Tuesday, September 13, 2011

Gulai Lemak Kacang n Petai


Assalamualaikum..

Menu dinner yang simple. Petai 3 ikat yang di bawa balik en suami. Biasa wat sambal tumis petai. Kalau buat sambal tempoyak karang, en suami tak berapa lalu makan pulak. Dah brapa kali buat sambal tumis, tukar masak lemak la pulak. Selebihnya buat jeruk petai jela nampaknya. Jom ler layan masak lemak simple saya ni. Untuk gulai lemak gini saya lebih suke guna santan diperah sendri berbanding santan kotak. Lemaknya tu pure kan. Ok.. da..

GULAI LEMAK KACANG PANJANG N PETAI
by: izah

1 mangkuk kacang panjang
1/2 mangkuk petai
7-8 ekor udang
santan secukupnya
7-8 biji cili padi - tumbuk
2 biji bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 /2 in halia - ketuk
1 btg kecik serai - ketuk
2-3 helai daun limau purut
garam

Masukkan santan, cili, bawang merah, putih, serai, halia dan petai ke dalam periuk. Masak ke atas api dan kacau selalu. Dah menggelegak masukkan garam, kacang panjang, daun limau purut n udang. Masak hingga kacang sedikit empuk dan udang cukup masak. Sedia untuk dihidang.




20 comments:

  1. makcik..aku nengok jerk lauk ni..
    tak reti lak nak menguyah petai..he3
    setakat kuah ngan kacang panjang dan udang tu...aku sauk jerk..he3

    ReplyDelete
  2. hurm...xpenah campur petai dlm glai lemak...suke petai! leh cuba neh....

    ReplyDelete
  3. sedapnyer gulai lemak cenggini..suka..suka...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. @Mas
    hehe.. tak pe..banyak je lagi makanan sedap2 kan dari petai. tapi aku neh memang giler petai. satu family memang suke.tapi sekarang perut pun tak tahan, lepas makan musti perut meragam

    ReplyDelete
  6. @eliyaezlinalias
    petai ni memang menjadi pemanis bagi gulai2 lemak gini. kalau masak gulai lemak ikan atau sardin, cer masukkan sekali petai. maniss je gulai tu. tapi biasanya pemanis untuk gulai ikan la

    ReplyDelete
  7. @Rabiatun Adawyah
    dan sangat elok untuk menambahkan lemak..kan kan..hehe

    ReplyDelete
  8. adoi! sedapnya ijah weii. klu mak akak biasa msk lemak kacang dan petai ni yg kaler putih tu, pastu letak isi ikan sket x silap, hehe...tau mkn jer resepinya x tau. tp msk lemak tu x pedas la so kena match dgn sambal belacan. mmg syiiokkkk!

    P/s: ish henpon ni jd ngong plak time nk komen.. dan petai ni yg kaler putih tu, pastu letak isi ikan sket x silap, hehe...tau mkn jer resepinya x tau. tp msk lemak tu x pedas la so kena match dgn sambal belacan. mmg syiiokkkk!

    P/s: ish henpon ni jd ngong plak time nk komen..

    ReplyDelete
  9. @inaku79
    oo biasa jugak masak gitu. sedap sedap.. pekena lak ngan ikan goreng garing2 ngan sambal belacanke tempoyak ke. mak aih berpeluh makan tu

    ReplyDelete
  10. kak inaaa.. ngapa tu? hehehe... biasa la kan masalah teknologi moden ni.. hehe

    ReplyDelete
  11. waaa.,.sori ijah, henpon ni nape kluar bterabur plak ayat2 ni jdnya..

    ReplyDelete
  12. sama cam kak mas.. xreti nk makan petai byk2.. tun kan, kalau mkn petai tu, sebiji petai gigit sikit2 mkn ngan sepinggan nasi. hihi

    ReplyDelete
  13. salam izah...akak suka petai...tapi yg tahannya kesannya tu hehehe...

    ReplyDelete
  14. selalu masak sambal petai dgn udang @ ikan bilis..x pernah lagi masak cara izah nii..insyaallah leh cuba nanti :)

    ReplyDelete
  15. first time ni tgk gulai lemak letak petai, boleh lah cuba nanti =)

    ReplyDelete
  16. menarik sungguh! dah sms encik suami suh cari petai ngn udang. leh masak petang nanti. hehehe.

    ReplyDelete
  17. izah kita semalam masak gulai lemak jugak...tapi nenas..gulai lemak bila ditambah petai memang sedap..makcik suka masak cam gini...hhehehe

    ReplyDelete
  18. nampak sedap tp akak x reti makan petai.. huhuu... kacang n udang tu pandai ler makan... hehhehee... tp mmg terliur tgk

    ReplyDelete