Friday, August 19, 2011

Bubur Candil


Assalamualaikum..

Awal pagi tunjuk bubur candil dulu. Kemudian baru nak entry kukis hasil bebaru ni mengukis. Sebenarnya nak entry awal sahur tadi, tapi ngenangkan duk meraba huruf kat keyboard je, jadi slow lak nak menaip. Bukan apa, time sahur biasanya buka lampu suram2 je, makan berdua ala2 candle lite dinner gitu. Orang lain sambut aniversary, kami lak yang bercandle lite dinner. Notty! *Macam pernah ku jumpa perkataan itu. Tapi dimana ya?* Hehe.. biasa memang tak buka lampu putih, karang nampak happening sangat. Bila nampak happening, mula la dak kecik pun bangun dengan happening nya Kita la yang pening.

Berbalik pada bubur candil ni, haa bubur ni simple je. Kalau tak de bahan mentah untuk dibuburkan, sila la menggentel tepung, buat candil. First time makan bubur candil. Masa saya duk buat bubur ni kat dapur, Bais sibuk menanya, ni apa umi.. saya jawab candil..respond dia" oo cendol.." bukan la..candil.. ulang saya.. "oo cendolll.." haii budak nii...cendol jugak!!

Resepi ni saya amik dari dapur kak Yatie, kegemaran Hamka katanya. Dalam tepung tu memang ada rasa pandan, cume warne nyer tak berapa kuat, jadi saya warne kan satu lagi ngan kaler merah. Saja bagi naik seri pengantin. Apa pun mekasih kak Yatie.. Sedap ni, skali skala melayan tekak nk mkn bubur kaann..

BUBUR CANDIL
sumber: kak Yatie

Bahan-Bahan
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
sedikit garam
1 1/3 cawan air+ jus pandan=utk uli tpng
sedikit pewarna hijau

Air secukupnya= utk merebus bubur candil

1 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
2 helai daun pandan


Cara-Cara
Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm sebuah mangkuk.
Campurkan air dan jus pandan sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.



46 comments:

  1. slm kak..dh lama xmkn bubur candil tu..ni fav ayah lin...

    ReplyDelete
  2. eee.. menjeleskan saya tengok segala macam menu akak tayangkan di belog ini...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum izah..
    mmg kan, time ginilah bubu candil paling nyami sekali..
    ayu niaga bubur nie.. laris..
    bahan pun tak banyak......

    ReplyDelete
  4. salam selamat bepuasa...sdp tu bubur cam ni..seketul2 masuk mulut...abh akk suka bubur2 mcm ni...

    ReplyDelete
  5. ooo...cendol ..nak ikut dak bais lah..hehe
    mmg sedap lah layan bubur manis masa bulan posa ni jah..

    elehhhhhhhhh,...rumah akak sentiasa berlampukan candle lite diner tu.suam2 malap2 cahaya..(tetiba teringat en daut kata,meh dtg KL lampu terang.muhahahaha)

    ReplyDelete
  6. Salam KAKAK Ijah daut>>Jawa sikit sebut nama akak hari nii wakakaka... wwooooo bubur kegemaran masa kecik2, kalau mak suruh gentel2 mesti lari dulu sbb malas hihihi...

    ReplyDelete
  7. waaa... terasa nk mkn bubur candil pulak.... k.gee mmg hantu bubur time bulan posa nih...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Izah,
    waduh terliur je di buatnya..kegemaran akak ni bubur candil...smlm mmng berangan nak buat, tapi tak jadi sbb akak masak lemak btng keladi tapi campur ayam, tu tetiba teringat Izah masak gulai siput aritu...akak tak makan siput so gantikan ayam...bila dah msk lemak, tak jadilah nak wat bubur candil tu...rasanya petang ni nak wat gaklah...ijau mmng Hamka suka, dulu pun dia panggil Cendol gak..hah3 klakorlah budak2 ni..

    ReplyDelete
  9. nyummm nyummm dah lama xmakan,time bulan pose nie mcm2 bubur cenggini yg kuar...aku suka...

    ReplyDelete
  10. Waaaaaaaaaaaaaa...sedap sedaaapp nih!!! Makan 2 mangkuk pun no hal.. meh tukar dgn badak berendam akak laaa...ada lg nak bg Izah nih..hehe

    ReplyDelete
  11. salam kak ijah..

    bubur candil dgn bubur biji nangka tuh sama ka? cb tak bese dengaq bubur candil nih...tp nampak gaya lebih kurang bubur biji nangka aje..rajin tuh buat pemanis mulut ni :) tak sabor nak nengok biskut pertama mu hihih

    ReplyDelete
  12. xpenah makan...adakah rasa nyer cam bubur caca gak???

    ReplyDelete
  13. Amboiii Izah..Makin lama makin lawo akak tgk gambar2 yg izah post kat sini.. Haiiii..berguru dgn Noorsha ker...hehehe..

    Tak kira nak juga dessert lepas ni..utk buka posa hari ni.. Jangan lupa tau! Cantik kaler pul bubur candil ni..

    ReplyDelete
  14. wahhh...sedapnya tengok bubur tu makcik....
    cantik berseri2...
    memang tak de inti ke.....
    ingat nak buat badak berendam....
    lebih kurang sama gak kan resepinya....

    ReplyDelete
  15. oooiii....ni mesti ada belen lg dlm peti sejuk kan? hehe

    ReplyDelete
  16. Izah,
    Kalau ada belen, pos ke aku hahaha..
    Aku belum berbubur-bubur pun puasa ni. Kurangkan santan la kononnyaa..padahalll!!:D

    ReplyDelete
  17. Rajin ko buat bubur cendol..hihi...

    ReplyDelete
  18. emhh, penah makan ke tak penah? penah? eh, tak penah la, tp cam penah sekali... aahhhh...sudah, muahahaha...notty la! :p tp rasa cam nak try la sbb bahan2 mudah dan kalerful gitu (hahaha...cam dak kecik la pulak mak budak terpengaruh ngan kaler).

    ReplyDelete
  19. candle light dinner spjg ramadhan =0). romantik tuh =0).
    candil..1st time patik mendengar nama itu =00.

    ReplyDelete
  20. Ni bubur wajib membuat bila time bulan pose..malam nih nak buat lah!

    ReplyDelete
  21. sedaaaapnya.... akak x perna lg buat sndiri.. beli jer.. tgk bubur yg izah buat nie nampak cantik.. x susah gak ek buat sndiri bubur nie izah.. lain kali buat sndiri lg baik kan...

    ReplyDelete
  22. @noradzlina.kamdani
    akak tak pernah pun makan. kesian kan. hehe asalnya bubur ni johor ke ye.. kalau area pahang especially kampung akak, jarang la jumpa

    ReplyDelete
  23. @Mardihah Adam
    bawak bersabar mardihah.. hehe.. memang bebulan puasa ni khaaannn

    ReplyDelete
  24. @Citarasa Rinduan
    oo yeke.. alhamdulillah ye, rezeki ramadhan..buat pekat2 lemak berkrim..mesti la kegemaran kan

    ReplyDelete
  25. @Sheila Shafeareen
    tu la, kalau buat bubur gini teringat kampung. arwah abah saya suke jugak makan bubur. tapi kami tak pernah pulak makan bubur candil gini

    ReplyDelete
  26. @anymz
    hahaha dengkii tauuu... saya kan kak anim, tak berapa boleh lampu merah2 ni, mata saya ni kan suramm je lepas tu pening la kepala ni. ni lampu dapur sebijik mati, dah bising ngan en daut suh beli baru. pening kak nim..mata rayybuunn katakaan

    ReplyDelete
  27. @ijayuji
    sekeh je ijah 24x.. malas gentel yee.. tapi suke makan..huhh

    ReplyDelete
  28. @Gee®
    oooo mesti suke je makan bubur tak kire suam2 ke atau sejukkan... saya tengok haribulan jugak kak nak makan bubur ni. hehehe...

    ReplyDelete
  29. @Yatie
    kak yatie..tq share resepi ni. memang saya ni 1st time menjamah bubur candil ni. buat malu kat hamka je kan...haha.. kiranyer kan kak yatie, akak teringat ingat kat saya hari2 la kan. auuww i like.. smlm buat gulai teringat kat saya, hari ni membubur candil teringat kat saya.. patut la saya semakin berseri2.. hahaha ayat tak leh blahh.. perasan syok sendrik... kikiki..

    kak yatie.. tq ye kak. cayanggg akakk

    ReplyDelete
  30. @aroha mizwa
    memang layan je bubur gini... makan suam2 pun best, makan sejuk2 pun best kan.. i likeee

    ReplyDelete
  31. @diana
    dah hujung2 gini la kan, susah je nak kena ngan selera. selera kita tak pe lagi sebab kita tukang masak, tuu nak melayan selera anak2 n suami terchinta tu la kann.. hehe

    ReplyDelete
  32. @Ummi
    kak ummi.. satu lagi kan kalau bubur gini, asal bermalam je mesti takde sapa nak layan dah.. huuu sian tul nasib nyer. kena makan perabih sekali harung...

    ReplyDelete
  33. @chikadakbiru
    tu la cb, akak pun tak tau la nak cakap. rasa cam banyak nama tapi basic ia lebih kurang kot. kalau tengok butir nangka tu pun sama gakkan. tepung pulut gakkan. mungkin nama berbeza kottt..

    ReplyDelete
  34. @eliyaezlinalias
    hmmm bubur caca tuuu..lebih lembut kot. ada wangi yang lain sikit.. tapi kire mcm sepupu jugak la dengan bubur caca tu kott..hehe

    ReplyDelete
  35. @Naz
    a ah kak naz, memang berguru ngan dia pun.. nasib dia tak mintak royalti. hehe.. sebenarnya kamere ni kena rajin membelek la kan. makin rajin makin dapat ilmu baru. tapi saya ni kurengg rajin. bukan apa, kalau kite membelek karang, ada jugak yang nak numpang sekali. tu yang tak tahan tu . hehee

    ReplyDelete
  36. @Mas
    tu la, aku ingat nak buat kuih hippo tu jugak. inti pun ada lagi dlm peti ais tu.. tunggu mood rajin datang dulu ni. hehe

    ReplyDelete
  37. @Anna Qawina
    ko nak? haiishh gi berpantang..silaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  38. @TopsyTurvyMum
    haha... ala sekali sekala.. *tapi cam aku rasa dah berkala2 je makan santan nih.. haiishhh

    ReplyDelete
  39. @HaSue
    candill!!! haishh nak cendol jugakkkk

    ReplyDelete
  40. @inaku79
    hahaha..dah memang gitu kot. asal kaler cantik terpengaruh, mcm beli baju la khhaaan kak..

    pernah makan kot, tapi nama nyer bermacam2..sampai tak tau mana satu ..kot?

    ReplyDelete
  41. @Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
    hahah.tau tak pe vee... tapi akak ni suram2 mula la pening kepala. tapi layan kan aje cik abang yang tak leh terang benderang tu, pulak ditambah kalau dak kecik bangun kan..

    apa lagi vee, sila la try buat

    ReplyDelete
  42. @ninazsyafinaz
    ye ke..saya pertama kali merasa. biasa kalau bubur bulan puasa, bubur cendol, bubur sagu or kacang. tak nah lak makan candil. hehe

    ReplyDelete
  43. @Diana @ Melley Mey
    rasanya banyak2 bubur, bubur ni paling simple sekali kak. ce akak try, satu kelainan dan sesuatu yang baru.. hehe

    ReplyDelete
  44. browse around here read more this website replica ysl handbags find out this here Balenciaga Dolabuy

    ReplyDelete