Friday, May 27, 2011

Agar-Agar Rintik Santan


Assalamualaikum..

Agar-agar ni saya buat untuk menghabiskan santan. Sedap dimakan sejuk. Nyaman je rasa lemak santan lawan ngan wangi gula merah tu. Simple je, tapi satu dessert yang segar. Resepi asal dari buku Aneka Puding tapi saya dah derhaka kan sikit dan kurangkan adunannya. Dapat sikit je, sesuai ngan family kecik. Layan..
*eh bila tengok balik, gambo yg diedit ni sama aje rupenya. cesss.. layan je la.



AGAR-AGAR RINTIK SANTAN
sumber: izahdaut

bahan A

1/2 sudu besar agar2 serbuk *saya guna agar2 serbuk warne ijau
250 ml santan
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam

Campurkan semua bahan-bahan dan masak sehingga mendidih.
Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga keras.
Bila agar2 sudah keras, potong kiub kecil2 dan ketepikan.

bahan B

1/2 sudu besar serbuk agar2
500 ml air
100 gm gula merah *boleh tambah gula biasa untuk lebih manis
1 sudu besar tepung kastard *bancuh dengan 2 sudu besar air
2 helai daun pandan *optional

Masak air , daun pandan dan gula merah sehingga hancur. 
Masukkan pula agar-agar dan masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan bancuhan tepung kastard.
Masak hingga mendidih. Tuang ke dalam loyang.
Kemudian masukkan agar2 yang telah dipotong kiub tadi ke dalam agar2 B.
Sejukkan dan hidangkan.


33 comments:

  1. salam izah..
    hujan renyai2 kat luar ni, sedapnya kalau dapat rasa seketul dua

    ReplyDelete
  2. gabungan warna yang cantik....
    aku angkat sepinggan yerk..
    kau makan tak banyak kan...kikiki

    macam mana bais...dah ok ke bengkak kat pipi tu...

    ReplyDelete
  3. Zah sedapnyer tgk... santeqlak tu.. alamak Kak Mas dang hangkat sepinggan... hu hu hu erma dapt 2 potongpun jadilah.. he he he

    ReplyDelete
  4. @Wanieyra
    a ah hujan renyai kan.. elok pulak makan menda sejuk. hehehe

    ReplyDelete
  5. @Mas
    hari ni nampak dah surut dah. tapi tak berapa nak makan jugak mas. masih makan bubur jugak lagi. biasanya dia semangat kalau makan.
    amik la sepinggan tu mas. kongsi2 ye

    ReplyDelete
  6. erma..
    tak pe, mas angkut pinggan tu tak bayak dah potong tu, kita makan yang dlm loyang ni lagi sedap. hehe

    ReplyDelete
  7. Izahhhh! nak byk2 sikit! nanti letajk dlm sebok ai yerrr.. mcm nak kena g sepital lg lerrr bdn dia dah panas balik huhuhu...

    ReplyDelete
  8. Ieeeee...ni bukan makanan diett nii..iskhh..x kuase!tak kuase!tak kuase x terliur..huwaaaa...nak jugakkkk..cer ko buh kaler biru..lagi cun tuh zah..percayalah!

    ReplyDelete
  9. sungguh tergoda...sungguh sungguh...hahhhaaaa...tolong buatkan setalam...hehhehe

    ReplyDelete
  10. salam nak yg dah siap potong tu yee senang sikit....rintik2 hujan ok gak..hijun yg menawan...

    ReplyDelete
  11. wahh lawanyerrr....
    dua warna yg sgt menyerlah bila digandingkan...

    ReplyDelete
  12. Waaaaaaaaaaaahh Izah...ingat hujan jek rintik2...kuih ketayap yg dot dot..hahaa..rupanya agar2 ada eh rintik2...cantik, kretip! Nnt kalau akak dot dotkan jadi tak...wakakakkaa

    ReplyDelete
  13. sedapnyee kak izah...kalau kak izah tepek awai sikit resepi nih..boleh cuba buat utk bawa kat sek anak...hihihi..masuk list dulu..

    ReplyDelete
  14. uwaaa menarik lerrrr agar2 rintik santan ni...janji ada kaler ijau mmng best....bau pandan yg memikat...mesti cuba ni....

    ReplyDelete
  15. Walaaaa... kita memang peminat jeli... nak mintak dah abis kena angkut oleh makcik2 yg sampai awal2 lagi. Nanti kita buat sendiri lah....hehehe

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum izah...
    mmg cantik sungguh agar2 rintik mu tu izah... suka akak tgk tauu... n akak nie mmg suka mkn agar2 mcm nie... tp buatnya x perna.. hehehee... asyik beli jer... :). suatu masa nnt nk juga buat sndiri..

    ReplyDelete
  17. sibbaik ko buat resepi ni, aku dok pk nak buat apa ngan serbuk agar2 warna ijo nih..haha..nak buat...

    ReplyDelete
  18. nih yg aku menyamFah kalau tgk mknn sedap2 and cantik2! huwaaaaaaaaaaaaaa............ ko biler nak anto mangkuk tingkat kat aku mek???! wakakakaakakakakakaka

    ReplyDelete
  19. Lawanya puding tu izah..! akak mmg pantang nengok yg lawa2 ni..

    ReplyDelete
  20. mek jaaaaaaah,
    lawo arrrrrrrrrr..agar2 tu..akak tempah dua loyang jah..nak bawak gi kenduri esok..hehe..
    singgah sekejap je ni..jom ikut akak gi camping hujung minggu ni..

    ReplyDelete
  21. uishhh sedapnya...agar-agar yg menawan tu...gabungan warna yg cantik la zah..:)

    ReplyDelete
  22. idea kreatif.. cantik kaler.. tentu sedapp..

    ReplyDelete
  23. @ijayuji
    ijah tak pe la.. nak buat mcm mana kan bila anak2 ni sakit. yang penting emaknya kena take care jugak tau...

    ReplyDelete
  24. @HaSue
    ko bior betui sue.. lawo ke? haha.. weh weh sila baca sikit, agar2 tu aku memang guna kaler ijo lah. haiishh mana leh letak kaler biru. kang jadi warne apa lak ek

    ReplyDelete
  25. @hani
    tak mo tak mo... karang tukang buat yang terlebih2 makan tau. tak sesuaiii

    ReplyDelete
  26. @Sheila Shafeareen
    mekasih kak shiela.. bulih bulih.. ada lagi niha... mari kite makan gader2 ek kak

    ReplyDelete
  27. @MaDiHaA a.k.a Ratna
    tu la kak madihaa.. tak sangka lak jadi gitu. sebab asalnya warne putih je. pastu tang gula merah tu tak de la pekat gitu.. hehe.. derhaka la namanya kan

    ReplyDelete
  28. @Deliah's Deli
    warne mana satu del? itam kopi tu ke ijau.. ijau ek? same same...

    ReplyDelete
  29. @Ummi
    akak teringin gak nak mendot dotkan. tapi tak terpikir nak buat dot dot tu cam ne.. tu rintik bentuk kiub dah tu.. hehehe

    ReplyDelete
  30. @chikadakbiru
    loorr.. ye ke.. hehe.. tak pe nanti leh cube bila2 ni kan.

    ReplyDelete
  31. @Yatie
    silakan kak yatie.. kalau nak ejas ejas gula pun boleh jugak. ikut selera jekan agar2 jenis gini kan kak yatie.akak lagi mahir nak derhaka nih. hehe

    ReplyDelete
  32. @HomeKreation
    heheh.. along, leh la try. saya guna santan pekat tu, jadi memang agak lemak sikit la gar2 ni.ikut selera jugakkan along

    ReplyDelete