Thursday, June 2, 2011

Blended Butter Cake



Assalamualaikum..

Buat lagi kek dalam bekas kecik, maka merekah lagi la kek nya. Hehe.. Tapi tak terjangka dek akal kegebuan kek yang hanya dikisar ngan blender ni. Gebu dia macam jenis kek yang letak ovalette. Blended ni sinonim dengan resepi dari kak Fida la kan. Mekasih untuk resepi simple tapi sedap ni. Kalau suka kek gebu silalah buat kek ni. Senang sungguh! Tapi hasilnya yummy. Kek ni kosong je, mcm kek butter biasa. Tapi budak2 suke rasa coklat kan, so saya marblekan dengan perasa coklat emulco. Buat petang semalam, alhamdulillah habis licin. Ada kak Fida comparekan kek blended ni dengan kek butter yang kena kembangkan dulu dengan mixer. Maknanya mixer vs blender. Yang lagi gebu ialah penggunaan blender tau. Ha kau..

Oh ya cakap pasal ovalette ni kan, ada yang bertanya sejenis apakah menda alah ni. Ovalette ni juge dikenali as Sponge Cake stabilizer. Bewarne oren mcm warne kuning telur omega. Texturenya mcm gel. Fungsinya ialah membantu telur yang diputar naik dengan gebu , ringan dan cepat. Ovalette ni berasid dan ianya membantu dan menstabilkan telur yang telah diputar tadi sentiasa ringan menggebu. 

image from google

Ada yang bertanya, apakah bahan lain yang boleh digantikan dengan ovallette? Ada saya terbaca ovalette ni banyak penggunaannya di Malaysia. Selain tu cream of tar tar dikatakan mempunyai fungsi yang sama. Ada juga menukarkannya dengan penggunaan susu pekat. Saya ada terbaca satu blog yang tlah menggunakan susu pekat menggantikan ovaleete ni, dan ternyata hasil keknya lebih kurang sama. Ada juga yang subkan dengan soda bikarbonat. Wallahua'lam. Jika ada kesilapan, kepada yang lebih tahu boleh kite berkongsi ilmu?

Tapi kek blended ni tak de kena mengena ngan ovalette tau. Tak de penggunaannya pun. Hehhh..
Saya buat separuh dari resepi.



BLENDED BUTTER CAKE
sumber: fida@myR

Bahan-bahan ( loyang 8 inc. / 9 inc. )

2 1/2 cawan tepung naik sendiri - ayak
1 3/4 cawan gula halus (boleh kurangkan)
250 g mentega cair (guna yang berkualiti)
1 1/4 cawan susu segar - dr peti sejuk
4 biji telur
1 sk esen vanilla (atau esen perisa buah2an pilihan)
1 sk coklat emalco * saya tambah

Cara-cara

Masukkan kesemua bahan kecuali tepung dan esen ke dalam blender.Kisar hingga sebati dan gula larut.Tuangkan adunan ini ke dalam mangkuk.
Masukkan tepung sedkit2 sambil dikacau rata.Masukkan pula esen dan kacau lagi hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam loyang yang dialas kertas dan disapu mentega.
Bakar pada suhu 160C selama 50 min-1 jam atau hngga masak.
Perbezaan kek yang dah siap...sebelah kiri, kek yang mengguna mixer..yang sebelah kanan, kek yang menggunakan blender... :)
Kek yang dah siap ni moist skali,sekiranya permukaan kek kelihatan melekit,boleh bakar dengan api atas utk menggaringkan lagi.


48 comments:

  1. izaaahhhh! humang aiiii! tingginyer! aaarghhhhh ovalette kita dah nak abis! tak leh guna2 sgt! uuuwaaaaaa...... mintak zah kek butter blended tu kita suke mmg kek2 butter gini :D nak bc sekali ya ahahaha

    ReplyDelete
  2. memang sebijik mcm gunung berapi..siap ada larva lagi...tapi menarik ni Izah

    ReplyDelete
  3. ada yg stabil bl tgk kek yg sgt cantik n sedap ni :)))

    ReplyDelete
  4. dah habis ijahh.. pinis.. gi buat sendrik nun.. gebu betui ni.. kek ni tak de guna ovelete pun. saja merapu nak cerite pasai ovelete.. hahahhaa

    ReplyDelete
  5. nazrah bakery..
    hahhaa.. mcm volcano ye.. nasib tak kuar lava.. kalau guna bekas besar dia tak meledak gitu kak

    ReplyDelete
  6. del..
    haha.. stabil ke tak stabil tuuuu

    ReplyDelete
  7. gunung apa yg dipanjat tu izah.. naik betul tu

    ReplyDelete
  8. kak nor... tu la. blender je tu kak nor. tak sangko den

    ReplyDelete
  9. Salam...Lagi koleksi kek blender....Suke..suke..suke..senang keje ni....Sara & Ieya mesti frust nonggeng pasal tak leh kacau mixer Mama dia macam selalu..Ha ha ha ha ....

    ReplyDelete
  10. Senang ada resepi camni..anak mintak jer takyah nak pikir2 lagi..kalau ada bahannya..

    ReplyDelete
  11. Izzah.... Sukanya kek2 gini.. Hari ni nak buat kek gak la... Hihihi... Nantu nak selongkar dapur awak tau...

    ReplyDelete
  12. izah.kita suka butter cake tau.yg tu mmh gebu sungguh..lgpun ovalette kita byk lg,penatla nak mngabihkan ni.nak cuba..nak cuba jugak.

    ReplyDelete
  13. izah, bagusnya kek nikan..hehe dah ada dua resepi blend aje ni..buat je tak lagi..
    pas2 ni kalo resepi blend gak share tau :)

    ReplyDelete
  14. wow gebunya kekmu itewwwww...bukan main tinggi mengunung lagi...betul2 gebulah...nak sepotong..alah sepotong jek...leh kan...

    ReplyDelete
  15. acid dah tunjuk sub buat nih..boleh dicuba nih..akak dulu belum ada mixer mmg buat kek guna blender..dulu arr..skrg nie ngada2 ajer guna mixer.padahal kalau guna blender mmg gebu juga...

    ReplyDelete
  16. Kak Izah,uii nmpak gebu toi kek nih,nmpk bebahan xbyk n mudah jer kan,coz blend ajer..Pstt kak,sy pong last beli naget kat 2taun dah,coz time peknen syazana tengok naget pong dah mual,hihi..Sekbek,geli toi bila akak gitau terjumpa bulu ayam..

    ReplyDelete
  17. senang ni kek main2 blender jer izah.. hari tu oren.. kali ni butter kek pulak.. suke coz tak yag nak basuh byk bekas..

    ReplyDelete
  18. tingggiiiiiiinyaaaaaa..

    hehehe

    ReplyDelete
  19. saya pun nak cuba resepi ni tapi tak cuba2 lagi...hehhehe...memang terkejut jugak masa tengok kakfida buat perbandingan tu....sejak dua menjak ni rasa nak buat kek blended je semua...maleh nak pakai mixer...hhehehe

    ReplyDelete
  20. silau mata aku memandangnya....
    tingginya mek jah...kikiki

    hmmm..kau buat 2 cara yerk makcik...
    jadi pada kau yang blender lebih best la gitu....
    rajinnya makcik sorang ni...
    nanti aku try yg blender tu...kikiki

    ReplyDelete
  21. gebunye die punyre naik..kompom halus gebus mulus ni....bak mai seslice, sapu ngan ceklat filling, masyuk nih :)

    ReplyDelete
  22. amboi lawanya kek....gebus tu..sedap tul kalau dpt rasa ni...ehh posa ni ...sabar jer nengoknya ni zah...hehe

    ReplyDelete
  23. ehemm...ni kena masuk dalam arkib wajib cuba nih..(masuk buku je dulu ye,buat nya x tau bila)..tengok bahan pun simple je..ehehe

    ReplyDelete
  24. waaaa makin menawan gmbr2 masakan cik izah...cantik!!!

    ReplyDelete
  25. as-salam
    cantiknye kek.. mcm gunung..tapi mesti sedapkan kek ni..

    ReplyDelete
  26. cantik tang marble tu..selalu gagal nak hasilkan barble ala ala kuda belang ni:)

    ReplyDelete
  27. As'salam Izah

    dah habis ker kek tu, alahhhh baru nak mitak segigit...hihihi. mengunung betul cantik naiknya. kak ct nak buat kek2 ni macam malas lah izah. kang anak2 makan sikit jer, selebihnya mama dia gak yang kasih habis ..huhuhu.

    ReplyDelete
  28. @Sue @ Nenie
    hehe sabo je la... tu la.. anak2 ni kalau bunyi mixer je kecipang lari ke dapur nak 'tolong' kan... sekarang tidak lagi. eh anak2 saya bunyi blender pun sama gak...

    ReplyDelete
  29. @TopsyTurvyMum
    a ah betui tu.. simple je ni kan. rasa dia not bad. ok la sedap

    ReplyDelete
  30. @Juwita Jamaludin
    selongkar pastu kemas balik ek.. hehe.. dah nampak dah kek coklat eggless kak dayang tu kan. sedap gak kek tu

    ReplyDelete
  31. @Kamalia
    cik kak.. tak guna ovelete pun, cerite ovelete tu kasi selingan je.. hahaha... tipah tertipu ye.. sa tak baca habis ni.. kikiki

    ReplyDelete
  32. @mummyseri
    tu la.. yang kek oren blen tu tak try buat lagi. kengkadang bebudak ni tak brapa suke kek oren. nanti nak try jugak. senangkan pakai blend gini. masa pun tak lama sangat

    ReplyDelete
  33. @Yatie
    kak yatie.. tinggal pemotong je. kek nya dah habis pinis. hehe.. saya buat sepruh je kak. guna bekas kecik. tu yang naik membumbung tu...hehe tapi banyak gak dapat ni

    ReplyDelete
  34. @KakAsma
    akak saya tak pernah buat guna blender gini. rupanya memang gebu ye.. sungguh suke

    ReplyDelete
  35. @Zaliedana
    tu la kan ct.. akak pun geleman nak ingat balik.. sama la, akak pun time bais kecik dulu je beli, sekrang ni... hmmm pikir balik nak beli tu

    ReplyDelete
  36. @dZana
    betul tu kak. tak banyak bekas nak basuh. hehehe..

    ReplyDelete
  37. @quinnie
    tu la, yang guna blender naik cantik kan.. tu yang nak test jugak tahap gebu nyer tu...cube lah. pasti suke tengok kek tu naik

    ReplyDelete
  38. @Mas
    makcik.. bukan aku yang buat dua cara tu, kak dfida tu yang compare kek tu. ternyata kek yang gune blender lagi tinggi naiknya. try la..aku buat half je ni

    ReplyDelete
  39. @nOOrsha
    ye la..makin la coklat rasanya kan. gebu naiknya.. suke je tenok.. kejap je licin kalau kek cam ni

    ReplyDelete
  40. @Nieza
    nieza..kalau puasa memang tak larat nak bw.. lemah iman ..hehhee

    ReplyDelete
  41. @Ryo Azhar Rahza
    ye memang simple. mcm oren blended ari tu jugak...eh ada list gak eh.. kompom list panjang jugak.. kiki

    ReplyDelete
  42. @Lovely Kitchen
    mekasihh.. asah skil yang tak berapa ada ni.. hehehe

    ReplyDelete
  43. @ady
    pada yang gemar kek butter mesti suka kek. saya suke jugak. gebu dan sedap rasanya

    ReplyDelete
  44. @cikmanggis
    ala kak. main selang2 je marble tu. insyaAllah menjadi

    ReplyDelete
  45. @CT Delima
    waalaikumussalam warahmtullah..

    a ah kak ct, kejap je habis kek ni. suke je bebudak tu makan. agaknya selera bais dah makin baik, lama tak makan kek tu yang pulun je makan tu. hehee

    ReplyDelete
  46. adakah ini menu diet?hihii..cantik jer kek tuh..wpun ada gunung berapi..hehe..

    ReplyDelete
  47. nak taye la...mentega tu nak di cairkn ker..atau yang mcm biase tu?

    ReplyDelete
  48. @yana
    Yep yana . Cairkan dulu butter. Tukn tulis mntega cair tu. Hehe..

    ReplyDelete