak perasan ececece... huh! cis cis mmg suke, coklat dgn cis kita sanggup pilih cis skrg ni sbb coklat dah kurang, waaaa.. uru2 dada dulu kena sabo ni kalau nak buat waduhhhhh tak mo terjun laut lagi lerrr.. ikut turn eak kek, nanti dah ok sikit baru boleh buat ehehe...

    ReplyDelete
  34. salam izah...wahhh kek ini sangat2 mengancam jiwa...letak cheese pula mmg akk tak tahannnn...mmg suka kek yg ada cheese...gemuk ke kurus ke tolak tepi hahha..insyaallah akak nak try...cream cheese tapi cheddar cheese lak tak dak...

    ReplyDelete
  35. aduyaiii rajin la pulak yer..mengkek siap btopping gini...kecur thp mlampau dh ni tgk...mnahan liur aje la tgk kek yg sedap ni...hukhuk

    ReplyDelete
  36. @Mamamya
    hasihh tak kertu mana aihh.. hehhe.. tapi lupakan, kalau dah banyak cuba resepi ni kadang terlupa jugak.. ;-) very nice kek ni kan. sangat enak

    ReplyDelete
  37. @rahel
    betul tu rahel kan, tak rugi try bake this cake.. i love it soo much.. tq

    ReplyDelete
  38. @Asmah Yusof
    tu la, dapat tunjuk jek la.. nak share ngan asmah jauh nun..sian air liur dia kan.. hehe

    ReplyDelete
  39. @dZana
    kak zana kalau buat biz memang maju tuh. dah banyak kenalan kan.. hehe.. sama la ngan akak slamat maju jaya jugak.. kek ni, huiihh tak nyesal buat kan. sodaappp

    ReplyDelete
  40. salam..boleh x klo kukus??berapa lama ye nk kukus?mohon perjelasan..sy teringin nk buat

    ReplyDelete
  41. salam..boleh x klo kukus??berapa lama ye nk kukus?mohon perjelasan..sy teringin nk buat

    ReplyDelete
  42. salam tuan rumah..
    saya dah cuba resepi ni. memang sedap. saya mohon c&p resepi ke blog saya. tq, sudi kongsi resepi yang best...

    ReplyDelete
  43. Salam Izah..mmg dok tringin nk rasa kek nih...nmpak sgttt...sedapp....Izah guna Loyang saiz ap yea?

    ReplyDelete
  44. Salam kak....nk tanyer klau sy ode ari nie mlm nie blh dpt x kak,sbb ada org mengidam la kak....

    ReplyDelete