Assalamualaikum..
Selamat pagi yang terang benderang. Ceria ceria semua harapnya. Terus aje lah bercakap pasal bingka yang sangat sodap ni. Pernah buat bingka roti? Acu cuba buat resepi ni. Sedaaapp.. anak2 duk ulang makan. Lembut lemak manis yang sedang2. Sebelum ni pernah buat bingka roti resepi Mas Duniaku di sini. Beda resepi ni sebab roti nya dikisar. Macam buat puding.
Bebulan pose ni, memang tak putus bekalan roti kat rumah ni. Kes maknya malas nak masak breakfast tuk diorang. Hehee.. Macam2 aje boleh dibuat ngan roti ni kan. Tapinya slalu ada lebih sekeping 2 gitu, tak pun belen2 yang digunting dari kerak2 tepi tu. Sebab tu la saya buat bingka ni. Hasilnya memang berbaloi. Satu adunan dapat sedang elok puas dmakan la. Saya buat berbuka dan budak2 ni boleh buat breakfast pulak esokkannya. Resepi dari Riaputih@myR. Tq Ria..
BINGKA ROTI
resepi: Riaputih@MyR
Bahan-bahan ( 4 orang )
2 bj telur 'A' * izah guna B
5 keping roti gardenia
1 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula
1 camb planta *izah guna butter
1/4 camt garam
500ml susu cair (1 tin 400ml + 100ml air) * Izah guna santan
Bijan
1 camt esen vanila
Cara-cara
Kisar gula dan telur(guna blender je). Kemudian masukkan planta. Kisar lagi.
Masukkan susu cair dan roti, biar sekejap dan kisar.
Akhir sekali masukkan esen vanila, garam dan tepung. Kisar lagi sampai sebati.
Tuang ke dalam loyang bingka yg telah dilengser, tabur bijan (sangrai terlebih dahulu) dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.
Izah bakar pada suhu 180 C lebih kurang 1 jam atau sehingga permukaan bingka berwarne perang.
Dilink di atas ada ditunjukkan cawan yang biasa tuan resepi guna. Cawan tea tu, tapi saya guna cawan ukuran metriks 250ml secawan, dan saya kurangkan satu sudu setiap ukuran. Iaitu tapung dan gula, saya kurangkan sesudu besar lebihkurang.
Izah recommend kan gunakan santan baru bingka ni berbau lebih wangii dan terasa 'kebingkaannya'.
wahhhhhh sgt boleh cuba nie semua barang ada kat umah hhehehe...dah lama xmakan benda cenggini..dlu lau buat bingka/bengkang nie masak guna sabut kelapa boh bekas isi adunan dlm bekas lain pehtu boh la sabut kelapa atas tudung peyuk dgn bawah...nostalgia...
ReplyDeletemizwa..
ReplyDeletememang pun nostalgia gitu kan. acuan bingka kan dia ada lubang bulat2 kat penuttup dia tukan. masak dapur arang lak., lagi la sedap kuihnyer tuu..
waa..lame aku tak membingke.. bingke2 ni memang peberet en hb nih... :)
ReplyDeletenoorsha..
ReplyDeletebingka ni simple je shaa.. sedap
Assalamualaikum Izah,
ReplyDeletesedap tngk bingka rotimu itew....leh cuba gak resepi yg ni...halus mulus je bingka tu..cantik, bab yg kerak tu yg bestkan..
sedapnya, nampak senang je ye nak buat, boleh try ni
ReplyDeletekak yatie..
ReplyDeletesimple n sedap kak. mmg la kalau bingka tang kerak tu la yang sedapnya kan. tapi bingka ni kerak pun sedap isi nya pun sedap gebu halus gitu
tina othman..
a ah senang je kan. tapi kalau letak santan tu mmg lagi sedap lemaknya tu tau..cube laah
Assalamualaikum izah akak cayang...
ReplyDeletecantik nye bingka tu izah.... teringin nak mencubanya... nanti nak cuba gak ler buat tp akak nie kalu bab bingka2 nie selalu buat x jadi.. huhuuu... cantik suka tgk kejadian bingka yg izah buat tu
Kak diana
ReplyDeleteWaalaikumussalam waahmatullah..
Kak diana canteekkkk.. Cube try buat, insyaAllah elok je kejadiannya. Sedap pun sedap kak
Salam ramadhan izah.Mesti sedap bingka ni ya.Selalunya buat pudding .yang ni lain sikit kan.Kak Ros pasti nak cuba ni.nanti kak ros CNP resepi boleh?
ReplyDeleteSalam Izah... setuju kalau pakai santan memang lagi wangi n sedap.. sukernyer... ader ker lagi.. nak jugak.. he he he
ReplyDeleteassalamualaikum Izah..sedapnyer nampak bingka roti ni..belum pernah rase lagi ni. nak kena try le buat berbuka kang..
ReplyDeleteAla guna fresh milk boleh tak? hehehehe
ReplyDeleteizah dearie..boleh cuba ni semua bahan ada..hubby mmg suka kuih mcm gini..mcm kuih bakar gitu..
ReplyDeleteSalam Izah, bingka roti pun nampak menyelerakan pulak.. :)
ReplyDeletehalus mulus nmpak bingka izah tu..klu guna santan mmg smerbak 1 rumah. :)
ReplyDeletemakcik..
ReplyDeletemlm baru sampai rumah kau...
sibuk sikit siang tadi...muahaha3...
wehhhh..bingka roti..
lama betoi aku tak buat..
sedappnya tengokk...
bes bes..simple je leh saya terai hehe
ReplyDeletenampak menarik je izah.. tambah ada bijantu bila tergigit sedap.. kuih2 gini sedao makan bila berbukakan
ReplyDeleteizah lain kali kita nak cuba resepi si ria ni pulak..tak perasan ada resepi ni kat myr..hehehe
ReplyDelete@Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek
ReplyDeletetu la..biasa kita buat pudingkan blend emua ni. cube buat bingka pulak. rasa dia lembut halus lebih kurang puding, cume ada wangi santan tu la.. eh lemak santan.. hehe.. sila la kak ros amik resepinya
@HALAMANKU
ReplyDeletehabis dah erma..biasa la budak2 berdua tu, kalau kuih lembut gini memang suke. selera mcm org tua tua sikit. hehehe
@Rabiatun Adawyah
ReplyDeletesilakan lah kak.. sedap aje ni..kalau buat lagi banyak kerak lagi sedap ni
@Kak Sam
ReplyDeleteboleh je kak sam, sebab ala ala susu cair kan. tapi kalau kuih bakar ni mmg ngam ngan santan.. baru la terserlah bingkanya tu.. wangiii jee
@Mieza
ReplyDeletesama la saya kak mieza, hubby saya suke gak, kalau donut2 ni yang dia memang tak berapa sukee
@Ummi
ReplyDeletesedap jgak ni kak ummi. selalau makan puding roti, skali skala tuko buat bingka lak
@Deliah's Deli
ReplyDeletea ah..dekat2 nak masak tu, hamboii bau nyer wangii je
@Mas
ReplyDeletehaii biasa la kalau memborong tak sedor diri.. sampai belen duit tinggal rm10 khaannn.. hahhaa
@sitiezahim
ReplyDeletetry la hajar.. sedap jugak ni. cume nak kena kurangkan sikit la kalau pakai cawan metriks. kalau terkeras tak best lerr
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletea ah..makan ni je ita, tak yah makan nasi dah, sebab kekenyangan betui.
@quinnie
ReplyDeletedah pernah try bingka gini ye? leh la try resepi ni lak, tapi sebab cawan dia tu kecik sikit, kena kurangkan la sikit sukatan cawan tu
kak izah!! dulu2 tun penah makan nii.. sedapp!!! skrg ni, nk msk kuih2 berasaskan roti slow sikit, sbb susah nk dpt roti putih g kompom halal.. uwaa.. windunyer kt gardinea...
ReplyDelete