Thursday, July 28, 2011

Cempedak Goreng Crispy


Assalamualaikum..

Sebenarnya banyak nak pot pet hari ni. Tapi minda terasa buntu, badan terasa lemau, dada terasa senak. Tak sedap badan tul hari ni. Layan je la cempedak goreng ni ye. Resepi dari kak Madihaa. Nampak kak Anim n Ct pun dah try. Cempedak cik hubby yang belikan. Tetibe bawak balik 3 biji cempedak. Sangat la suke sebab ulas dia kecik2 comel. Sebiji tu dalam anggaran 60 ulas. Puas makan.. Goreng ngan api sederhana leh ngap ngan biji sekali kan. Tapi lepas tu nanggung sendrik la angin nyerr...Angin pruutt pruut. Hehe... Tapi incik hubby lagi suke goreng buang biji. Betul tu, lagi senang nak ngap tak de biji. Sedap..

Bater ni mmg garing, ada serdak serdak garing gitu. Tapikan... cempedak goreng saya jadi berminyak sikit. Saya je kot jadi gitu. Mungkin ada kaedah tepat untuk menggoreng kot. Tapi apa pun, dah namanya cempedak mmg la sedap. Thanks tu kakak kakak semua yeee. 

jemput makan..




CEMPEDAK GORENG CRISPY
sumber resepi: kak madihaa

Bahan2 batter

400 ml air
220 gm tepong gandum
50 gm tepong beras
100 gm marjerin
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 ¼ sudu kecil garam



Cara

1. Masukkan bahan2 batter ke dalam jug blender ikut turutan di atas. Kisar sehingga batter sebati, rata &; halus. Tuangkan batter ke dalam bekas yang sesuai.
2. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana. Belah 2 setiap pisang lalu masukkan ke dalam batter. Bila minyak dah panas, masukkan hirisan pisang yang bersalut tepong ke dalam kuali berhati2 dengan menggunakan tangan. (jangan sampai terkena minyak pula yer).
3. Goreng pisang ke dua2 belah sehingga keemasan. Angkat & tos. Hidang


48 comments:

  1. izaaaaahhhh!!!!!!!!!! nak nangis tengok cempedak ko ni.... sedapnya!!!!

    ReplyDelete
  2. waaaa..... lapor lah izah... mendera jiwa dan raga ni... mana nak cari cempedak ni... aduyaiii

    ReplyDelete
  3. hu hu hu camanani.. teringin sesangat.. sedapnyer.. nak juga.. join minum petang..

    ReplyDelete
  4. aduh Izah...sampai ke BUkit Jalil ni berbau cempedaknyer...huhuuhh...lapar.... meh dua tiga ketui...

    ReplyDelete
  5. Izah bau sampai sini la...sedapnya...suka cempedak goreng...kak cek ada cempedak ..tapi tak masak2 lagi lak...hu hu hu...mintak kat Izah je lah...:)

    ReplyDelete
  6. Ya Rabbi...Izah..sampai hati ko..3 biji tu ko goreng semua ke? ada belen tak? cer share sikit..huhu..

    eh..tangan sape tuh? tgn ko ke tgn cik abe ko? **tetiba pandangan beralih arah..kekekeke..

    nak soh abe aku bli gak cempedak..jaga ko...!!!

    ReplyDelete
  7. Kak Izah,uish jari jemari siapakah ini..Putih n halus mulus jarinya,wakaka..Akak terus terang ckp,sy suke resepi nih,sedap kan,mmg crispy,tapi tula dah namanya benda goreng2 mmg berminyak sikit..Yg 2nd time wat agak berminyak,Sy lapik byk lai tisu juga,apa pon mmg best resepi nih..Mybe kena kurangkan cikit marjerin kut kak,ishk pandai2 jer kan.

    ReplyDelete
  8. sedapnya.. akk dah buat teh o ni.. meh mkn sama2..

    ReplyDelete
  9. Salam....Mintak seketoiiiii...pas tu minta izin nak kopipes jugeeeee

    ReplyDelete
  10. uwaaaa ada cempedak goreng kat sini..kat dapur akak tu pun ada cempedak, nak goreng gaklah....kalau cantik, akak tangkap gambarlah, kalau tak...hehehehe faham2 jelah....

    ReplyDelete
  11. wahhhh..ada cempedak goreng..sedapnyer wat minum petang nih...ada nampak tangan duk amik, tak thn wehhh...

    ReplyDelete
  12. wahh.. sodapnya cempedak goreng.. suami akak pun ada beli cempedak baru2 ni.. tp dia lebih suka mkn gitu jer tanpa digoreng.. so.. akak pun layan jugaklah mkn mentah gitu.. mmg puas mkn.. hehehe..
    akak rasakan.. batter ni tak sesuai kot goreng guna cempedak. mungkin sbb isi cempedak tu jenis lembik & manis.. bila digoreng.. gula dlm cempedak dah jadi caramel & meleleh meresap kat batter.. jadi ada kacau sikit kat situ membuatkan batter agak berminyak. ishh.. entahlah yer.. may be mcm zaliedana ckp kena kurangkan sikit marjerin tu kot.. tp ikut pengalaman.. kalau goreng cempedak biasanya mmg agak berminyak sikit berbanding goreng pisang betul tak izah? akak rasa resepi ni sesuai utk pisang & sukun jer kot.. sbb pisang tu tak manis mcm cempedak.. & sukun pulak for sure tak manis langsung kan.. try plak guna pisang or sukun or keledek plak lepas ni ehh..

    ReplyDelete
  13. aduh...
    izah
    sure ranggup dimulut kan?
    kecurnya daku
    nak beli buah sure mahal..

    ada sesiapa nak bagi cempedak free??
    hehehe

    ReplyDelete
  14. opss lupa nak tambah.. hehe..
    biasanya kalau goreng pisang yg agak masak sikit pun agak berminyak berbanding goreng pisang yg tak begitu masak/yg mengkal.. akak rasa betul kot.. kehadiran gula dlm cempedak atau pisang yg ranum tu antara faktor menjadikan batter jd berminyak sikit.. agak2 boleh jadikan fakta tak izah? ke auta akak je nih? hehehehee...

    ReplyDelete
  15. goreng cempedak tak leh api slow rasanya tu yg jd berminyak.. cam kembang minyak gitu kan.. rasa2 akak la :)

    ReplyDelete
  16. besnye...akak suke mencabar kerinduan saya kat msia tau..hihihihi..btw tahniah akak dah smakin gelemer gitu..hihihi

    ReplyDelete
  17. betul cakap nor,goreng cempedak tak boleh api slow..sebab tu berminyak..akak punya okay je jah..biji pun masak gak.cuma izah kena selalu balik2kan gorengan kalau nak guna resepi ni.

    ko ni jah,ape ke halnya guna api slow tu??tau lah en daut ada kat rumah..muhahaha

    ReplyDelete
  18. bolat2 jer si cempedak tu... mesti krap krup jer kena geget kan... hisyyy... terguda la pulak...

    ReplyDelete
  19. jari jemari sape yerk tu....
    ambikkan untuk mas yerk....kikikikiki
    memang nampak sangat crispy la jahhhhh....

    ReplyDelete
  20. sedapnya cempedak...jeles tengok org leh makan cempedak byk2 ni...kita badan berangin..huhuhu...dpt makan seketul je....sedeyyy

    ReplyDelete
  21. alamak nampak bestnya cempedak tu.. mana nak cari cempedak kat jepun ni..:(

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum izah...
    mmg nampak rangup ler cempedak goreng tu... akak pun dah lama dah x makan cempedak goreng... kat cnie belum musim lg...

    ReplyDelete
  23. hanya mampu melihat....huk huk...sedey ni dah lama x makan cempedak!

    ReplyDelete
  24. @desperate mama
    musim sekarang ni fiza, gi cari buah cempedak gi..hehe

    ReplyDelete
  25. @AZLITA AZIZ
    hehe. saya pun tak tau katanya sekarang musim cempedak kak. ce cari kat gerai tepi jalan yg jual bua tu kot ada

    ReplyDelete
  26. @HALAMANKU
    apa lagi ma.. suruh cik abe cari buah nak buat minum petang... dapat ulas kecik2 tu sedapnyaa

    ReplyDelete
  27. @Cendana Kasih
    wah kak noorma. gambo avatar the vass.. hahahhaa... jom jom jemputt

    ReplyDelete
  28. @cik cek
    mana aci kak.. haha..gi goreng sendrik kak.. sodapnyaaa makan garing2 gini.. best

    ReplyDelete
  29. @Anna Qawina
    ahahha... ko nih mak yong, takkan aku nak ngabis 3 biji tu. aku buat sebiji2 je, tu pun puas makan.. fuhhh..
    haha.. a ah tu tangan laki aku, itu la kalau snap gambo masa dia ada depan makanan, mesti nak interprem jugak tangannya tu

    ReplyDelete
  30. @Zaliedana
    ct akak tengok satu lagi resepi crispy ni kan, sama je bahan n sukatan lebih kurang tapi guna 3 sudu besar je marjerin. leh try resepi yg tu pulak kot. pastu sebenarnya akak kurangkan tak sampai 100gm pun. akak letak 70gm. masih oily, gamaknya cam ata kak madihaa tu la tak sesuai dengan cempedak. wallau'lam

    ReplyDelete
  31. @dZana
    uii kak zanaaa.. lama tak nampak.. meh meh.. tea o strawberry plzz..hehee

    ReplyDelete
  32. @Sue @ Nenie
    sila sila.. kalau leh kurangkan sikit marjerin tu kot..hehehe

    ReplyDelete
  33. @Yatie
    dah goreng ke kak.. ala cempedak goreng tang mana lawa n tak nyer kak.. gitu la rupenya.. hehehe

    ReplyDelete
  34. @Rabiatun Adawyah
    tu tangan incik suami nak interprem... hehe.. jom kak makan cempedak. best

    ReplyDelete
  35. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    trima kasih kak madihaa.. ooo gitu rupanya.. kalau goreng pisang boleh la kan. kalau pisang cematu yang petak2 tu kan kalau goreng dia keras sikitkan. mesti best kalau guna bater ni. dan rasanya mungkin betul kata akak tu, rasanyer kalau nak buat kat cempedak kena kurangkan sikit marjerin. garing memang garing sedap je.. rasanya nak guna lagi resepi ni, mungkin kurangkan sikit marjerin la kan. mekasih kak

    ReplyDelete
  36. @Citarasa Rinduan
    mahal ke yu? tak tau la saya..org bawak balik kita masak je la.. hehee.. rangup mmg rangup guna bater ni. leh la try

    ReplyDelete
  37. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    hahaha.. ayat last tu buat saya gelak lak.. betul la tu kak madihaa..kengkadang guna bater tak letak marjerin pun kalau goreng pisang yg lembik kan berminyak kan

    ReplyDelete
  38. @K.Nor
    saya kalau guna bancuhan cam mak saya slalu buat tu, elok je kak nor.. memang goreng api sederhana je..bukan la slow sangat.. tapi bukan api kuat sangat la. elok je tak berminyak.api ni tak le slow sangat...hehe

    ReplyDelete
  39. @sitiezahim
    mekasih hajar.. ala... sian diaa... bila nak balik ni? hehe

    ReplyDelete
  40. @anymz
    hahhaa.. dah terbiasa la kak nim, saya kalau greng cempedak mmg guna api sederhana je, bukan la slow sangat, tapi tak de la kuat cam saya goreng menda lain.. biasanya ok je, tapi bater lain ada marjerin ni kot.. sebab biji yg lain tu saya guna bater kak hana slalu buat tu, ok je.. hehee..haiishh kak nim neh...cakap orangggg.. blog dia pun kena badi gak tu.. hahhaa

    ReplyDelete
  41. @Gee®
    betul kak gee.. sedap je krup krap tu

    ReplyDelete
  42. @Mas
    huishh laki aku tu.. tak leh tak leh.. hahhaa... crispy mmg crispy mas, tapi gamaknya untuk cempedak kena kurangkan sikit la marjeri tu. maybe kena letak separuh je kot

    ReplyDelete
  43. @quinnie
    lorr ye ke... mmg tak leh makan la kan.. saya alhamdulillah boleh la lagi.. kira labu semua tu tak leh lam makan ye.. aduhaii sob sob sungguh. hehe

    ReplyDelete
  44. @Juwita Jamaludin
    adeh siannya dia... memang tak de ye... kena balik mesia dulu la nampaknya. hehe

    ReplyDelete
  45. @Diana @ Melley Mey
    oo kena tunggu musim la kan.. kan sini musim dah la kot.. banyak je nampak cempedaknya

    ReplyDelete
  46. @Lovely Kitchen
    haiii sian betul perantau nikan. hehe..kena tunggu balik mesia jugak la kan

    ReplyDelete
  47. buat utk berbuka puasa pun sedap ni. :-)

    ReplyDelete
  48. cempedak ada sebelah kat umah tu.. kak ipar balik semalam..
    minta resepi ni ya balik nak try..

    ReplyDelete