Wednesday, October 5, 2011

Kuih Kukus Bawang Goreng


Assalamualaikum..

Maaf ye kalau sehari dua ni, ada soalan atau komen yg tiada respon dari saya. Membizikan diri sikit sehari dua ni. Hehe.. Ok ini lah kuih yang " oh senangnya dalam hati..Bila buat kuih menjadi...lalalaala" yang distatus FB ritu. Kuih ni simple je rasa dia, tapi sangat sedap pada tekak saya. Kombinasi rasa pandan, lemak dan kemanisan berserta texture kuih ni sangat sukar dilupakan ketika mengunyahnya.  First time saya rasa kuih ni masa bulan puasa baru ni. Akak Long saya aka akak ipar saya yang buatkan. Kak long saya ni org Pekan dan sangaaat pandai masak2 kuih muih traditional atau pun makanan glemer2 org Pekan. Walaupun anak tunggal, tapi pandai sangat masak. Kira nya dapur mak saya kat kampugn tu dah diambik alih oleh kak long dah la. Sebab dia memang ligat didapur. Hehee.. 


Pernah ke sapa2  makan kuih kukus gini? Memula saya tengok ingatkan kuih kasidah, yang mana saya tak berapa pandai nak makan kuih tu. Macam tak berapa kena ngan selera. Tapi rupanya jauh la rasa kasidahnya, Cume ada bwg goreng tu je yang nak sama. Memula saya makan kuih ni, hamboii haiii sedapnyer. Rasa lemak, pandan dan manis yang elokk je dan terasa2 campuran bawang goreng tu. sukar dijelaskan. Sedappp.. texture kuih ni pulak lembuttt je. Kak long saya tak de sukatan buat kuih ni, kan org pandai2 ni tak sukat2 pun. Main tengok je kat adunan sebelum dikukus. So, teringat2 je dalam kepala nak try jugak 1 day. Alhamdulillah.. hari yang indah..dan sungguh cerah.. bila buat kuih pakai sukat2 sendiri ni menjadi. Tapi ada la sedikit derhaka ngan resepi asal dari kak long saya tu. Resepi asal tak guna tepung ubi. TQ so much kak long. Sedapp.. cume tersilap saya terletak lebih bawang goreng tu. Bawang goreng tu kena letak jarang2 je. Baru sedap menggigitnya. Kalau bawang banyak sangat jadi tak sedap pulak nanti. Jadi pahit.



KUIH KUKUS BAWANG GORENG
by: izah

3/4 cawan + 2 sb tepung gandum 
1/4 cawan tepung ubi kayu
1/2 cawan gula halus
1 cwan air pandan *5-7 helai daun pandan
1 cawan santan pekat
sedikit pewarna hijau apple * jika suka
1/2 genggam bawang goreng

caranya:

Panaskan kukusan. 
Campurkan semua bahan di atas kecuali bawang goreng.
Kemudian blend/ kisar sehingga sebati.
Masukkan ke dalam mangkuk, masukkan bawang goreng. Kacau-kacaukan.
Kemudian tuang ke dalam loyang yang telah disapu minyak.
Kukus sehingga masak (30-40 minit).
Tunggu sejuk kemudian hidang.


 *kuih ni dapat kecik comel je.  Kena gunakan loyang palingg kecil.
*disyorkan menggunakan bahan2 semula jadi. Contoh: bawang goreng buat sendiri, santan perah dan daun pandan.
*bawang goreng kena letak sikit aje, nak kasi rasa lite lite gitu. Dalam gambar tu, saya letak terbanyak bawang goreng nyer. sedikit menjejaskan rasa. 


67 comments:

  1. Wahhhh nampak macam sedap je... sedap ehh kuih ni.. tak penah plak try...

    ReplyDelete
  2. ya lah zah mula2 akak ingatkan kuih qasidah.pastu ada iras kuih bingka atau kuih bakar pun ada gak kan?..dah terasa2 je bawang goreng kat anak tekak akak ni zah..nak cuba gak nanti..

    eh!masssss kalau dtg kang cuba peratikan piring hitam dot..dot tu mas...hahaha

    ReplyDelete
  3. salam Izah .kak ros tak pernah makan.Sedap ya.Nak kena cuba la ni!

    ReplyDelete
  4. LIEYA..
    pada tekak saya kuih ni memang sedap, lembutt je dan sedap terasa2 bawang goreng tu yang sedapnyer. saya pun 1st time rasa kuih ni. tak pernah tahu kewujudan dia sebelum ni.

    kak ANYMZ..
    Betul kan, memula pun saya ingat kuih kasidah. tapi lain. sedap kak anim,ritu try gugel2 kuih ni tapi tak berjumpa resepi nyer. so main taram buat alhamdulillah menjadi. cume terlebih bawang goreng. bwg goreng tu kena letak sikit je, nak kasi lite2 je rasanya. tapi kena guna pure la .guna daun pandan bukan paste.. guna santan perah bukan kota.. tu yg up n pure rasanya tu.. satu lagi.. guna bawang goreng buat sendrik, bukan yang beli. sekian.

    kak animmmmmmm.. nyampas tau. hahah.. tu saya guna loyang yang paling kecik tuikk tu. ingat tak loyang tu. padan la dengan pinggan dot dot tu. hahaa. saboo jela kak nim neh. si mas tu pantang disebut, ade jela karang tuh

    ReplyDelete
  5. PUAN ROS..
    tu la, saya pun sebelum ni tak pernah rasa. tapi 1st time merasa dulu, teringat2 kesedapannyer tu. tapi rasanya kena guna bahan2 semulajadi kot. baru lagi up rasanyer tu

    ReplyDelete
  6. Kak Izah,mula2 tadi igt khasidah tapi org pahang panggei kuih kukus bawang goreng,kut la len tempat len nama,rupanyaer iras2 jer eks..Huhu kalo nak wat kang takut xda sambutan,kna melantak sorang haru gak nih,tapi nmpak mmg sodap,nmpak jnis yg lembut ajer kan..Khasidah sy mmg xsuke ,tahla nape,mmg xleh nak telan..

    ReplyDelete
  7. sesuai untuk minum petang ... rasa bawang tu mesti wangi

    ReplyDelete
  8. eeiiiii sedapnyer izahh!! kompem akak suka ni... kuih qasidah pun akak suka.. pendek kata kuih ada bwg goreng semua akak suka.. pernah sekali dulu akak buat bingka bawang goreng resepi godek2 sendiri.. yg itupun akak suka.. hehehehehe...

    kt bwh ni link bingka bwg goreng tu kot2 nak tgk.. kekeke..
    http://mamawandiha.fotopages.com/?entry=1495971

    ReplyDelete
  9. nampak sedapnya. cam terbau2 wangi bwg goreng kat btg hidung ni ...hehehe ..

    ReplyDelete
  10. aihhh...sekali pandang macam cheesecake lak jah..

    ReplyDelete
  11. lebih kurang bingka jugak ler kan...

    ReplyDelete
  12. Salam Izah betul lah mula negok pic ingat kuih kasidah tadi...tp akk cam bekenan pulak kuih2 yg ada bawang ni..npk sungguh selera...seakan kuih talam belauk pun ada ...rasanya akk suka letak bawang byk2 hehhe nak cubalah....menarik resepini

    ReplyDelete
  13. 1st time tgk niii..jakun pulak rasanya.. mcm bingka ye?
    bukan mcm khasidah ye? tun sukaaa sgt mkn khasidah. hihi

    ReplyDelete
  14. salam izah,
    nampak sangat sedap kuih ni..
    kalau cukup bhn leh le koi menerai.. =)

    ReplyDelete
  15. Salam Izah...lama tak singgah sini..bak le sikit kuih tu..sedap je nampaknya bawang goreng tu...

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum izah cayang..
    mmg mengoda sungguh ler kuih nie izah.. dgn gambar2 yg cantik nie mmg terliur tgk tau.. suka nya akak... ada bwg goreng lagi.. pastinya sedap sesangat tu .. suka2!.. masuk list dulu nie.. kena buat nnt..

    ReplyDelete
  17. sedap jer nampak...rajin la izah nih...

    ReplyDelete
  18. MAcam bengkang . Bengkang bawang goreng ke ?

    Nampak lemak berkrim . Tentu sedap.

    ReplyDelete
  19. Izah,
    mesti sedap sangat ni kan...wangi bwg kan..

    ReplyDelete
  20. konpom! ni lah bingka tumis yg kita wt aritu cuma bezanya izah kukus tapi kita bakar---wangi sgtttttttt kan?!
    tapi izah punya cun melecun kita k[punya huduh sgt! hehehehe

    eliyaezlinalias.blogspot.com/2011/10/bengkang-tomeh.html

    ReplyDelete
  21. gambar 1st mcm pizza jer Sally nampak!!. bahan2 senang jer nmpk gayanya..copy dulu la ya Izah..tunggu time sesuai kita tayang jugak nnt...hhehe

    ReplyDelete
  22. tol cakap eliyaezlinalias tu, kalau kat sebelah utara ni (penang n kedah) orang panggil bengkang tomeh aka bingka tumis tp dibakar. selalunya wana putih dan letak bawNg yg ditumis ngan minyak. sedap dan wangi bau bawang yg di tumis tu tp ni stail kukus pestime dengar. balik kg leh la try sbb ramai yg suka :)

    ReplyDelete
  23. laa.. ingatkan qasidah versi moden td :)

    ReplyDelete
  24. izah..npk kesedapan kuih ni..akak mmg suka kuih kukus2 ni..one day nk try lah..kalu terajin lah tu..tp mmg sedap kalu wat bwg goreng sendiri kan

    ReplyDelete
  25. sedapp weh aku nengoknya...
    boleh try la nanti..
    kiranya kuih ni rasanya manis2 berlemak yerk jah..
    tepung ubikayu tu klu ditukar ngan tepung lain boleh tak..
    tepung apa yerk jah..he3

    ReplyDelete
  26. sedap gak nampak kuih kukus tu ek.. lagi2 ade wangi bawang goreng tu.. ni ade rasa cam bingke pandan apa? mcm senang je nak wat ni.. ade lagi tak jah? nak rasa sket.. nanti kalau free2 nak wat la...

    ReplyDelete
  27. aduyaiiii..terjawab sudah yer Izah..hahahahaa...kuih yg menjadi suspen kat FB tuh..hahaha,..nnt nak cuba makan...jap lagi

    ReplyDelete
  28. uwaaaa..nmpk menyelerakan kalau kuih kaler ijau ni..Hamka dok senyum je bila akak tunjuk...tapi tak taulah kalau akak buat dia makan ke idak sbb ada bawang goreng kat atas tu..rasanya mesti sedapkan sbb harum bwng goreng tu..

    ReplyDelete
  29. ehhh cm suka sangat kuih yang begini...mesti bau bawang goreng dan daun pandan tu wangi kan....ala ala bingka pandan perisa bawang ke ni?

    ReplyDelete
  30. wah..menarik ni izah...nak buat pun senang....nanti nak cuba...:)

    ReplyDelete
  31. @Zaliedana
    ct sama la dengan akak. akak pun kalau kasida tak berapa boleh nak telan. boleh la makan sepotong gitu. tapi kuih ni lain. sikit je pun dpt nyer. ank 2 akka suke je, cume tang bawang tu akak potong la. dah tau dah diorg musti tak suke punya.

    ReplyDelete
  32. @Nazrah
    betul kak naz, kombinasi bwg tu menyedapkan kuih ni

    ReplyDelete
  33. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    bila akak bagi link kan, baru saya teringat, mak mertua saya memang buat bingka letak bawang goreng. memang sangat laku dan mmg sedap pun. kuih kukus ni tak kurang sedap nyer. sebab bwg goreng tu la penambah rasa

    ReplyDelete
  34. @ain (sweet thots)
    hehe.. masa ngukus tu pun dah terbau2 gabungan pandan ngan bwg goreng. mmg berseleraa je bau dia

    ReplyDelete
  35. @Cheq Sue
    hahaha cheq sue, ko baru bangun tido ke sue? sabauu jela.. hehee

    ReplyDelete
  36. @Cendana Kasih
    a ah.. beza bingka dibakarla kan.. berkerak lak tu..yg ni kukus

    ReplyDelete
  37. nurul x pernah jumpa lagi kuih ni... sedappp yer... :)

    ReplyDelete
  38. @Sheila Shafeareen
    kalau letak bwg banyak2 ni bukan per, nanti kat atas tu pahit. kalau bawnag goreng yg sedap tu, sedap la kot. ikut selera la kan kak.. kita yang buat dia.. tak gituu.. hehe

    ReplyDelete
  39. @tun_telani
    mcm bingka tu dari segi adunan kot. tapi jauh la beza ngan bingka.bingka kan bakar n ada kerak. yg ni lembut mcm kasidah tapi rasa dia tak de rasa kasidah ler. rasa kuih kaswi gitu kan tapi ada aroma bawang goreng

    ReplyDelete
  40. @~Norul Mas Hana ~
    boleh je.. kot la berkenan kat tekak kan.. hehe simpel je tu

    ReplyDelete
  41. @Diana @ Melley Mey
    heheh tak panjang lagi ke list akak tu? masuk jgn tak masuk.. kuih ni pujn dapat sikit je. elok la bagi siapa yang nak try aje kan

    ReplyDelete
  42. @Gee®
    tu tengah rajin kak.. kalau malas jgn ditanya menu apa yang ada dia atas meja...haha

    ReplyDelete
  43. @rahel
    pada tekak saya memang sedap sangat la.. boleh try kalau nak rasa

    ReplyDelete
  44. @eliyaezlinalias
    dah tengok dah.. kompom jugak itu ler rup bingka my mil buat. depa buat berjual tu

    ReplyDelete
  45. @Sally
    insyaAllah.. sila la cube. maybe kena ngan selera

    ReplyDelete
  46. @Hanim
    bila dah bagitau gitukan, baru teringat kuih mak mertua saya selalu buat tuk berjual. memang warne putih pastu ada bawang . memang sangat sedap. kuih tu la saya nak belajar tapi duk tertangguh tangguh je. tq sebab mengingatkan saya. tapi tu bingka la kan. ini kukus punya

    ReplyDelete
  47. @K.Nor
    hehe kak nor.. kasidah versi moden tah ditambah strawbery apa.. kiki

    ReplyDelete
  48. @kzai
    tu la kak zai, suami saya tak berapa suke bawang goreng yg dibeli. kalau menu nak ada bwg goreng, kena buat sendrik la. buat banyak2 simpan. tahan lama pun iye jugak kan.

    ReplyDelete
  49. @Mas
    sebenarnya akak long aku buat semua guna tepung gandum mas. tapi aku ni kes nak ngabiskan tepung ubi, tawakal ngan bismillah banyak aku campurkan sikit tpung ubi tu.. alhamdulillah menjadi. kalau ko kompiden cer ko guna tepung gndum semuanya mas. tapi ko kena tengok la adunannyer tu. ko biasakan buat kuih kukus ni. kengkadang dah paham jugak pekat cair kuih kukus kan..

    ReplyDelete
  50. @JaSSNaNi
    tu la kak nani, ramai yg kata mcm kuih bingka yg ada bwg goreng. gitu la kuih ni bezanya dikukus je

    ReplyDelete
  51. @Ruby's Delight
    kak tun dah siap buat. sila sila kak... sila menjamu selera. hehe

    ReplyDelete
  52. @Yatie
    hehehe... memang hamka ni.. masih suke ngan hijau. mesti suke ben10 sebab wane hijau kan..

    sedap kak. bebudak ni makan je kuih ni cume saya kena potongkan la tang bawang tu. hehepepaham jela kan bebudak mana ler makan bwg gitu

    ReplyDelete
  53. @cikmanggis
    tu la, ramai yg kata mcm bingka. mmg lebih kurg la, tapi ni versi kukus kan

    ReplyDelete
  54. @quinnie
    try la.. hehe saya kan bila nampak kak Q terus saya teringat ke kuih jongkong. adehhh gile ngences nak merasa kuih tu weh.. hehee

    ReplyDelete
  55. izah menariknya resepi ni.. tentu rasanya unikkan..

    ReplyDelete
  56. NURUL..
    tu la, baru jugak tahu kweujudan kuih ni. petama kali makan kuih ni.. terus teringat2 kesedapannyer tu

    ReplyDelete
  57. sudah tergoda dgn kuih ini..nak p cari santan asli dulu..kat umah ni ada stok santan kotak jee..harus try kuih ini :=)

    ReplyDelete
  58. menarik ya kuih ni zah...tak pernah mkn lagi..1 st time dgr ni.:)

    ReplyDelete
  59. Aslmkm...... datang ketuk2 pintu ni...hehe. Tadi nampak kat rumah Rabiatun, terus masuk list... dapat ke tidak kejadian malam ni...hehe. Kita xpnh tengok kuih kasidah apa lagi nak merasa... so blur2...

    ReplyDelete
  60. JUWITA..
    tu la.. rasa simple lemak kuih kukus tu terasa up dek wangi bawang goreng

    ReplyDelete
  61. ANNA..
    harusss... kot la sedap kat tekak ko tu kan. tapi dapat kecik je tau kuih ni

    ReplyDelete
  62. YANA SHAIFUL..
    sila sila yana... kalau guna yang asli ni lain rasa dia. up santan lemak nyer tukan dengan daun pandan tu.

    ReplyDelete
  63. NIEZA
    tu la nieza, saya pun baru tahu kewujudankuih ni. mmg sedap sesuai buat minum petang

    ALONG..
    boleh try long kalau ada bwg goreng banyak lagi tu. saya ni pun pasal teringat ke bawang goreng tu la. hehee

    ReplyDelete
  64. Mai lagi ketuk2 pintu... nak rasa kuih yg Along buat tak...hehe... sedap lembut kenyal2 manja... hubby suka. Maceh Izah, Along share kat umah ALong juga ya.

    ReplyDelete
  65. Salam izah. Setiap hari akak mesti bukak blog izah. dah cuba, mmg sedap sgt bingka bawang goreng nie. Ingat hujung minggu ni nak buat lagi. Thks

    ReplyDelete