Assalamualaikum..
Terima kasih banyak buat teman2 yang sudi mendoakan untuk saya. Walaupun sbingkis kata2 cukup buat saya terharu dan insyaAllah semakin kuat. Sesunguhnya saya tak dapat nak bagitau dan jangkakan apa yang akan terjadi dalam seminggu dua ni, cuma doa yang tak putus2 saya serahkan semuanya kepada Allah maha Pencipta. Terima kasih juga ucapan tahniah dan doa2 buat saya dan kandungan. Walaupun doktor menjangkakan sebaliknya, kita sebagai manusia cume mampu berdoa dan berserah. Kerana Allah lebih tahu apa yang terbaik buat hambaNya. Kini saya hanya mampu menunggu dan berdoa.
Canner ok dak nama cucur donut? Sesuka hati menukor nama resepi kan. Hehe... Ada la tu kang yang duk sok sek kan kan. Sebenarnya donut ni asalnya dari donut MASTERCHEF JAM DONUT yang saya dah buat 2,3 kali resepi yang saya jumpa di TTM. Memang sedap memang gebu dan memang senang. Kalau tak de idea nak buat tuk minum petang try la buat cucur ni. Saya panggil cucur sebab cara menggoreng tu adalah dengan menjemputkan donut tu. Senangkan, tak yah bentuk2. Ekcely cara menjemput tu kena ramas n keluarkan doh ikut tapak tangan antara ibu jari n jari telunjuk. Tapi bila cucurkan hujung jari, gini ler rupanya. Klaau ramas tu, dia akan lagi cantik dan licin. Sebab saya dah pernah buat cara tu DI SINI.
Mekasih akak TTM dan saya letak resepi di sini mengikut sukatan yang saya buat. Kalau tak ramai ahli nak makan, boleh buat setengah dari adunan di bawah je. Sebab dapat banyak gak ni.
MASTERCHEF JAM DOUGHNUT
sumber: TTM
Bahan-bahan
220ml susu segar , panaskan 37C. *suhu agak2 je hingga dapat mencairkan butter
50g unsalted butter, lembutkan * izah letak 3 sudu besar
30g gula kastor *izah letak 4 sb
2 biji telur
5g dried yeast *izah letak 1 3/4 sk
2 cwn tepung gandum
Minyak masak untuk menggoreng
200g raspberry jam *izah tak letak
clotted cream, to serve *izah tak letak
2 tsp lavender flowers* izah tak letak
100g caster sugar
Caranya:
Panaskan susu segar ke 37 C. *Agak2 sehingga boleh mencairkan butter pada suhu bilik.
Masukkan butter dalam susu dan sebatikan.
Masukkan pula gula dan telur ayam. Sebatikan.
Ceduk 1/2 cawan adunan susu tadi letak ke dalam mangkuk kecil.
Kemudian bancuh yis dengan 1/2 cawan susu tadi.
Masukkan semuLa bancuhan yis ke dalam adunan susu.
*izah tak bancuh yis tu dengan susu pun. Izah satukan yis bersama tepung. Kemudian tuang susu n telur. Kacau rata.
Tepung di masukkan ke dalam mangkuk besar dan buatkan lubang ditengahnya.
Curah adunan susu tadi ke dalam lubang tepung dan kacau sehingga sebati menggunakan senduk.
Biarkan adunan selama sejam atau sehingga doh kembang 2 kali ganda.
Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng.
Cara menggorengnya adalah ambil adunan menggunakan tangan dan ramas sehingga adunan keluar diantara jari telunjuk dan jari ibu. Sila praktik untuk berjaya ye. hehehee..
Coated dengan jem kegemaran atau gula. Dah..sila makan dengan berseleranya. TQ.
nota izah: goreng menggunakan api kecil. Lamakan sikit menggoreng donut ni supaya donut cukup masak hingga ke dalam.