Assalamualaikum..
Saboo jela makcik sorang tu tau.. Dah boring makan karipap katanya. Yela yela... Update la niha Mas. Jangan jemu makan lala pulak ye. Lala ni seeeddaappp buat masak sos pedas gini. Dah berkurun rasanya tak makan lala. Bila masak sendiri ni terjamin sikit. Ni kes makan lala disatu gerai dan termakan lala yg berbau. Terus lamaa dah tak makan. Resepi kak Nor yang memang kena ngan citarasa kami sefamily. Tq kak Nor.. sedapp..secukup rasa..masam manis pedas masin wangi.. Kak Nor i lebiu...
LALA SOS PEDAS
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram
Bahan:
1kg lala ~ dibersihkan dan toskan
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 in halia ~ dihiris spt batang mancis
2 batang serai ~ dihiris serong
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos ikan
2 helai daun limau purut ~ dicarikkan
sepokok daun ketumbar ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dihiris
1 biji limau kasturi/nipis
1/4 cawan air
garam
gula
minyak
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan tumis lagi hingga cili garing.
Masukkan kicap manis, sos tiram, sos cili thai dan sos ikan .
Kacau seketika dan masukkan air.
Biarkan hingga mendidih dan masukkan lala, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
Tutupkan kuali dan biarkan lala masak (sehingga kulit lala berubah warna kemerahan)
Masukkan daun ketumbar, jus limau dan cili merah.
Padamkan api dan kacau.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
ai lebiu 2 :)
ReplyDeleteSalam Izah.Lalai kegemaran kak ros..suka...
ReplyDeleteselamat pagi Izah,
ReplyDeletesedapnya lala.... ada lagi ke... ngences nih!
morning
ReplyDeletesukanya dengan lala ni..selalu letak sos tiram je..
nak lebiu jugak!! hahaha.. nyebok betul budak tun ni kan ;p
ReplyDeletetun xpenah makan lala! huhu.. rasa dia mcm kerang ke? tun x suka mkn kerang.
aku kau tak nak lebiuuuu...
ReplyDeletetarik telinga ijah...
wehh jah...aku pun..
lama dah tak makan lala...
sedapnya tengok......
tumpang ratah lala Jah...jrg benar dapat mkn lala..oh lalalaaaa
ReplyDeleterugi la tun_telani....lala sikit punya sodap...tp bila terkena part tanah liat yang bushuk tuh yang tak besh..
ReplyDeleteadess dr hari tuh cari lala ..tp takde plak kat pasar ini
akak ni sama ler dgn tun tak makan kerang...hehehehe...tp tgk izah maasak lala ni nampak menyelerakan...
ReplyDeleteSalam...Wahhh nampak sedap ni.....
ReplyDeleteAmboiii lala sos pedas, "kellas kau jah.." eehehe
ReplyDeletelalalalalaalalal... >>sambil nyanyi lagu siput lala<<
ReplyDeletesedapnye lala masak tu ye.. aku kalau wat tumis ngan bawang.. letak cili kering ngan serai je.. lepas tu nyum nyumm.. makan sorang2.. abis sekilo.. kekekeke
mata dan hati saya kata...wahhh sedap!!
ReplyDeletelama akak tak makan lala...tngk Izah masak ni, jadi teringinlah pulak...sok nak belilah kat pasar...kalau ada, kira rezekilah....kalau tak..jawab sendirilah ya.....
ReplyDeleteUikss tun xpernah mkn lala,uii ruginyer,sedap tau,Kak izah,lala nih rebus gitu letak serai pon best,mask lemak pon best kan,ermm sedapnyer,Nanti kalo da lala,nak try resepi kak nor pulak la..
ReplyDeleteWaaahh..sini ada lala jgk..jom tukar kak..yana punya berperisa tom yam hihii..Yana xmkn kerang tp lala suka sgt..1kg kejap je lah abiskan :=)
ReplyDeletesedapnya!..lama tak makan lala ni...ada ke tak kat sini tak taula...hehe
ReplyDelete@K.Nor
ReplyDeletei lebiu 3 kak.. ngeee
@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
ReplyDeleteisinyer pun manis kan kak
@Amie
ReplyDeletebiasala kak amie..menda gini, skali buat skali hadap skali habis. hehee
@Qhaifa Nur
ReplyDeletecube try masak mcm ni pulak. amboii sedapp.. memula saya makan lala pun lebih kurang dimasak begini jugak.
@tun_telani
ReplyDeletelai rasa dia tun, kerang tu ada satu bau yang lain. lala ni maniss je. susah nak ckp cemana . kena try la dulu. try beli n buat. sedap n manis. lagipun isi dia kecik coet je
@Mas
ReplyDeletetk kuasa nak lebiu ngan makcik. ikikiki.bagi sekilo lala dulu..hehe
mas.. jom pakat beli lagi. aku suke la cara kak nor masak ni. mmg kena ngans elera aku. sedap je kuah sipi2 dia tu makan ngan nasi
@Anna Qawina
ReplyDeletejarang jumpa pun ye kan anna
@chikadakbiru
ReplyDeletekan cb..lala ni manis sedap dari kerang lagi rasanya..aaa akak kena part tanah liat la kot ritu terus cam serikk je nak makan. hehee.diorg tak cuci bersih. kalau masak sendrik ni kite leh pilih satu2
@Ezadlieza
ReplyDeleteduluuuuuuuuuuu saya pun tak makan kerang kak. ingat lagi kalau abah beli kerang, mak rebuskan adikbradik laon pakat ratah gitu je. saya tengok je tak suke. tapi bila dah naik remaja...dah reti mekmati makanan....baru ler pandai makan. tapi kak lieza pandai amkan lala tak? sedap manis lain dari kerang
@Sue @ Nenie
ReplyDeletebookmark sue.. sedap
@Lieya
ReplyDeletehahaha... mmg kelasss..
@JaSSNaNi
ReplyDeletetu mcm lala masak serai kan. aku nak try gak cam tu. tapi masak gini pun febret ni
@Chah
ReplyDeletekalau dah buat nanti mesti llidah pula kata..sedap
@Yatie
ReplyDeletehehe..menda gini tak jangka kan kak. kalau ada memang rezeki nak makan lala la tu. susah juga nak jumpa..
@Zaliedana
ReplyDeletetu la.. akak tak pernah lagi masak rebus2 gitu. nanti nak try jugak insyaAllah
@Yana Shaiful
ReplyDeletetu la akak tengok kat tingkap ada lala tomyam. samaaa..hehe
@Nieza
ReplyDeletetu la nieza.. lain tempat lain hasilnyer kan. sedangkan kat bumi mesia ni pun lain pantailain hasil. hehee