Assalamualaikum..
Menu dinner yang simple. Petai 3 ikat yang di bawa balik en suami. Biasa wat sambal tumis petai. Kalau buat sambal tempoyak karang, en suami tak berapa lalu makan pulak. Dah brapa kali buat sambal tumis, tukar masak lemak la pulak. Selebihnya buat jeruk petai jela nampaknya. Jom ler layan masak lemak simple saya ni. Untuk gulai lemak gini saya lebih suke guna santan diperah sendri berbanding santan kotak. Lemaknya tu pure kan. Ok.. da..
GULAI LEMAK KACANG PANJANG N PETAI
by: izah
1 mangkuk kacang panjang
1/2 mangkuk petai
7-8 ekor udang
santan secukupnya
7-8 biji cili padi - tumbuk
2 biji bawang merah - hiris
1 ulas bawang putih - hiris
1 /2 in halia - ketuk
1 btg kecik serai - ketuk
2-3 helai daun limau purut
garam
Masukkan santan, cili, bawang merah, putih, serai, halia dan petai ke dalam periuk. Masak ke atas api dan kacau selalu. Dah menggelegak masukkan garam, kacang panjang, daun limau purut n udang. Masak hingga kacang sedikit empuk dan udang cukup masak. Sedia untuk dihidang.
makcik..aku nengok jerk lauk ni..
ReplyDeletetak reti lak nak menguyah petai..he3
setakat kuah ngan kacang panjang dan udang tu...aku sauk jerk..he3
hurm...xpenah campur petai dlm glai lemak...suke petai! leh cuba neh....
ReplyDeletesedapnyer gulai lemak cenggini..suka..suka...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete@Mas
ReplyDeletehehe.. tak pe..banyak je lagi makanan sedap2 kan dari petai. tapi aku neh memang giler petai. satu family memang suke.tapi sekarang perut pun tak tahan, lepas makan musti perut meragam
@eliyaezlinalias
ReplyDeletepetai ni memang menjadi pemanis bagi gulai2 lemak gini. kalau masak gulai lemak ikan atau sardin, cer masukkan sekali petai. maniss je gulai tu. tapi biasanya pemanis untuk gulai ikan la
@Rabiatun Adawyah
ReplyDeletedan sangat elok untuk menambahkan lemak..kan kan..hehe
adoi! sedapnya ijah weii. klu mak akak biasa msk lemak kacang dan petai ni yg kaler putih tu, pastu letak isi ikan sket x silap, hehe...tau mkn jer resepinya x tau. tp msk lemak tu x pedas la so kena match dgn sambal belacan. mmg syiiokkkk!
ReplyDeleteP/s: ish henpon ni jd ngong plak time nk komen.. dan petai ni yg kaler putih tu, pastu letak isi ikan sket x silap, hehe...tau mkn jer resepinya x tau. tp msk lemak tu x pedas la so kena match dgn sambal belacan. mmg syiiokkkk!
P/s: ish henpon ni jd ngong plak time nk komen..
@inaku79
ReplyDeleteoo biasa jugak masak gitu. sedap sedap.. pekena lak ngan ikan goreng garing2 ngan sambal belacanke tempoyak ke. mak aih berpeluh makan tu
kak inaaa.. ngapa tu? hehehe... biasa la kan masalah teknologi moden ni.. hehe
ReplyDeletewaaa.,.sori ijah, henpon ni nape kluar bterabur plak ayat2 ni jdnya..
ReplyDeletesama cam kak mas.. xreti nk makan petai byk2.. tun kan, kalau mkn petai tu, sebiji petai gigit sikit2 mkn ngan sepinggan nasi. hihi
ReplyDeletesalam izah...akak suka petai...tapi yg tahannya kesannya tu hehehe...
ReplyDeleteselalu masak sambal petai dgn udang @ ikan bilis..x pernah lagi masak cara izah nii..insyaallah leh cuba nanti :)
ReplyDeletefirst time ni tgk gulai lemak letak petai, boleh lah cuba nanti =)
ReplyDeletemenarik sungguh! dah sms encik suami suh cari petai ngn udang. leh masak petang nanti. hehehe.
ReplyDeletekecur ni
ReplyDeleteizah kita semalam masak gulai lemak jugak...tapi nenas..gulai lemak bila ditambah petai memang sedap..makcik suka masak cam gini...hhehehe
ReplyDeletenampak sedap tp akak x reti makan petai.. huhuu... kacang n udang tu pandai ler makan... hehhehee... tp mmg terliur tgk
ReplyDeletekecur ni
ReplyDelete