Wednesday, March 9, 2011

Terung Bakar masak Kari


Assalamualaikum..

Nak kongsi satu lauk yang best. Ececeh..perasan neh. Sebenarnya lauk ni terjadi dikala tak de idea nak masak apa dengan terung purple tu. Balik2 buat sambal tak pun  masak kicap, tak pun bakar terung makan ngan kuah santan. Jadinya, pada suatu hari, dengan tak de hala tuju, just potong terung tu dan masih berpikirin nak diapa apakan dengan terung ni. Sedar-sedar terung tu dah dibakar atas koli. Bakar separuh masak, tetiba dapat idea nak buat tumis kari lite lite je. Tapi hasilnya..hubby kata sedap..weh kembang semangkuk. Mangkuk beso ye..ngeee




Sebenornya simple je pun lauk ni, kot simple pun saja nak letak dalam blog semoga ingat balik cemana kejadian lauk ni. Senang nak buat semula. Hehe..

TERUNG BAKAR masak KARI
by: izahdaut

Bahannya:

2 biji terung purple panjang
-terung dipotong dan dibakar separuh masak

1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sehiris halia*
6-7 biji cili kering * potong kecil dan rendam air panas
sejemput udang kering*
1 sudu besar rata rempah kari
semangkuk santan 
gula & garam

Caranya:
Tumbuk bahan-bahan bertanda *. Tumbuk hingga separuh lumat.
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk hingga wangi.
Kemudian masukkan rempah kari dan tumis hingga kari berbau wangi.
Masukkan santan dan tunggu hingga didih dan rasakan dengan gula dan garam
Akhir sekali masukkan terung bakar tadi. Masak hingga terung empuk sepenuhnya dan hidangkan.







32 comments:

  1. wah! akak pun jejes jugak tengok lauk izah ni...

    lama benar tak makan terung..
    masak simple2 cam ni mmg akak suka...
    nanti boleh lah akak cuba lauk ni...

    ReplyDelete
  2. sedapnyer terung jahhhh...aku pong arini menerung gak! tp ngan kari paler ikan.. hahahaha.... tiap2 minggu mmg wajib menu terung... laki aku suker beno bli terung... yang panjang-panjang ajer yang dier suker katanya... erkkk....... *ader beza kan pendek ngan panjang! wakakakakakakakaka

    ReplyDelete
  3. tak pernah try lagi terung masak kari, boleh cuba nih. nmpk cam sedap tu..terliur lak hehe..

    ReplyDelete
  4. tok..tok..

    saya datang ni nak mintak kari terung semangkuk :D

    ReplyDelete
  5. sedapnyer~~~~~~~ suke makan terung! bila mkn x hengat dunia, pastu sebu perut (terung pon angin gak.. adoii)..

    ReplyDelete
  6. wehhh..makcik..aku dah makan terung....
    hulur la kat aku sepinggan....
    dah terliur nengok gambar tu...muahahaha...
    memang kaw kari kau.....bestt...

    ReplyDelete
  7. Izah...kechurnya tgk kari terung ni....lapar...lapar...

    ReplyDelete
  8. Hi Izah yeee mmg terung salah satusayur Fv family jugak sdp nya..masak kari , grg belada, adalag ke nak sikit buat lauk heheh

    ReplyDelete
  9. terung ni kalau abang akak beli selalu je blur blur tak tau nak masak apa.. padahal memang sayur kesukaan jugakk.. nak pulak kalau buat pajeri.. tp tu ler.. malas nak buat kerisik tu yg jd jarang menjelma kat dapur.. hihihi...
    nampak sedap tu dah jadi lauk camtu... good idea.. bolehlah dipelbagaikan.. izah pun pandai ye mkn terung bakar ngan santan.. yg boh lada hitam ngan udang kering tu kan? sedapnya.... lauk feberet arwah ayah akak tu...

    re: sorryyy 1 lorryyy sbb terpaksa tunda dulu lauk ikan tempoyak tu.. hehehe... esok insyaAllah..

    ReplyDelete
  10. Salam izah...
    sedapnya.. terung memang sedap kan kan... tgk gambar nie... teringin sgt nak makan...( kata org labuan.. sia2 pun ) hehehe..

    ReplyDelete
  11. wah menarik resepi ni zah....sedapnya terung lama dah tak beli terung....harus dicuba ni..:)

    ReplyDelete
  12. Assalam kak izah,nmpk kari akak pekat n kaww btoi la,terung wat pajeri pon sodap kan..

    ReplyDelete
  13. Izah...selain terung....timun n ikan pari n organ dalaman mmg menda yang aii tak lalu...

    tapi itew terung bakar...peberet abg...so kene wat gak...gud idea ni....tq for sharing....

    ReplyDelete
  14. kalau dulu terung bakar selalu buat ulam je...rupanya boleh buat kari...

    ReplyDelete
  15. waweee nmpak pon da sedap tu...btol2, ask masak sambal jer terung ni kan..hehehe...leh cube nanti...

    ReplyDelete
  16. Akak mmng peminat setia terung..masaklah apa je..mmng layan punya..kebetulan arini dah pegang terung, pastu masuk esbok balik..Hamka suruh masak brokoli dngn udang plk..adoyai anak2...layannnnn...esoklah baru masak terung nmpknya..buat terliur je tngk terung bakar kari ni..yummy..

    ReplyDelete
  17. sekali tengok lebih kurang macam masak paceri lak

    ReplyDelete
  18. eh meleleh air liur Cm ni..kita suka buat ulam je terung ni..pelik kan hehe

    ReplyDelete
  19. izah..sedapnya terung bakar..masak kari pulak tu..
    tak boleh jadi ni..kena pi beli terung nanti ni..

    ReplyDelete
  20. pagi tadi nampak ikan goreng ngan tempoyak..memalam buta nih terung msk kari lak..alahai izah..berdangdut2 perut eina nih..hehehe

    ReplyDelete
  21. singgah jap tgk izah masak terung..fav akak tuuu...;p

    ReplyDelete
  22. kak azlita..
    kak ita..simple je kak.tak de idea tetibe je nak buat gini..kat rumah ni mmg gemar terung.pasti ada je stoknya..hehe

    kak hana..
    hahahaha...aku tak tau la bezanya banyak ke idak..banyak la kot ..kikiki. aku suke beli yang panjang tu sebab tak payah banyak sangatkan.3-4 biji pun dah boleh buat 2 kali makan.

    umi..
    try la..karinya tu tak kuat sangat.rasa lite lite je..sedap la kat tekak kami ni..hhee

    nad..
    dah habisssss..gi buat sendrik..ke bbuat roti terung ke..hahaa

    tun telani..
    tu la, lain kali kena makan sopan2 mcm putri gunung ledang.baru tak berangin..huuuuh..suke terung ye..gimme 5!! hehe

    mas..
    hahaha..makcik tak reti makan terung neh.ko buat lauk cam ni kompom suke makan.sedap makan ngan nasi putih weh.satu lauk ni aje dah cukup tuk aku

    cik cek..
    tu la..saya tengok ni pun lapo balik..canner tu kak..hehe

    kak shiela..
    tu la..tak biasa buat kari.tak brapa masuk sangat kat rumah ni.tapi bile buat kari lite lite je ni..suke pulak

    ReplyDelete
  23. Izah,
    Saya tak pernah lak cuba terung bakar dgn santan tu..cmner buatnya..cerita skit..ker dah ada dlm N3..let me know..

    ReplyDelete
  24. kak madihaa..
    ha ah kak.makan terung ngan santan tu.sama la kite.saya bako dulu terung, pastu kukut isi die letak dlm santn.santan tu letak bawang ikan bilis sikit ngan lada itam.sama ye kak.hihi..sedapkan...

    diana..
    sia sia pun tu apa?teringin ye?hehhee.. skali skala masak terung gini.sedap

    nieza..
    beli la nieza..terung mmg tak abis stok kat rumah ni.slalu ada je

    zaliedana..
    walaikumussalam warahmatullah..
    a ah terung pajeri pun best.tapi akak tak berapa pandai nak buat.remeh sikit kan

    ayu safieza..
    hehe..ada gak tak suke terug ye.kikiki..sedap aaa.

    antan bertingkah..
    kak antan..saja ada kelainannya tu.hehe

    sitizahiem..
    amboi..semangat ko..kikiki

    noorsha..
    tu la..sambl terung..tak pun terung kicap..ok la skla skala testing lain lak

    kak yatie..
    hamkaaaa hamka..hehehee..pandai demand tuu.nasib dapat mama yg rajin cam kak yatie..kikiki..

    kak aidah..
    paceri ada kerisik bagaikan kak.ni simple je kak..hihi

    cikmanggis..
    ooo saya lak jarang buat ulam.mmg masak sambl ke gitu la.

    kak erna..
    hihi..try la kak erna.kari tu rasa sikit2 je. bau udang tu ngan bahan tumis tu yg menyedapkannya

    eina..
    hehehe...bahaya tengok time perut berdangdut ni iena..kikiki..pulak2 lauk gini kan.klu puding ke kek ke than lagi..nasib ko la eina.gi masak sinun..hihi

    kak sofea..
    sama la kite kak..mmg suke ngan terung ni..mkn ngn kulit2 skali sedapkan

    ReplyDelete
  25. sally..
    tak pernah lagi buat entry.sebab kalau buat terus je ngadap nak makan.hehe..

    sediakan santan dulu. Perah kelapa ngan aai masak. Dapat semangkuk pekat gitu kan. campur hirisan bawang sikit, ikan bili sikit, hirisan cili padi sikit, perasa ngan lada itam dan garam.

    pastu, terung panjang tu, cuci bersih2 tak yah potong pun.biar sebiji gitu.bakar atas api dapur tu sampai masak lembut gitu.tak kisah la nak bakar sebi atau dua.dah lembut terung, kukut isi dia guna sudu, masuk dlm kuah santan tadi. Camtu la..sedap.tu mak slalu buat.kalau tak mo letak ikan bilis pun tak pe.biasa saya tak letak ikan bilis.sebab mcm berbau sikit.

    ReplyDelete
  26. Izah,
    ikan bilis tu digoreng ker cmner..santan mentah kan..ish cm teruja sgt nak buat ni..udahla teman ni baru dpt masuk dapur skrg ni..hhehe

    emm..bila la agaknya Izah nak buat N3 ni..nk tgk rupanya cmner

    ReplyDelete
  27. kayrul bulan lepas ada buat kari terung gak tapi takde la letak cili...

    bantai kari ikan jer...ingatkan nak buat lauk kari terung dan ikan tapi ikan pulak takde...bantai buat kari terung ngan kentang jer...hehehehe

    ada lagi stok terung boleh cuba nie

    ReplyDelete
  28. kayrul..
    yang ni rasa dia lite lite je kari tu..sedap neh..sebab wangi tu kat bahan tumis n udang kering tu...boleh try..

    sally..
    insyaAllah nanti saya try buat entry..hehehe lauk biasa je..tapi bunyik cam best je kan..ikikiki..ikan bilis tu mentah je.tu la..biasa tak letak pun tak pe.ada bau sikit kan.

    ReplyDelete
  29. aku suka gak terung purple gelap panjang tuh banding terung purple cerah..rase dier lg sedap kan kan..lama x mkn terung..rasa macam nak tanam terung pun ader..nanti nak carik benih dulu..huhuu..org sibuk2 ngan masakan terung aku sibuk nak berkebun terung..

    ReplyDelete
  30. boleh cuba ni..biasa masak terus je. tak pernah bakar.

    ReplyDelete
  31. Izah...kechurnya tgk kari terung ni....lapar...lapar...

    ReplyDelete