Wednesday, June 8, 2011

Puding Tembikai


Assalamualaikum..

Hamboi hamboiii.. jenuh dah nengok sana sini menjamu family ngan puding tembikai yang cantik. Macam macam kejadian yang cantik2, macam macam biji tembikai pelbagai version. Ada guna cincau. ada guna agar2 itam, ada guna bijan hitam.. ada guna biji tembikai tul2 tak? Saya pulak.. ahaa.. tembikai ni jenis mahal punya..tak de biji sangat.. biji putih2 je.. hahaha... *cover cover.. Tak de bijan hitam, tak de cincau. hasilnya gitu la.. nampak mahal kan..kan.. kan.. kikiki..

Semalam duk nyembang ngan kak Nor secubit garam kat FB, dan kak Nor sajes guna sukatan yang kak Nor dah modified tu. Dan hasilnyaaa... sangat kena ngan selera puding saya. Lembut, mudah dipotong dan rasa manis yang sederhana. Tak silap saya, puding ni mula mulaaa saya nampak kat blog Kak Noorma Cendana Kasih. Pastu baru nampak kak Lina Pg dan Anna Qawina..terus la Nieza Findland, kak Ita dan mek Siam buat puding ni. Last nyer nampak kak Nor yang tergedik2 nak buat dessert walau badan tak sihat tu. Ahaha..  Kak Nor tak marah kan?kan?.. Ada lagi kot yang dah buat yang saya tak perasan sebab tak online 3, 4 hari ni.

Mekasih kak Nor, sebab saya ambil resepi yang telah kak Nor alter. Untuk resepi penuh boleh rujuk kat rumah kak Nor ye..  Dan tak lua terima kasih tuan resepi asal puding ni.



PUDING TEMBIKAI
sumber: Kak Nor 


1 pkt agar2 12gm
3 kpg roti (buang kulit)
4 1/2 cawan air
6 sudu besar gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1 sudu teh vanila
pewarna merah/hijau

Cara-Cara:
Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus
Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.


30 comments:

  1. Salam izah, dah sampai sini puding tembikai ni, siap kaler2 lagi. cantiknya... terguda kak rose tp entah bila akan terajin nak wat!

    ReplyDelete
  2. kak rose tak buat lagi ye... try la kak, kejap je tak lama sangat...suke tengok hasil kjadiannya nanti..

    ReplyDelete
  3. Salam Izah...

    Cantiknya... akak yang belum sampai seru lg nak buat ni...nampak sedap jer...mintak 2 ketoi nak rasa.

    ReplyDelete
  4. As'salam Izah

    comel2 nay puding temikai tu..geram nak cekup jer masuk molot..hehehe. ni kira baby tembikai lah ya, kecik2 gitu. kak ct tak tahu bila nak sampai serunya..hihihi

    ReplyDelete
  5. Kak izah mmg cantik ajer pudingnya..Ek eleh sombong betoi,tembikai jnis mahaila yer,hihi..

    ReplyDelete
  6. Izah.. Sedapkan puding ni... Suka juga.. Ramai yg kata muka ita sama dgn kak yati.. Kami pun kata kami kembar hihihihi

    ReplyDelete
  7. Izaaahhhhh! bijan putih tembikai muda! wakakakaka.... psssttt>> td g masuk sini guna mozilla satu gmbr tak nmpk ni masuk guna IE baru nmpk sume gmbr huh! waaaaaa... byk kaya ini penjual tembikai, mahal tuuuu! ahahaha

    ReplyDelete
  8. salam ijah
    yee mmg comel puding tu..nak yg dah potong kuning 4, merah 4 yeee
    entah bila nak sambung be blog ni..

    ReplyDelete
  9. haip!!! apa gediks2?? heheheh.. kalau ai tak gedik, tak menjadi puding tembikai izah ni kan.. mesti guna sukatan yg asal tu kan.. hihi..

    amboiii siap amik resipi yg akak alter tu ya... kaup semua sekali hahhaaha.. royalti.. royalti... kena bayar royalti, dah jd tokey tembikai mahal kan.. mesti untung manyak tu.. ^___^

    ReplyDelete
  10. sedapnyerr. comel lak tu....nmpk macam senang nak buat...

    ReplyDelete
  11. salam...ehehehe..aku ade wat gk smlama.. tp tak tauler per kes dah sehari suntuk dok dlm esbok tp x mo keras.... rase dah ikut btol sumer... die jd susah nak potong... geram jer.... nanti klo rajinnak oter balik...kalo malas, aku hirus jer lah cair2 gituh...eheheh...mungkin digital scale aku dah bengong kot, salah sukat agar2 tuh.... sbb aku beli yg 1 pek 25gm tu...so terpakse sukat sket.... hii..geram aku nengok kejadian agar2 aku tu...benci... eh.. pasal meat loaf tu, depends lah, kalau bebudak x suke, tak letak pun takper....ganti ngan sosej ker, pun blh ...hehehe

    ReplyDelete
  12. amboi seantero dunia dah buat puding neh...akak neh bila la nk mula buat entah...

    ReplyDelete
  13. Sampai kat rumah ko pulak ye puding tembikai ni..
    Rumah aku ntah biler la nak sampaii..

    Apa kata ko je buatkan untuk aku pastu pos. Kasi chance le puding naik kapalterbang..

    ReplyDelete
  14. izat...sekali buat...dua2 sekali dgn tembikai kuning pun ada...hehe

    ReplyDelete
  15. Zah,

    santekkkkkkk sekali 2 kaler tembikai tu...meh pass sket kat sini..rumah sini lom wat2 lagik

    ReplyDelete
  16. mula2 nak senyum jap....:)

    ni tembikai mudo ni..biji dia putih lagi..nasib ko le tembikai,mudo2 dah kena baham..kihkih...

    akak nak try wat gak zah..kira ambik resepi kat sini lah ya..dah siap alter tu..maceh yo..sonang kojo den.hehe

    ReplyDelete
  17. wahhh..makcik pun dah buat....aku jerk doh bertangguh..
    laki aku sibuk la skrg ni....
    nak kluar beli brg pun tak boleh lagi...
    jelesss ni...

    ReplyDelete
  18. izah pun dah buat.bilala roh puding nak meresap kat bdn nih.nakla jugak merasa..cantikla tuh.

    ReplyDelete
  19. tu dia dah sampai sini dah...versi yg tak dak biji lak puding tembikai ni...cun abis ni...haha nieza punya versi yg banyak biji masa buat tu tak teringat pulak nk bubuh sikitx2 sebab suka mkn cincau tu hentam bubuh banyakla...hehe

    ReplyDelete
  20. Izaaaaaaaaahh...memandangkan tembikai izah jenis mahal akak nak yg izah laaa...hahahhahaha...pandai dia...akak pun x buat2 lgk...akak nak letak apa eh...letak kismis hitam ok x tuk biji tembikai..wakakkaa

    ReplyDelete
  21. uhuk..if want say seedless..got seed also that..but still young ler the seed..u take the watermelon when it still young why?die-die i think watermelon true if dont know this is pudding..that mean your pudding so beautiful lor..
    ..i cannot stop laugh while typing this comment..i dont sure u understand or not when i 'talk' english like this..hahahahaa..if my ex-teacher see this,confirm he will run to me n cut me small-small..hahaha
    adoi..finish..finish that..sick my stomach laugh-laugh only..

    well seriously,i just want to tell u that ur pudding look so gojes beb!
    cant wait 2 try.. :)

    p/s:terkena kenan pas ngajo anak latihan subjek english ni..hancus laa kalo ngajo ank gini..hahaha

    ReplyDelete
  22. err...senak jap perut aku nih..bukan sebab makan puding tembikai banyak sgt...sebab baca sis HaSue nyer komen..wakakakka...

    my eyes water was falling like waterfall while read the comment...

    SOOO MANYYY TYPE U ALL THIS!!...Hahahha (Macam-macam la korang ni)

    nak gelak lagi..ni.

    tapi nak gak cuba lah puding tembikai..

    ReplyDelete
  23. kak izah cantiknya puding ni...potong pula kecik2..nampak cumill-cumill gitu....

    ReplyDelete
  24. tengok...
    dah beranak pinak si puding tembikai nie...

    asyik tatap kawan2 blogger masak2 buat jer;;

    nak buat gak..

    ReplyDelete
  25. comeiii.... merah kuning hijau putih, harmoni betuiiii warnanya..

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum izah..
    wah cantik n menarik puding tembikai tu izah... comel sungguh d mata akak... :).

    ReplyDelete
  27. Ramai dah buat puding ni. Mama jugaklah yang masih dok tepi tingkap, tak masuk masuk dapur lagi... hihihi...

    ReplyDelete
  28. bahan2 dah ready ni... nak try hari ni.

    ReplyDelete
  29. asalam ..Liz dah cuba resepinya..memang sedap jugak

    ReplyDelete