Assalamualaikum..
Kek lagi hari ni? Agaknya tahun 2012 ni nak makan kek aje ke Jah? Hehehe.. tak de la, kek ni siaran tertunda sebenarnya. Resepi kek ni dari blog kak Anim yg sumber resepi nya menurut kak Anim dari kawannya di Kedah dulu. Kak Anim ni lama duk Kedah. Pastu lama duk KL.. Tu yang tau je selok belok KL tu. Terima kasih kak Anim dan kawan kak Anim tu.
Kek ni memang sedap la. Tak perlu tunggu lama2. Lepas bancuh adunan, terus boleh bakar. Dan tak perlu gunakan loyang lubang tengah pun elok je kejadian kek ni. Akan TETAPI.. saya ada kekompiusan pada cara membancuh kek ni. Nak tanya ngan kak Anim, masa tu kak Anim ke China. Jadi saya ikutkan aje cara yg ditulis kak Anim tapi adunan agak tidak mengkompidenkan saya. Masa bakar kek tu, rasa dlm hati dah kompom kek aku tak jadi. Terpikir2 juga masa tu nak backup ngan apa kalau kek tak jadi. Bais dah duk tunggu je nak makan kek. Memang duk doa banyak2 supaya kalau tak jadi pun, bukanlah worst sangat.
TAPIIIII.. ALHAMDULILLAH.. menjadi rupanya. Sedap!! saya suke kek ni. Pada yg suke kek gula hangus boleh try. Kak Anim, mintak izin nak tepek resepi kat sini pulak ye.
KEK GULA HANGUS
sumber: kak Anim
resepi: kak Ana (kawan kak Anim)
*Izah gunakan sukatan cawan mcm kak Anim
Bahan2
1 gelas gula
1 gelas air
*1 gelas gula di jadikan gula hangus dan masukkan
1 gelas air.hati2 dengan gula yang panas waktu masukkan air
3/4 tin susu pekat-boleh kurangkan ke 1/2 tin
1 gelas tepung
5 biji telur
4 sudu makan margerin *izah guna butter
2 sk soda bikarbonat
Cara
Alas acuan dengan kertas
Lenser acuan dengan margerin-ketepikan
Pukul margerin dengan telur hingga sebati
Masukkan susu dan masukkan gula hangus tadi
Akhir sekali masukkan tepung dan soda bikarbonat
Kacau sebati.
Bakar pada suhu 170 selama lebih kurang 1 jam
salam izah , kek ni mmg mala suka! mmg rajin betoi la izah ni. hari-hari ada ja resepi yang di cuba :-)
ReplyDeleteIzah,
ReplyDeleteakak suka kek nie..nak nak kalau sarang nyer banyak gitu...bila bila nak terai nie juga ler
sa'salam hemmm kek gula hangus yg mmg dah lama bezaman x mkn ...sampai lupa pada kek yg satu ni...cantik dlm nya besarang.....
ReplyDeletekalau buat lg jgn lupa hantar sikit ye hehehhe
dah 3 kali buat kek gula hangus..tapi yg perap 3 jam tuh. Nak try yg ni pulak lah..tak payah nak perap2..sarang semut nya pun nampak cantik jer
ReplyDeletesalam izah...akak pun dh lama nk try resepi kek kak anim ni, tp xsampai seru lg.....hihihihi
ReplyDeletemintak sepiring Zah....
wah jah ko hentam akak kat rainbow kek tu yo..nak ngadu dgn abg tapa dia tak layan masa bday dia ni..eksyen sbb dpt kol free maxis tu kan..sibuk menalipon awek nurse katanya..mmg pantang dengo nama nurse skang ni tau..cam allergic je kat akak.habis gatal2 satu badan..hahaha
ReplyDeleteeh!meh sini kek sepan ni..akak suka sgt versi kak ana ni..simple aje kan..mesti izah was2 sbb nampak cam cair ya..apa yg buat ko tak konpiden jah.
oops..abg tapa ckp mekaseh jah atas bday wish tu.dia kata kalau izah guna line maxis dia nak tipon..hahaha...kg boto laki den tu kan?
kek favourite ni. dah lama x buat. tengok sini, mengidam plak. huhu
ReplyDeleteuik...tangan ko tu ek jah? lupa dah aku akan kejadian & keadaan tgn ko..haha..meh aku gigit sket..
ReplyDeletesalam kak izah,
ReplyDeletemacam senang je..nak cuba buat la..nanti umi lapor bila jadi buat ya..
rajinnya ijah oiii!!! mintak sikit vitamin rajin tu... k.gee dah lemau nk update blog...
ReplyDeleteBelum sempat buat moist caramel udah keluar yang maru...wah laju betul masuk gear
ReplyDeleteataicha follow akak Izzah.. banyak resipi yang bakal ataicha cuba buat.. hehehe..
ReplyDeleteTrliur tgok kek tu..selalu bust guna resipi perap 3 jam baggaikn..harus ku cuba resipi kak anim nih..
ReplyDeletewahh cantik juga sarangnya yer..kalau tak payah perap senangla tak payah tunggu lelama boleh terus bakar.
ReplyDeleteSalam Kak Izah..ni kek kesukaan Rahel...cam senang je bhn2nya kan..nanti nak try pulak resepi ni..
ReplyDeleteIzah
ReplyDeleteni lah satu satu kek yg ku tak reti makan.. tak tahu apasal.. i know ramai yg suka but if my mom also tak fav macam mana ku nak fav kan huhu
Assalam izah,
ReplyDeletekek gula hangus dah lama tak buat..ayah & hubby akak suka sangat..hehe..bayangkan kek birthday my dad dia cakap buat kek ni sudah..hehe....oh yang ini tak payah perap dulu ya izah..lagi senanglah gitu..
TQ Izah..mama nk try la..nampak macam senang aja..
ReplyDeleteAssalam Izah...
ReplyDeletewahhh.. sedapnya kek gula hangus! aritu nampak Naz buat juga kalau tak silap.. kek ni antara kek feberet abang akak ni... kengkadang tu dibelinya balik dr solat jumaat.. kan selalu time ari jumaat byk gerai2 jual mcm2.. tak sangka pulak kek ini yg dia akan beli.. hehe.. sejak tu baru tu yg dia mmg suka mkn kek ni.. bini dia je yg tak brapa rajin nak membuat.. resepi yg biasa akak buat pun tak perlu nak perap2... tp elok jer jadi lobang2 dia tu.. hehe.. belum pernah cuba kek gula hangus versi perap beberapa jam tu sbb mmg jenis tak penyabar nak tunggu2 lama.. hehe...
izah..dah berkurun rsanya kita tak buat kek ni...hehhehe..ini la kek yg mula2 kita carik resepinya kat myr sebab suka makan tapi tak pandai buat...tang gula hangus tu byk kali jugak la tak jadik...hahahha..sekarang dah pandai dah.. tapi nak buat pulak malas...kekeke
ReplyDeletefirst time in ur space....i just loved it absolutely....u hav such an awesome space with lovely pics...this cake looks so moist n soft.....looks delicious.....following ur space now...do visit mine sometime :-)
ReplyDeleteselalu tgk org buat kek ni Izahhh...dulu2 masa akak kekecik ...mak cik akak selalu buat...memang sedappp...dah tua2 ni lum penah buat sendiri lagi...he he...nak mintak kat Izah je lah...boleh yo...:)
ReplyDeleteIzah..Mama dh buat..nampak ok aje ..sedap...terima kasih daun keladi d atas resepi itu..
ReplyDeleteAssalamualaikum izah cayang..
ReplyDeleteSalam penuh kerinduan dari akak... izah per kbar skg? moga sihat sejahtera hendaknya... ermm.. fav kami anak beranak kek nie.. hehhee... memang suka sgt makan kek gula hangus.. dah lama akak x buat.. nanti nak buat juga ikut resipi akak anim nie.. tp kena tunggu daughter bercuti dulu dr kem tu.. sbb daughter paling suka makan kek nie.. :)
@mala
ReplyDeletesaya pun suk kek ni. ala.. mala.tak de tiap2 hari sangat pun..tapi bila ada permintaan dan bahan2 tu kena la buat jugak. suke kan tengok hasil kalau menjadi
@KakAsma
ReplyDeletesaya pulak tak kesah kak. asalkan jgn dapat yg sangat kerasss gitu. kalau keras mmg terbantut terus nak makan. hehehe
@Sheila Shafeareen
ReplyDeleteala kak shiela... kata akak lama tak buat, gi buat..pastu antor kat saya ye. hehehe
@Sally Rashid
ReplyDeletetu la sally. sebelum ni tahui resepi yg perap2. kadang2 ngelat jugak tak perap sampai 3 jam. tapi kan kalau ikut prg yg guna resepi dulu dulu ni, asal kek ni tak diperap pun.cube la try
@Liza
ReplyDeletedah habis la kak.. hehehe.. nanti saya seru supaya akak terseru untuk membuat kek ni ek. ok kak.. hehe..
@anymz
ReplyDeletehahahhaa.. adeh sakit perut bila baca sekali lagi komen kak anim neh. huh abg tapa.. saya mmg guna line maxis la. tapi saya bukan nurse. aa boleh la abg tapa nak call sebab tak gatal2 badan kak anim. kikikiki...
@Lya Colours
ReplyDeletelya..kena buat la tu.. kalau ngidam betul2 kesian nanti baby kat dlm. hehe
@Anna Qawina
ReplyDeleteko nak giigit tangan aku ke anna. mcm pirana.. hahahah..lalalla
@umi's cup cake
ReplyDeletetu yg akak nak try tu. mcm simple je tak payah perap bagai kan.cuba la try umi
@Gee®
ReplyDeletenapa pulak kak gee yang lemau tu. kalau ikut kan saya ni nak lemau jugak ni. rasanya lemau dan mngecut jugak. tak pe kak.. kena bersemngt secerah mentari pagi ni. semngt kak!!!
@Paty's Kitchen - Cook with passion.
ReplyDeleteaka.. gear akak lagi la mcm jet turbo. hihi.. saya jet myvi je nih
@ataicha
ReplyDeletetq sudi follow. love u!! sila cube, jgn lupa mulakn dgn bismillah..
@Kamalia
ReplyDeletekann.,.. aku pun buat jenis yg perap tu jugak. kadang tak samai 3 jam pun. tak tahan dah budak2 ni bising. ada jugak resepi tak perap tapi kena guna loyang lubang tengah pulak. rasanya ni resepi y bagus la.
@Nieza
ReplyDeletetu la nieza. saya ingat dah tak mnjadi dah. tapi bila potong n nmpak lubang2 nya tu. suke la
@rahel
ReplyDeletetu la.. kek lama2 jugak jadi kegemaran kan. simple tapi menghasilkan kek yg lumayan
@Rima
ReplyDeletepatut la... ngikut selera mum ek kak rima. hehe
@Ayu
ReplyDeletehahaha... akak deco jela atas kek ni. kadang2 kita nak buat kek yg special n cantik2. tapi terlupa yg feberet diorang kek yang simple je kan
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteoo yeke kak. saya tak perasan pulak resepi akak yg tak payah perap2 tu. sebabnya ada jugak resepi xperlu perap tapi kena guna acuan lobang tengah yg acuan tuk bingka tu,mmg kalau ikut tak penyabar juga saya ni. pulak2 kalau anak dah bising kan. hehe
@quinnie
ReplyDeletebila kak q sebut pasal gula hangus ni, saya banyak berlatih buat gula hangus untuk puding karemel. banyak kali jugak tak jadi. dah lama2 baru pandai. hehe kengangan tu kan
@Only Fish Recipes
ReplyDeletetq .. visiting my blog. will visit urs
@cik cek
ReplyDeletekak cek belum tuo lagi tu.. cepat buat kek ni sebelum tuo kak cek. hehe.. sedap kek lama2 ni. evergreen kan kak. cer akak pulak kongsi resepi makcik2 akak tu. mesti best
@Mama Ann
ReplyDeletemama saya dah tengok. cantik n nice.. dan bibik tu yg saya paling tak tahan. hehehe
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletealhamdulillah sihat adanya kak. harap akak pun sihat hendaknya. tu la, nampak doter akak gi plkn. nanti balik boleh hidangkan dia kek feberet ek