Assalamualaikum..
Bismillahirrahmanirrahim..
Biasanya kalau dessert nama permata ni, lebih kepada puding. Tapi resepi dari blog kak Lina ni dipanggil agar-agar. Tapi mungkin saya lebih bersetuju memanggil nya dengan aar-agar. Sebab texture dia lebih kepada agar2 dan keenakannya simple tanpa rasa lemak2 yang berlebihan. Maksudnya kejadian agar-agar permata saya ni lebih kepada rasa n texture agar-agar.
Walaubagaimanapun *hamboi ayat..* saya tak menggunakan resepi kak Lina ni sepenuhnya. Sebab saya nak test tips atau formula yang dikongsi oleh kak Besah dari MyR. Formula untuk menyukat air jika menggunakan agar-agar tali. Soalan baru-baru ni di tanya oleh Nurul Huda, jika menggunakan agar-agar bertali, sangat sesuai la kalau menggunakan formula yang dikongsi oleh kak Besah ni. Tapi nak kena pandai la ejas bahan2 lainnya yang bercecairkan. Ianya sangat sesuai untuk membuat agar2 simple.
Dah lama nak menghabiskan agar-agar bertali, jadi saya gunakan cara kak besah. Boleh la rujuk caranya di bawah. InsyaAllah jika ikut betul2 caranya disertakan memasak dengan kasih sayang, insyaAllah menjadi...Terima kasih kak Lina untuk resepi agar2 ni, budak2 suke sangat rasa susu dan saya letakkan sikit perisa pada warne2 tu. Resepi saya ikut akak Lina tapi sukatan saya ejas mengikut formula kak Besah kerna saya menggunakan agar2 bertali. Terima kasih kak Besh dan kak Lina.
RESEPI AGAR-AGAR PERMATA
By: kak Lina-PG
Bahan-Bahan
10g agar-agar serbuk
4 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat manis
1sk esen vanilla
Beberapa Pewarna kegemaran
Cara-Cara:
Masak agar-agar bersama 4 cawan air dan gula hingga gula hancur.
Masukkan susu, susu cair dan esen vanilla.Kacau sebentar.Tutup api
Bahagikan agar2 kepada 5 bahagian.(Ikut suka nak bahagi brp kaler)
Titiskan pewarna merah untuk satu bahagian, kuning satu bahagian, ijo dan biru
Tinggal satu bahagian dengan warna asal.
Bekukan agar2 berwarna.Apabila keras, potong kecil2 dan masukkan ke dalam agar2 warna asal.
Sejukkan dalm esbok
FORMULA DARI KAK BESAH SUKATAN MENGGUNAKAN AGAR2 BERTALI
sumber: agar2 merah kak besah
Bahan-bahan ( terpulang kpd kuantiti yg diingini )
agar2 bertali - ikut suka berapa gm yg diingini.
air, gula & pewarna/sirap ros secukupnya
1 bungkus(250g) gula batu - utk setiap 40 gm agar2.
Cara-cara
rendam agar2 bertali (xkira berapa banyak) dgn air hingga lembut.sekurang2nya 15 minit.
toskan agar2 kemudian sukat agar2 yg tlh lembut tu dlm 1 bekas yg sesuai.kalau sikit dgn bekas kecik, kalau banyak dgn baldi @ periuk.
sukatan air utk masak agar2 tu adalah 3 bekas yg sama yg digunakn utk menyukat agar2 tadi.cntohnya kalau agar2 lembut 1 gelas, air = 3 gelas yg sama.
bila dah disukat agar2 & air, campurkn sekali gula batu lalu dimasak hingga agar2 larut.bila dh larut boleh lah bubuh gula pasir hingga cukup manis.(hirup sikit.rasanya hendaklah betul2 manis,coz bila dh jd nnti manis akn berkurangan skit)
masukkan sirap ros hingga sesuai warnanya.bila mendidih & gula larut sepenuhnya bleh la dimasukkan dlm acuan @ bekas yg sesuai.biar beku baru dipotong.
kalau x gunakn sirap ros bleh guna pewarna merah,tp kena letak beberapa helai daun pandan.
* kalau nk daptkan agar2 yg licin, & x payah ditapis - rendam agar2 & ; air yg tlh disukat dlm periuk yg sesuai selama 3 jam @ lebih, pastu baru dimasak. insyaallah,bila mendidih je,agar2 terus larut, x perlu msk dgn lama.
wow, cantik pasti sedap sepadan dengan namanya agar2 permata...
ReplyDeletesuka makan agar-agar. yang kalau buat hantaran pun cantik.
ReplyDeletecantiknya agar2 ni izah..nnt nk try yg ni pulak la...hihihi
ReplyDeleteKena masak dgn kasey sayang heh? Sayang...sayang sayang sayang? Haaa bak sikit!
ReplyDeletemakcikkkkkkkk....cantikkkk agar2 kau tu...
ReplyDeleteboleh aku try buat nanti..he3
wehhh..berderet2 list nunggu ni...
Assalam kak izah,sweet kale agar2 tuh,suka tgk..Yer mmg betoi setiap apa yg di masak dgn kasih syg n di mulakan dgn bismillah pasti ajer sdp,air tangan retis terkenal lak kan,hihi..Opsss sorry lama xusik2 akak arini bru nak start blk..
ReplyDeletesungguh menggiurkanlah Izah..
ReplyDeleteuwaaaa cantik lerrr agar2 permata ni..mesti Hamka suka sangat kalau akak buat ni...pastu dia ambik kaler luna dia dan di samakan warnanya...hah3...ada2 jek Hamka kan...yg wajib ada mesti kaler ijauuuu....kalau tak, dia takmo makan..kui3...
ReplyDeletenape tun rasa mcm baca karangan bahasa melayu smp nih? haha.. apa2 pun, omey kaler agar tu.. shweeet sgt!
ReplyDeletewowww santekkkkkk!!
ReplyDeleteseumur hidup akak memang tak pernah gunakan agar2 serbuk... hehehe.. nak buat agar2 atau puding utk mkn2 atau utk tempahan tu memang akak akan guna agar2 tali... dah terbiasa sejak dulu ngan agar2 tali... sukatan pun tak pernah ada formula.. tp ikut pekat cair & main agak2 je.. alhamdulillah setakat ni tak pernah lg tak jadi.. hehe..
fungsi gula batu tu sebenarnya taknak bagi agar2 keluarkan air masa lepas kita menghidang.. terutama bila kita buat utk kenduri atau majlis kalau wt agar2 mesti kena letak gula batu. kalau tak nnt agar2 yg terhidang lama dlm piring/bekas akak berair2 kat bwhnya. lebih2 kalau buat puding/agar2 utk hantaran mmg wajib letak gula batu. akak pun ada tambah gula batu dlm puding pelangi yg org tempah supaya puding tu kekal kering & tak keluar liquid bila lama2. tp kalau buat sikit utk mkn2 tak letak gula batu pun no problem... just berkongsi info..
Waaaaaaaaaaahhh....santeeeeekkkk..fengsan sini kejap ya Izaaahh...letak kusyen empuk2 sikit...x tahan dah tengok agar2 permata mu ituuu :))
ReplyDeletenak cop utk raya haji ni..sangat klasss.....
ReplyDeletenyum nyum, cantik betul kejadiannya
ReplyDeleteIzah... cun lah agar2 permata :)
ReplyDeletekak izah, umi memang tak pandai nak agak jumlah air kalau guna agar2 tali..selalu je agar tu berair.
ReplyDeleteIzahhh....ngapelah cantik sesgtnya puding ni...ada permata kaler2 lagi tu...ish2 kalau dapat merasa ni alangkah bestnya...:D
ReplyDeleteAssalamualaikum izah..
ReplyDeletecantiknya agar2 permata yg izah buat nie... pasti sgt sedap kan izah... anak2 lelaki akak mmg suka makan agar2... mummy dia nie jer jarang buat... :D.. geram akak tgk agar2 tu tau
agar2 yang cantek....
ReplyDeleteas'salam Izah
ReplyDeleteHaa..pagi tadi datang dapat makan kare pan, tgh hari lak dapat makan pencuci mulut agar2 pemata. agak2 dinner nanti k.ct dapat makan apa erk..? hahahaha
izah..kita pun suka guna formula agar2 kak besah ni kalau nak masak agar2 yg guna tali..insyaallah elok kentalnya...hhehehe
ReplyDeletecantiknya agar2 dia...:)
Salam Izah..syantik sgt agar2 tuh. dgn cuaca panas2 gini emmm..yummy. Nak share satu cara masak agar2 bertali.Nie tips dari seorg kawan. Setakat nie cuba, Alhamdulillah, xler mengeciwakan. TIPS: 1 pkt agar2 di masak dgn sukatan air 3/4 @ lebih sedikit sukatan plastik agar2 bertali. Cara masak sama dgn cara Kak Besah tadi., rendam & masak + gula & gula batu.
ReplyDeletewah cantiknya macam akak kan?..tu lah bila akak peratikan betul2 memang lawo arrrr permata izah ni..cam akaaaak jugak...muekeke..sakit hati tak jah..hahaha..yeaah..berjaya buat izah tersenyum sokmo baca komen akak ni kan?..
ReplyDeleteok2 meh komen betul2..akak memang teringin nak buat agar2 ni tau tapi kan zah..kat rumah ni kurang sikit laris kalau buat agar2 ni..budak2 ni tak berapa reti nak makan lantaran maknya suatu masa dulu tak berapa suka nak buat sbb tak tau buat...hahaha..ok ai balik dulu no...nak kemas2 dapur tu..
assalam izah..cantik kejadian agar2@puding ni.Seronok kalau anak2 suka kan?
ReplyDeleteMat petang Izah
ReplyDeleteCanteknye agar2 permata..sesuai betul ngan namanya..nak sepotong gak..
jah..aku singgah petang ni, pg td dah singgah & komen to tahmana kena telan kot..
ReplyDeletekomen Kak Anim tak blh blahhh..hahaha..marah tak ak ANim?
Jah..aku ada agar2 tali tu, smlm dah bermesej dgn Q cara nak guna, samala yg ko bgtau ni..harus ku buat..kalau sempat...
wahhh lamanya tak singgah dapur izah ni sekali tgk byk menu berderet-deret ni...hehe bz sokmo saya ni..btw, agar-agar ni memang mengancam la zah..cun tu..nanti nak terai jugalah..:)
ReplyDeleteizah..memang terpikat habis lah..cantik sungguh agar2 izah ni..nak buat jugak lah..teima kasih izah..
ReplyDeleteAssallamualaikum adik Izah cayang..
ReplyDeleteSihat ker?? Sungguh cantik agar2 permata ni. Mmg dulu nampak di rumah kak Lina pg tp tak berkesempatan nak buat lg. Sweet jer kaler tu. Cantik.. Makan makanan yg nampak cantik2 bnyk2 yer adik ku.. Biau dapat tempias cantik tu..hehehehe...
Assalamualaikum Izah, akak dtg intai agar2 permata yg cantik lg menawan..
ReplyDeleteSelalu akak msk agar2 bertali main hentam je sukatan air, next time nak cuba formula kak besah tu pulak. Thanks yea izah sbb berkongsi info disini.. :)
lama ita tak buat agar2.. tambahan sekarang kat sin dah sejuk. tak terlintas nak buat..:) cantik nya macam nak rasa satu je agar2 izah ni
ReplyDeletedengan penuh kasih sayang tuh tak tahan...heeeee
ReplyDeleteSalam. Hi Kak Izzah.. Nur mengintai dapur akak ni. Cantiknya agar2 ni.. Memang kalau ada yg suka masakan kita, tentu hati lebih bersemangat untuk memasak. Nice pic!!
ReplyDeleteasalamualaikum ijah sayang.. where r u? rindu kau.... aku da hapdet velog..ko dimane? huhu..mishyu :)
ReplyDeleteteliti nya hasil tangan cikpuan izah ni yea...kagum!
ReplyDeleteFirstly, cantik dan sweet je kaler agar-agar Izah. Terberkenanlah pulak..
ReplyDeleteSecondly, terima kasih sebab rajin korek petua dan share dengan kami. Nanti mama cilok ek.
Thirdly, tak tahan dengan ayat kalau banyak dgn baldi... muahahahahahaha... ado ko!!!
izah, tq share petua ttg agar2 tali tu.... kak rose ada stok tp x terbuat sbb ragu2 tang sukatan air tu la....
ReplyDeletewalaubagaimanapun (????) .... x de sampai nak sukat guna baldi he he he
Perghhh wonderful kalernye... yummy la sangat
ReplyDeletewarna-warni.. cantiiiiiiiik sangat kak.. tunggu rajin sikit lah baru try resipi nie.. heheh
ReplyDeletejom akak, try buat carrot cake pulak lepas nie.. mana tawu kot2 jadi cake favourite pulak.. :DD
http://hoodacakura.blogspot.com/2011/11/carrot-cake-nyummy.html
hemoh hemoh hemoh... cantik & rajinnya... ketemu kembali kita ;-)
ReplyDeletewah sangat sweet kalernyer...setiap kali datang sini mesti raser lapar huhu...
ReplyDeleteSalam...akak..saya dah try buat agar2 permata ni..yang guna serbuk agar2 10gm..tak menjadi la..agar2 tak keras..kenape ek? kompius lah saya..huhu..
ReplyDeletetak sabar rasenye nak cuba buat agar2..mesti sedapkan,sebab saya mmg suka perisa susu..
ReplyDeletesalam izah..
ReplyDeletelamanya izah bercuti2an dr berblog..
cuti2 ada makna ye? tahniah ye.. jaga diri & ehem2 baik2 tau.. hehe.... rindulah nak tgk masakan izah.. adeeiii..
Izah.....
ReplyDeleteHave a nice cuti2 ya....
Salam..kak izah, ms sejukkan agar2 berwarna, agar2 yg asal ta keras ke? ke nak wat cmner?
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeleteakak sejukkan agar2 bewarne tu dlm peti es. tempat sejuk beku tu. lagi pun nipis jadi sekejap je dah keras. tapi kalau agar2 putih tu nampak mengeras panaskan balik. mcm akak, kejap2 akak kacau tak mau dia beku abhagian atas tu kan.
Izah, nampak sedap sangat puding ni. Nak cuba buat juga lah.
ReplyDelete