Assalamualaikum...
Nama kek ni sesuai la dengan rasanyer. Pesona..memang sangat terpesona bila mengunyahnya. Lemak? Tanggung sendiri.. Jadi atas dasar tanggung sendiri tula, saya bershare share lemak kek ni kepada orang lain yang memerlukan. Hehhee... Sangat simple... sangat mudah.. sangat SEDAP PESONA.. semua yang sangat sangat semuanya terkumpul dalam kek ni. Tapi.. sebab anak2 tak layan kek ni, saya pun potong2 elok2, bungkuskan bagi en suami bawak ke ofis share ngan staff dia. Saya makan 2 foton je. Tak percaya? ikikiki.. *percaya laaaaaa..... takut bila nampk kek ni depan mata kot seloyang karang habis saya sengsorang balun...* Staff suami pun kata 'sedap gilerrr' kek ni.
Kek ni resepi nyer dari anak teruna dari Sarawak. Jangan tak caya.. memang anak bujang, yang pandai masak masak ni. Gi ler bertegur sapa nak tanya resepi2 menarik. Dia ni memang ramah tamah org nyer dan adik kepada bloger Hasue. Adik beradik jenis suke n pandai memasak kan. Wokeh.. tq bery bery much to RYO AZHAR *mcm nama kartun burung kakak tua biru kan.. Ryo.. keskeskes... Tq Ryo.. Yang jugak mempromote kek ni sapa lagi kalau tak dtg dari SGN67 selaku imamah. Hehehe.. makmum pulak MAS dan ZALIEDANA.
KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
*ikut kak Nor guna perisa kopi
500 ml susu segar,dipanaskan
B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar *izah lebihkan 1 sb
1/2 cawan gula halus
Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
salam..amboiiiii yg bedua tu x lain nape x hantar sini aje hehhe ..sini ramai yg nak tolong kas layan hehhe..dah buat jua ee x cini....jalossssssss hheh ok ada msa nak juga cari chesee tu...asyik telupa je nak sambar...
ReplyDeletewah izah dah buat dah... mmg sedap ler kek nie izah.. akak x perna lg buat sndiri.. tp banyak makan ketika beraya kat umah cousin akak ari tu... rasanya separuh loyang kami yg habiskan.. ahhahaaa.. nasib baik kat umah cousin ek.. kalau x malu wooor.. hahaha... irfan mmg suka kat kek nie.. x perna akak tgk dia makan bgitu banyak masa tu.. tp mmg sedap giler kan izah...
ReplyDeletealahai sedapnya, tapi tang lelemak tu yg risau tu hehe, bertambah kembanglah klu try resepi ni
ReplyDeleteamboiiiiiiiii....
ReplyDeletesambil2 tangan selongkar cari kek lapis tu dalam peti ais...
kau makan 2 potong jerk jah..
tak caya aku..
nmpk lagi cheese melekat kat mulut tu..muahahaha
sedappkan jah kek lapis ni...
laki ngan anak2 aku pun suka tau..
ari ni tak mo bebel2 panjang2...
merajukkkkkkkk.....
mintak mak kuih sepotong saya mahu mkn kerna perut kosong..lalalala
ReplyDeleteIzaaahhhh, akak baru beli cheese smalam...igt nak buat mlm ni ke, esok ke...Ryo dah pujuk2 suh buat jgk kat FB smlm...hahaha...Akak kata nak ganti biskut oreo, dia kata ada kawan dia buat tukar biskut lain, jadi hancur mcm eskrem...hahahhaha, adeeeii, baru nak rasa sedap lebih sikit :))
ReplyDeleteaku tgh diet nih..hari2 makan roti jek..kek ni dlm list..hehe
ReplyDeletebertambah sorang lagi makmum.. bila la nak penuh saf ni ya.. hehe
ReplyDeleteni kalu akak makan betambah2 ler lelemak badan nih...baru berangan nak diet2 hehehehe...
ReplyDeleteYuhuuuu....apa kabo tuan rumah....
ReplyDeleteIzahhhh...oooo...Izahhh....mana lak izah ni...mesti dok mengadap kek lapis cheese ni....
Kak cek dtg ngan mapin ni...nak rasa kek lapis cheese Izah yg sgt menggoda tu...hu hu hu...ada lagi ke....jgn la ckp dah abis...kempunan kak cek...
amboiii... tu saje laa tu nk suruh org join jd makmum tuu.. x tergoda! x tergoda!! (sedang cuba menipu diri sendiri..huhu)
ReplyDeleteinsyaAllah... nak jugak penuhkan saf walaupun mungkin dok barisan yg belakang2 jer.. kikiki... dah print resepi sejak kakak SGN67 dok tayang ritu.. mmg teringin bebenor nak buat.. tunggu masa jer nih! huh.. skrg dok bergelumang dgn riben, renda & bunga2.. takdan nak bereksperimenn... adoiii...
ReplyDeleteassalamualaikum... izah..
ReplyDeletewahhh tengok kek tu pun dah tau sedap.. lagi2 kalau dapat rasa... lagi terus pengsan 24X.. akakakak.. siap soh cik.abg bawa gi opis ye.. kalau saya wat pun selalu kasi bos makan.. kalau idak harap anak kat rumah tak abis la.. jenuh kita gak nak abiskan...
mak aiihhhh...
ReplyDeletekat sini plak keluar nye...
mehla banyak kak izah, mie dh terpesona melihatnye...
lagila terpesona kalau leh makan nih,.hehhehe......
ni dok ada dah dlm list tapi kalau guna cream crackers okay dak?.hahaha
ReplyDeleteya la creamcrackers guna utk cicah kopi o paneh je lah jah kan..balik dulu aaahhhh puan tanah dah bagi org rupanya kek ni. dah tak terpesona dah..
sedap nampaknya kek tu... salam kenal izah..
ReplyDeleteizah, saya dah 2kali datang sini semata2 nk tengok lagi..huh..rasa macam nak buat sekarang jugak
ReplyDeleteAssalam izah, mmg terpesona bila tgk bila tgk kek lapis ni, tentu sedap bila sekuk merii di ganding ngan cis
ReplyDeleteSalam Kak Izah...oh oh saya pun terpesona masa kali pertama tgk kat blok Kak Nor..dah siap2 beli biskut merie lagi..Cuma serunya tak sampai2 lagi ni.....Silap2 biskutnya terjun perut dulu, tak sempat masuk loyang
ReplyDeleteSalamm izah...lamanya tak menyembang dan mengasapkan dapur umah akak...cetusanselera akak tutup ler..x larat nak hapdet 2 blog...izah tukor link akak ke loyangkuih.com aje ekk...akak pun dah link kan izah k...memang pesona akak tengok, nanti free nak try, kopipes resipi ni...
ReplyDeletemakan 2 potong jer?yeke?yeke?cer bgtau aku yg betulnya brp potong?aku x bgtau org len nyer..haha
ReplyDeleteeh ko guna sekut plain ke ceklat zah?
ke pencahayaan yg buat kek nih nampak cam guna sekut plain?hehe..yg kat fb td laa je aku nmpk..view kat sini kain petak2 merah jer nmpk ni hah..x full gambar kuar..
yer,saya sedang bersabar...
k'ida pernah wat guna sekut marrie utk resepi ala2 tiramisu biscoti..sedap gak, sbb tak der lady fingers mas tu
ReplyDeleteBila le agaknya akak nak join saf ni.
ReplyDeleteDietttttt tak boleh (hehehe ayat penyedap hati)
waaahhhh sangat tertarik dan terpesona kak....
ReplyDeleteaduhai ... sedapnyaaaaaaaaaaaaa....
ReplyDeletehari tu nampak kak nor buat hari ni nampak izah lak buat..kena gak buat ni kalau izah kata buat dan kwn suami izah pun kata sedap maksudnya mmg sedap la tuh! heheh
ReplyDeleteBestnye..bila la dapat merasa kek ni..Izah..tulunnn..nak rase...
ReplyDeletewahh dah sampai sini dah kek ni izah....saya baru pi cari sekut tu..nanti nak try juga lah..hehe
ReplyDelete@Sheila Shafeareen
ReplyDeletekak shiela buat jgn tak buat.. sedappp fuyoooo kek ni. tah budak2 ni rasa ada masam2 chese tu kot tetibe tak lyan kek ni
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteooooo kek ni kt sarawak jela ye kak.. baru sampai ke semennjung la ni. mmg sedap. mungkin klu perasa sekut coklat kot bebudak ni suke. tapi mak nyer suke rasa kopi. pendek kta mmg sedap lah kak kek ni..
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteeh silap..bukn srwak... tapi belah2 sana la kn. sbb tak pernh pulak jumpe kt semennjung kek gini
@Mas
ReplyDeleteaaa elok la pun merajuk..idak ler membebel pnjang2.. hahaha..duk dendiam majuk bawah meja.
tak yah selongkar..
mmg tak de pinish..
kikiki.tak caya lak. huh
@Sofea
ReplyDeletedah habis kak.. jgn dimintak.. nanti akk masuk dapur buat sendiri n melantak.. jeng jeng jeng.. eh sambung lagu akak ni tau. hihihi...
@Ummi
ReplyDeletehahha.karang nak rasa sedap lebih sikit..memag makan aiskrim la jawabnyer kak.. sedap perrr... kikiki
@Anna Qawina
ReplyDeletetanjat aku mendengar kenyataan murni mu itu.. sesuci semurni..lebaran ini.. kes stress la ni kuar ayat2 tak sepatut nyer ni. anna..kalau diet2 jgn sebut kat aku ye... terasa nyahh.. hahhaa
@K.Nor
ReplyDeletesurau kecik kot kak nor... tak ramai makmum. hahaa
@Ezadlieza
ReplyDeletelepas tu baru rasa cam nak gi sedut lemak kan kan. muahahha
@cik cek
ReplyDeletekak cek jgn kempunan. gi beli sekut mery buat . senang sesangat kak. pastu makan, kena pandang2 orang, kalau tak pandang karang seloyang habis dibedal. haha
@tun_telani
ReplyDeletemandrem tun kejappp... aaa esok lusa ada la yng menchese lapis kan ke sekut mery kt bintulu tu. hihihi
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeletea ah ye kak.. busy ngn brg hantaran ye. hihihi... sabo kak. nnti dh setel pe lagi.. melepas gian ler meronggeng kt dapurr
@JaSSNaNi
ReplyDeletebukan per kak nani kek gini, takut tak leh kontrol napsu. sedap giler kak... takut lepas sepotong sepotong selagi ada dlm peti ais tu. baik vungkus bagi huby bawak opis kan
@Mimiey.. (^-^)
ReplyDeletemie.. ni musti feberet mie jenis kek gini kan.. suke kn kan.. balik kg nnti buat yee.. sedap mie
@anymz
ReplyDeletecer la kak nim.. nak buat gune sekut krim kreker pun. mana tau lagi sedap ke kan. kalau tak jadi, kak nim bagi kat ayam kak nim tu. kompom lepas makan kek tu diorng deman nak makan cheese aje. sudahhh
@cheq da
ReplyDeletesalam kenal juga che da..
memang sedap.. pesona dimata dan pesona ditekak ni
@Ozzy Choc D'Luscious
ReplyDeletetu la kan.. sama la saya bile ah tergodaa... tengok bnyk kli mcm tk leh jadii je.. terus je godek kat dapur. hihi
@EmbunRosaliza
ReplyDeletesedap kak.. susah digambarkn bile chese tu kena ngn sekut mery yg lembut2 tu. haii saya yg tulis ni pun ngencess balik ni. hihi
@Sue @ Nenie
ReplyDeletehihihi.. mmg biasa tu sue... tu akk beli sesiap 2 - 3 paket sekut ni.. nnti sebb terus ada jugak yg terjun terus ke perut kan