Assalamualaikum..
Buat lagi kek dalam bekas kecik, maka merekah lagi la kek nya. Hehe.. Tapi tak terjangka dek akal kegebuan kek yang hanya dikisar ngan blender ni. Gebu dia macam jenis kek yang letak ovalette. Blended ni sinonim dengan resepi dari kak Fida la kan. Mekasih untuk resepi simple tapi sedap ni. Kalau suka kek gebu silalah buat kek ni. Senang sungguh! Tapi hasilnya yummy. Kek ni kosong je, mcm kek butter biasa. Tapi budak2 suke rasa coklat kan, so saya marblekan dengan perasa coklat emulco. Buat petang semalam, alhamdulillah habis licin. Ada kak Fida comparekan kek blended ni dengan kek butter yang kena kembangkan dulu dengan mixer. Maknanya mixer vs blender. Yang lagi gebu ialah penggunaan blender tau. Ha kau..
Oh ya cakap pasal ovalette ni kan, ada yang bertanya sejenis apakah menda alah ni. Ovalette ni juge dikenali as Sponge Cake stabilizer. Bewarne oren mcm warne kuning telur omega. Texturenya mcm gel. Fungsinya ialah membantu telur yang diputar naik dengan gebu , ringan dan cepat. Ovalette ni berasid dan ianya membantu dan menstabilkan telur yang telah diputar tadi sentiasa ringan menggebu.
image from google
Ada yang bertanya, apakah bahan lain yang boleh digantikan dengan ovallette? Ada saya terbaca ovalette ni banyak penggunaannya di Malaysia. Selain tu cream of tar tar dikatakan mempunyai fungsi yang sama. Ada juga menukarkannya dengan penggunaan susu pekat. Saya ada terbaca satu blog yang tlah menggunakan susu pekat menggantikan ovaleete ni, dan ternyata hasil keknya lebih kurang sama. Ada juga yang subkan dengan soda bikarbonat. Wallahua'lam. Jika ada kesilapan, kepada yang lebih tahu boleh kite berkongsi ilmu?
Tapi kek blended ni tak de kena mengena ngan ovalette tau. Tak de penggunaannya pun. Hehhh..
Saya buat separuh dari resepi.
BLENDED BUTTER CAKE
sumber: fida@myR
Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )
2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak
1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
250 g mentega cair (guna yang berkualiti)
1 1/4 cawan susu segar - dr peti sejuk
4 biji telur
1 sk esen vanilla (atau esen perisa buah2an pilihan)
1 sk coklat emalco * saya tambah
Cara-cara
Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk.
Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega.
Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hngga masak.
Perbezaan kek yang dah siap...sebelah kiri, kek yang mengguna mixer..yang sebelah kanan, kek yang menggunakan blender... :)
Kek yang dah siap ni moist skali,sekiranya permukaan kek kelihatan melekit,boleh bakar dengan api atas utk menggaringkan lagi.
izaaahhhh! humang aiiii! tingginyer! aaarghhhhh ovalette kita dah nak abis! tak leh guna2 sgt! uuuwaaaaaa...... mintak zah kek butter blended tu kita suke mmg kek2 butter gini :D nak bc sekali ya ahahaha
ReplyDeletememang sebijik mcm gunung berapi..siap ada larva lagi...tapi menarik ni Izah
ReplyDeleteada yg stabil bl tgk kek yg sgt cantik n sedap ni :)))
ReplyDeletedah habis ijahh.. pinis.. gi buat sendrik nun.. gebu betui ni.. kek ni tak de guna ovelete pun. saja merapu nak cerite pasai ovelete.. hahahhaa
ReplyDeletenazrah bakery..
ReplyDeletehahhaa.. mcm volcano ye.. nasib tak kuar lava.. kalau guna bekas besar dia tak meledak gitu kak
del..
ReplyDeletehaha.. stabil ke tak stabil tuuuu
gunung apa yg dipanjat tu izah.. naik betul tu
ReplyDeletekak nor... tu la. blender je tu kak nor. tak sangko den
ReplyDeleteSalam...Lagi koleksi kek blender....Suke..suke..suke..senang keje ni....Sara & Ieya mesti frust nonggeng pasal tak leh kacau mixer Mama dia macam selalu..Ha ha ha ha ....
ReplyDeleteSenang ada resepi camni..anak mintak jer takyah nak pikir2 lagi..kalau ada bahannya..
ReplyDeleteIzzah.... Sukanya kek2 gini.. Hari ni nak buat kek gak la... Hihihi... Nantu nak selongkar dapur awak tau...
ReplyDeleteizah.kita suka butter cake tau.yg tu mmh gebu sungguh..lgpun ovalette kita byk lg,penatla nak mngabihkan ni.nak cuba..nak cuba jugak.
ReplyDeleteizah, bagusnya kek nikan..hehe dah ada dua resepi blend aje ni..buat je tak lagi..
ReplyDeletepas2 ni kalo resepi blend gak share tau :)
wow gebunya kekmu itewwwww...bukan main tinggi mengunung lagi...betul2 gebulah...nak sepotong..alah sepotong jek...leh kan...
ReplyDeleteacid dah tunjuk sub buat nih..boleh dicuba nih..akak dulu belum ada mixer mmg buat kek guna blender..dulu arr..skrg nie ngada2 ajer guna mixer.padahal kalau guna blender mmg gebu juga...
ReplyDeleteKak Izah,uii nmpak gebu toi kek nih,nmpk bebahan xbyk n mudah jer kan,coz blend ajer..Pstt kak,sy pong last beli naget kat 2taun dah,coz time peknen syazana tengok naget pong dah mual,hihi..Sekbek,geli toi bila akak gitau terjumpa bulu ayam..
ReplyDeletesenang ni kek main2 blender jer izah.. hari tu oren.. kali ni butter kek pulak.. suke coz tak yag nak basuh byk bekas..
ReplyDeletetingggiiiiiiinyaaaaaa..
ReplyDeletehehehe
saya pun nak cuba resepi ni tapi tak cuba2 lagi...hehhehe...memang terkejut jugak masa tengok kakfida buat perbandingan tu....sejak dua menjak ni rasa nak buat kek blended je semua...maleh nak pakai mixer...hhehehe
ReplyDeletesilau mata aku memandangnya....
ReplyDeletetingginya mek jah...kikiki
hmmm..kau buat 2 cara yerk makcik...
jadi pada kau yang blender lebih best la gitu....
rajinnya makcik sorang ni...
nanti aku try yg blender tu...kikiki
gebunye die punyre naik..kompom halus gebus mulus ni....bak mai seslice, sapu ngan ceklat filling, masyuk nih :)
ReplyDeleteamboi lawanya kek....gebus tu..sedap tul kalau dpt rasa ni...ehh posa ni ...sabar jer nengoknya ni zah...hehe
ReplyDeleteehemm...ni kena masuk dalam arkib wajib cuba nih..(masuk buku je dulu ye,buat nya x tau bila)..tengok bahan pun simple je..ehehe
ReplyDeletewaaaa makin menawan gmbr2 masakan cik izah...cantik!!!
ReplyDeleteas-salam
ReplyDeletecantiknye kek.. mcm gunung..tapi mesti sedapkan kek ni..
cantik tang marble tu..selalu gagal nak hasilkan barble ala ala kuda belang ni:)
ReplyDeleteAs'salam Izah
ReplyDeletedah habis ker kek tu, alahhhh baru nak mitak segigit...hihihi. mengunung betul cantik naiknya. kak ct nak buat kek2 ni macam malas lah izah. kang anak2 makan sikit jer, selebihnya mama dia gak yang kasih habis ..huhuhu.
@Sue @ Nenie
ReplyDeletehehe sabo je la... tu la.. anak2 ni kalau bunyi mixer je kecipang lari ke dapur nak 'tolong' kan... sekarang tidak lagi. eh anak2 saya bunyi blender pun sama gak...
@TopsyTurvyMum
ReplyDeletea ah betui tu.. simple je ni kan. rasa dia not bad. ok la sedap
@Juwita Jamaludin
ReplyDeleteselongkar pastu kemas balik ek.. hehe.. dah nampak dah kek coklat eggless kak dayang tu kan. sedap gak kek tu
@Kamalia
ReplyDeletecik kak.. tak guna ovelete pun, cerite ovelete tu kasi selingan je.. hahaha... tipah tertipu ye.. sa tak baca habis ni.. kikiki
@mummyseri
ReplyDeletetu la.. yang kek oren blen tu tak try buat lagi. kengkadang bebudak ni tak brapa suke kek oren. nanti nak try jugak. senangkan pakai blend gini. masa pun tak lama sangat
@Yatie
ReplyDeletekak yatie.. tinggal pemotong je. kek nya dah habis pinis. hehe.. saya buat sepruh je kak. guna bekas kecik. tu yang naik membumbung tu...hehe tapi banyak gak dapat ni
@KakAsma
ReplyDeleteakak saya tak pernah buat guna blender gini. rupanya memang gebu ye.. sungguh suke
@Zaliedana
ReplyDeletetu la kan ct.. akak pun geleman nak ingat balik.. sama la, akak pun time bais kecik dulu je beli, sekrang ni... hmmm pikir balik nak beli tu
@dZana
ReplyDeletebetul tu kak. tak banyak bekas nak basuh. hehehe..
@quinnie
ReplyDeletetu la, yang guna blender naik cantik kan.. tu yang nak test jugak tahap gebu nyer tu...cube lah. pasti suke tengok kek tu naik
@Mas
ReplyDeletemakcik.. bukan aku yang buat dua cara tu, kak dfida tu yang compare kek tu. ternyata kek yang gune blender lagi tinggi naiknya. try la..aku buat half je ni
@nOOrsha
ReplyDeleteye la..makin la coklat rasanya kan. gebu naiknya.. suke je tenok.. kejap je licin kalau kek cam ni
@Nieza
ReplyDeletenieza..kalau puasa memang tak larat nak bw.. lemah iman ..hehhee
@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeleteye memang simple. mcm oren blended ari tu jugak...eh ada list gak eh.. kompom list panjang jugak.. kiki
@Lovely Kitchen
ReplyDeletemekasihh.. asah skil yang tak berapa ada ni.. hehehe
@ady
ReplyDeletepada yang gemar kek butter mesti suka kek. saya suke jugak. gebu dan sedap rasanya
@cikmanggis
ReplyDeleteala kak. main selang2 je marble tu. insyaAllah menjadi
@CT Delima
ReplyDeletewaalaikumussalam warahmtullah..
a ah kak ct, kejap je habis kek ni. suke je bebudak tu makan. agaknya selera bais dah makin baik, lama tak makan kek tu yang pulun je makan tu. hehee
adakah ini menu diet?hihii..cantik jer kek tuh..wpun ada gunung berapi..hehe..
ReplyDeletenak taye la...mentega tu nak di cairkn ker..atau yang mcm biase tu?
ReplyDelete@yana
ReplyDeleteYep yana . Cairkan dulu butter. Tukn tulis mntega cair tu. Hehe..