Saturday, August 20, 2011

Biskut Coklat Chips


Assalamualaikum..

Kukis ke 2 saya, sekut coklat chip resepi dari dapur SECUBITGARAM. Orang kata , kalau tak tahu jgn malu bertanya, malu bertanya sesat jalan. Maka saya pun call la tuan punya resepi nak tanya perihal kukis ni. Kalau lambat berjawap bersabar la, ingat sesenang nak cakap ngan sifu. Bersabar kot la sifu ada hal dlm toilet ke kan. hee.. Bila dah angkat cal dan berjawab salam... sepoii  sungguh bila budak kecik tu meraung sebab bergaduh ngan abang nyer. Terencat nak nyembang ngan sifu ku ini. Haishh.. kena bercakap cepat2 nmpak cam tak beradab pulak. Yela, kita nak tanya, bila dapat jawapan cepat2 je letak enpon kan. Maaf ye kak Nor. hehehe. Perkara diluar kawalan.




Kemuskilan  pada sekut ni, sebab doh dia lembik. Kak Nor bagitau, emmang lembik sebab cara nya menyudukan doh ke tray pembakar. Tapi nak bagi cun scoop kan lah dia. InsyaAllah kalau scoop kan lagi cantik dan tak melekat kat scoop sebab doh ni jenis berminyak. Sekut ni pun mengembang, jadi jarakkan antara nya. Masa buat sekut ni sangat la suke hati. Dah la bau nyer yang harum, membuatnyer lak tak banyak songeh. Senang sangat dan sedapp. Bebudak ni duk berulang makan. CUME MUSKIL, kaler sekut kak Nor tu gelap sikit. Kak Nor ada masukkan serbuk koko ye? Soalan tu tak sempat saya nak tanya dlm phone.

Tq kak nor, toce toce kerna sudi share resepi dan mcm biasa penerangan kak Nor atas sesuatu resepi tu sangat detail. Kalau buat buku sangat puas hati membaca nyer. Hee.. mintak izin saya bershare di sini pulak ye kak.


BISKUT COKLAT CHIPS

180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang ~ k.nor guna sunflower seeds *Izah guna hazelnut

Caranya:

1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang, goreng tanpa minyak sekejap, tp jgn sampai hangus.
2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
4. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
5. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.

Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja.




33 comments:

  1. comei2 sekut kau jah....
    aku pun buat biskut ala2 gini gak..
    ala oat choc chips tu....he3
    nnti nk try gak resepi kak nor ni...

    ReplyDelete
  2. Wahhhhh.... izah dah rancak mengukis...

    Cantiklah zah kukis ko... comel sesangat.... Ko sudukan jer ker... ker ko gentel bulat2... Cantik bulat jer... kejadiannyer...

    ReplyDelete
  3. wehhh.. hal akak duk dalam toilet pun masuk dlm n3 gak ke? haiiiipppppppp!! pok ni kang... :)

    comel sekut izah ni, molat2.. guna scoop sekerim gak ke? heheh..

    ok.. jawapan bg pertanyaan atau kemusyikilan tu.. mmg gitu la rupa dia.. lembik sket doh tu, sbb tu perlu guna kaedah 2 sudu nak scoop ke dlm loyang.. (tu dah citer dlm tepon kan) yg satu lg tu, mmg tak letak serbuk koko tp izah kena bakar lagi lama sampai dia brown.. bila brown, laaaaaaaaaaagi la rangup dan laaaaaaaaaaaagi la sedap sekut ni.. haaa.. tu la sapa suruh tanya satu soalan jer dlm tepon.. kan tak dpt hasil yg sama yg cikgu buat.. hehe

    toce2 sudi cuba resipi ni ya... slmt hari raya.. ehh bila nak buat tart utk k.nor nih!! hish

    ReplyDelete
  4. haha...sama macam ko tepon aku td kan Izah..bunyi raunagn ank2 aku gaduh berebut skrin tv..ade ke patot..dok nganga dpn tv tak bg yg lain tgk..hehe..
    comel lak guna scop tu kan..

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Izah..Bila sebut pasal adunannya yang lembik, tanya siket...Lepas bakar kan, adunan dia still lembik tak masa panas..

    Pasal dulu dulu dulu dulu lah kan.... saya pernah buat kukis style cenggini (resipi lain lah), memang lembik dan kena sudukan..Cumanya lepas bakor, adunannya still lembik, almaklumlah time tu mana pandai membaking, saya tambah time...keputusannya kukis saya rentung..ngueh ngueh...dan adunan balancenya saya tak bakor pun..punyalah bijak pandainya time itewwww.....jgn gelak..jgn gelak...dah pecah rahsia ni....

    ReplyDelete
  6. bestnya ... tiap kali datang dapur Izah, ada aje resepi kuih raya.... ni hari-hari kena kembangkan hidung ni nak tau Izah mengukis ke idak....

    ReplyDelete
  7. wah...boleh le kita cuba sekut ni...mekasih kongsi resepi

    ReplyDelete
  8. salam wah dah siap sekut yeee..byk dah bederat balang tu...kita baru dua..rasanya byk sekut tunjuk2 thn ni...cute comel2 je..bdk suka yg becoklat kan

    ReplyDelete
  9. cantik kukis ni mesti rasanya pun sedap nak ambik resepi juga ya

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Izah..Alamak comey2nya kukis, nampak rangup sgt..Sempat ke bertahan sampai ke raya kukis ni??

    ReplyDelete
  11. menggoda betoi sekut2 kak izah nih...tart nenas kat bwh tu buat jiwa raga saya makin berkobar...nengok gmbr je saya dh tahu mesti sekut2 tu enak bangat..=0).

    ReplyDelete
  12. alahai....comel2 sekut kak izah ni... mcm diukur pulak saiznya...

    ReplyDelete
  13. comel sekut izah, dah abis ke dikerja kan oleh anak2 hehehe. maklum la klu sedap tu jap jer abis xsmpat nak raya :)

    ReplyDelete
  14. banyak kali nak cuba buat...tak sempat je...kali ni nak cuba jugalah...sebab tahun ni tak buat langsung kuih raya..

    ReplyDelete
  15. yeeeee nak buat....pakai scoop eskerim ek kak?

    ReplyDelete
  16. waduh comelnya sekut ni...jeles akak tngk sekut raya yg Izah buat tawwww..akak ni dahlah mood malas nak mengookies, tngk kwn2 punya cantik2 belaka....hai nak kena rajin gaklah mcm ni....mlm tadi tido kul 3 pagi sbb bakor sekut raya...hehehhe...mula pun dah pkl 11, tu pun nak dngn tak nak jek...hehehehe...

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...
    dengan bangganya nak bagitau akak dah buat 2 kali cekut ni. Cantik sebijik macam sifu punya. hehehehe ni pun hubby suruh buat lagi. Huahhh nampaknya kena join kak yatie tido kul 3 pagi.

    ReplyDelete
  18. izah happy birthday ye.. lawanya biskut tu comei2.. suka tgk .. gambar2 pun lawa

    ReplyDelete
  19. Salam Izzah...

    Akak pung dah buat beskut nih guna resepi kakNor tahun lepaih. Tapi awak nyer naik gebu lar. Kita punya leper jek..maluuuu...

    ReplyDelete
  20. Eh..lupa pulak nak cakap, biskut nih mmg sedap dan rangup. Satu balang dah habis dikerjakan anak2 akak. Sumer kata best..

    ReplyDelete
  21. Happy birthday untuh Izah

    http://ucubakery.blogspot.com/2011/08/happy-birthday-untuk-izah-daut_21.html

    ReplyDelete
  22. @Mas
    ooo ko dah buat jugak ek. aku esok2 nak buat satu adunan lagi sekut ni mcm tak cukup jek

    ReplyDelete
  23. @che'iza
    aku scoop ngan scoop sekerim tu . memula nebes jugak kot membuncit sangat. rupanya elok je lepas kebakaran sekut tu.l comel lak. sukee je tengok

    ReplyDelete
  24. @K.Nor
    haha..

    a ah lak saya guna scoop eskrim jugak. memula tu suspen jugak sebab takut membuncit sangat sekut tu nanti. rupanya lepas bakar elok je... pastu kan yang perang tu kan, ada kesilapan teknikal sikit rasanya. ke guna gula perang kurang sikit kot. sebab tak cukup. pastu...nak kena buat lagi sebab mcm laku je sekut ni. hehe

    tq kak. nak wat cemana tak sempat nak menanya lebih2 sebab kat rumah saya dah mcm bunyi medan perang je. hehe

    ReplyDelete
  25. @Anna Qawina
    ngehh patut la cepat je ko dah siap bercakap ngan aku. hahaha.aku paham aku paham.. kelako betui anak2 ko neh. hehe

    ReplyDelete
  26. @Sue @ Nenie
    sue, sekut gini kan memang kena biarkan dulu dia sejuk baru move kan ke redai. sejukkan pastu baru laaaa rangup. doh sekut ni memang lembik, kita scoop ngan sudu je letak atas tray pembakar. jgn over cook sebab nanti memang hangus.

    hehe..sebebnarnya akak pernah gak kena gitu, masa buat sekut gini jugak lah. tapi bila 2,3 kali buat baru la tahu.. memang sekut rangup gitu dia lembiikk je lepas bakar mcm tak cukup masak. sedangkan sekut tu dah masak dah

    ReplyDelete
  27. @Amie
    hahaha kak amie neh kelakar lah... sila2 amik bau kak ;-)

    ReplyDelete
  28. @Sheila Shafeareen
    ada anak kecik susah sikit kot kak shiela. hehe.. saya ni tengah gian nak membiskut ni. sampai rasa nak memasak pun mcm malas je

    ReplyDelete
  29. @mamawana
    krup krap ngan kacang n cok chip. mmg best

    ReplyDelete
  30. @AZLINA
    waalaikumussalam warahmatullah..
    itu la pasai kak, rasa nak membancuh satu adunan lagi ni. mcm tak sempat je ni. hehe

    ReplyDelete