Monday, September 24, 2012

Donut Lembut salut Coklat


Assalamualaikum..

Donut lembut... ke donut gebu.. ke donut sedap.. mana satu nama glemer ek?
Rasa nak gile glemer boleh letak nama sendirik kan, Donut kak Jah.. *contoh.. :-P
Ok, donut ni resepi dan sukatannya dah saya combine dari banyak2 sumber yang saya dah try sebelum2 ni dan sepanjang kesenyapan saya dibidang up date mengupdate ni.
Jadi siapa2 rasa ni resepi dia punya, boleh je claim kat inbox komen.
Yela.. kadang org sok sek kat belakang cakap amboii pandai sangat kerr dia tuu nak cipta2 resepi, dapat ilham dari mimpi kerr nokkk.. kikiki..
Benornya resepi donut ni mmg saya dah try n error dari sukatan2 banyak2 resepi dan saya sangat berkenan dengan kejadian donut ni.
Dah banyak kali jugak guna resepi ni sebab mudah ingat n menggunakan sukatan cawan n sudu je.


Celup coklat tu permintaan budak2 nak donut mcm kat JJ *Jayajusco.- big apple.
Perghh karang kata donut apple pun kalah ngan donut ai, nangess lagi tokey big apple khann.
Hehe..
Jom cek resepi ekk


DONUT LEMBUT SALUT COKLAT
by: izah

2 sk yis mauripan
1/4 cawan air suam
1sk gula

*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.


3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1/2 sk garam
2 sb susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air - kurang lebih
2- 21/2 sb butter / marjerin



Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
Sedia dinikmati.


penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.



Khadam saya hari tu. muekekeke.. Kalau comot tu, sebab nila alasan nya..
Pekerja yang diambil kurang pengalaman







55 comments:

  1. Hamboiii...pakai khadam lagi yer... memang mengancam donut cik jah ni... bak la seketoi dua...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Izah Syg :D
    Sedapnya nampak Donat ni, lembut dan gebus gitu...Kak Lin mmg suka makan selalu beli jer...hik3

    Bila free bolehlah Kak Lin cuba...mcm senang jer nak membuatnya...cuma rajin ke tak jer Kak Lin ni..hehehe

    Pandai Izah mencipta resepi, kreatif namanya tu...bukan semua org boleh buat...biarlah apa org nak kata...depan ke belakang ke tepi ke tengah ke...org tu yg berdosa bukan kita...tak gitu Izah? hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam kak, nak declare lah ni resepi kita nii ahahahaha.... sambil MENGAKU sambil sumbat mulut akak dgn cipon kikiki.... lama ler tak buat donut, nak buat jugaklah! buatkan utk budak2 ajerrr utk kita ambik seketul pun cukup :D

    ReplyDelete
  4. aslmkm mek jah...
    nak mai bli donat 13 hinggit ye..
    nnt i buat i nk letak nama DONAT GEBU KAK JAH & ANA...buleh yo? haha...kongrets utk ko yg share rsp..jah...aku nk try...sian bm dok termenong je tuh...berbulan dah xde kerja..hihj

    ReplyDelete
  5. izah yg 1/4 tu cawan ke untuk mengaktifkan yis?

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Izah...
    Faberet sgt donat nie..cuma kdg2 tue mls nak timbang2 sukatannya...thanks kak izah bg sukatan gn cwn nie..lbh mudah nak membikinnya..:))

    ReplyDelete
  7. terima kasih akak kongsikan resepi ni.. anak sy suke sangat makan donut gaya gini.. blh dikata seminggu mesti membelinya.. nak buat selalu x menjadi sgt.. x berapa lembut huhuhuhu ....

    ReplyDelete
  8. Wah! memang tergodalah tengok donut gebu izah..

    Akak rasa nak cuba tapi belum ada kekuatan lagi.. takut tak jadi hehehe

    ReplyDelete
  9. @Chik Mimi
    tq kak mimi.. hehe tak perasan.. 1/4 cawan la tu kak.. kurang lebih la kan

    ReplyDelete
  10. @CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)
    akak try jek kak, buat donut ni kalau pertama kali tak jadi tu mmg adat la.. bila dah slalu buat baru kita tau ragam nya. dan yang penting baca arahan membuat tu betul2. insyaAllAH BOLEH!! HEHEHE

    ReplyDelete
  11. As'salam Izah

    kalau cakap pasal membuat donat ni, memang cakap jujurlah lamaaaaa dah tak makan donat. Tak kisahlah nak cipta atau ciplak janji kita jujur nak mengolah dan menambah mana2 yang patutkan Jah hehehe

    nanti k.ct nakkk cuba, mesti anak2 dan bapak anak kompom suka, tq Jah :)

    baru ni dapat meninggalkan komen selalu jadi pengundang sepi aje hahaha

    ReplyDelete
  12. sana sini donat... jeles i jah... kemain lama dah i tak mendonat. bila nengok ni tetibe je nak buat jugak... tapi masalahnya kemalasan besar pada keinginan... poskan i frozen sikit boleh???

    ReplyDelete
  13. bak mai rasa sepuluh ketol baru leh tahu kalah tak kalah big apple tu, hehehehe

    ReplyDelete
  14. ooooohhh tidakkkkkkkk!!!... bawa lari donat 2 ketul.... :) kuangx3... lembut donat ko jah...

    ReplyDelete
  15. Sama resipi mak sy...tp kami gn yis basah...wat sira pedas pun sedap...

    ReplyDelete
  16. jahhh....
    ko macam tahu jerk aku nak mendonut...kikikikiki
    coppp la resepi ni..
    nak try...

    sebelum tu...
    kasi aku sepoloh biji...
    nak rasa dulu...
    walaupun aku dah tergoda nengok kegebuan donut ko tu....

    ReplyDelete
  17. ingatkan senyap dah tangisan si epal besar...mukekeke...dh setat mendonut tu, esok mesti kuih kaswi kan? betul tak? betul kan? kan?

    Sian khadam yg dh pakai baju skola tu...muka x semenggah ikhlas tapi jauh aje...

    jah ko baca komen kak ayu spore pasal perut 'kembar' kita jah...huahuahua...

    ReplyDelete
  18. rajinnya buat donut celup2 coklat ...

    ReplyDelete
  19. Sodap nye jah..lame gilos aku x mendonut..ade ceklat lak laie..klo ank aku abih dikutilnye kacang atad tu dulu.silap2 donutnye trrgolek je phtu..kejekn kcg nganceklat jer..huhu

    ReplyDelete
  20. lama tak mendonut...
    jika lembut cepatlah habis...
    lebih-lebih lagi disalut dgn coklat...

    ReplyDelete
  21. salam cik Jah,hamboiiii dah terasa kak mulut ni donut cik jah tu,esuk lusa cik noor pulak nak buat ni sbb kalau bercoklat macam ni anak2 mmg fav giler ni dan tabik jugak cik jah pandai cipta resepi donut yg lembut gebu dan sewaktu dengan nya ni

    ReplyDelete
  22. assalam izahh
    comelnya pekerja izah tu he he patutlah donutnya pun comel...sedap dgn coklat dan taburan badam tu
    bak mai sikit ye

    ReplyDelete
  23. Salam Izah,
    dah lama tak buat donat...nnt bole try resepi ni pulak lah..nampak gebu ..

    ReplyDelete
  24. pagi tadi jenguk blog ni...tringin pulak tgk donutnya...so petang ni cuba buat...alhamdulillah...jadi...sedap dan tak mgecewakan walaupun tidak dsaluti coklat...cuma guna gula icing..;)

    ReplyDelete
  25. Aslmkum Izah.mmg gebus sekali donut itu dgn topping choc buat lagi nampak sedap....rasa nak ambil je 2-3 ketul buat minum ptg...
    aaa khadam tu kena bagi upah lebih donut....hi..hi..

    ReplyDelete
  26. salam izah, wah! pkai khadam lagi ya..senang cikit leh wat byk2 he2...nie ha,akk dtg nk skodeng..ari ni besday akk kn, ha! akk tk nk kek tapi nk donat gebu tu! laaaama tk mkn..seketoi dua jaadi lah hihi.. :) zila66 (tq like akk ya)

    ReplyDelete
  27. nampak best.. big donut jela kak.. glemer.. heheh..
    insyaallah nnt org nk try. mintak2 menjadi la.. :)

    ReplyDelete
  28. Salam, dah cuba wat donut ni..memang menjadi..donut cokolat rice..ohsem!!..cam Big Apple lak...Tx Izzah.

    ReplyDelete
  29. izin saye share di blog saye ...tq :)

    ReplyDelete
  30. izin saye share di blog saye ...tq :)

    ReplyDelete
  31. izin saye share di blog saye ...tq :)

    ReplyDelete
  32. baru pas buat dan menikmati kegebuannya.. Sgt puas hati.. Td buat dpt 26 pcs, goreng 10 takut x abis.. Rupenye kjap je licin. Selebihnya goreng skjap dan simpan frozen sbb anak2 suka sgt mkn donut.. Thanks ye.. Saya share resepi d blog ye izah

    ReplyDelete
  33. baru pas buat dan menikmati kegebuannya.. Sgt puas hati.. Td buat dpt 26 pcs, goreng 10 takut x abis.. Rupenye kjap je licin. Selebihnya goreng skjap dan simpan frozen sbb anak2 suka sgt mkn donut.. Thanks ye.. Saya share resepi d blog ye izah

    ReplyDelete
  34. salam mohon share resepi ye..trima kasih...

    ReplyDelete
  35. Salam sis. Nak tanya marjerin tuh letak 2 1/2 eh ? Mohon balas. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  36. Adeh...nape x jd ek?x gebu pn..keras je..hmm.. :-(

    ReplyDelete
  37. assalam akk.
    terima kasih sharing resipi donut gebu tu. sy dah buat donut ikut resipi akk. donut sy gebu, lembut dan sedap di makan!
    tq akk ^^
    (moga Allah merahmati akk)

    ReplyDelete
  38. *berminat *kerana > ada perkataan yg tersalah ditaip sorry makcik :)

    ReplyDelete
  39. Cik anon 11:01
    Maybe xckup uli dohnya.kene uli hingga elastik.atau mungkin yisnya dah tak aktif.atau tak ckup kembang donutnya dah diuli.

    ReplyDelete
  40. waduh enak banget nih donat coklatnya, pas nih ditemenin sama choco blackforest yang ini http://www.mcdonalds.co.id/menu-promo/

    ReplyDelete
  41. Terima kasih atas perkongsian resepi yg sedap ni...

    ReplyDelete
  42. Salam.. Nak tnya ni. Donut tu uli guna gula kasar ke gula halus?. Kalau guna kasar, doh tu xde rasa mcm ade biji2 ke. Mohon tunjuk ajar sifu. Saya budk baru belajar..

    ReplyDelete
  43. izah, cawan bentuk mcm mane?cer bg gambar

    ReplyDelete
  44. Kak slmt ptg ..kak mau tanya ba mcm mana mau buat tu chocolate?dn mau celup tu mcm mana?

    ReplyDelete
  45. sis kalau gune yis basah bleh x????sukatan cmne lak

    ReplyDelete
  46. Sedap giler my 1st time donut guna resepi ni. Tq sis.
    suap dlm mulut hubby tgh tdo. Trud bangun gi carik kat dapur. Hehe

    ReplyDelete
  47. salam,butter tu banyak mana ye ? kurang faham hehe

    ReplyDelete