Assalamualaikum..
Pernah makan kek kurma? Saya tak pernah makan hingga lah kek kurma buatan sendri ni. Pernah tengok kat blog kak Rima dan membaca kesedapan dan kegemaran Kak Rima pada kek kurma atau Date Pudding. Boleh tengok SINI. Masa jenjalan tengok resepi, saya terjumpa satu resepi date cake eggless yang mana kebetulan kat rumah tak de dah stok telur. Why not untuk memcuba kek ni sebab banyak reviews yang mengatakan kek ni sangat sangat sedap.
Woooww.. memang best! Makan suam suam lagi best! Sedap sungguh la. Harum kurma tu, buat budak budak berdua ni berebut makan kek ni. Tengok aje la potongan kek ni pun tak kemas sebab kena snap dan potong time suam2 panas2 sebab takut tak sempat pulak. Sesiapa yang tak boleh makan kurma mentah macam tu je, saya rekemenkan buat kek ni. Sangat moist dan lembut gebu. Manis2 buah aje. Kalau letak kekacang memang sedap. Tapi saya tak letak. Saya gantikan dengan coklat chip. SEDAP!!
Bahannya:
18 biji kurma -buang biji
3/4 cup susu segar
3/4 cup gula * sayaletak 1/2 cawan
1 cup tepung gandum
1/2 cup minyak * saya cairkn mentega
1 sudu kecil baking soda
1 sudu makan cashews, walnuts(optional)
*1/4 cawan air suam
*2 sudu makan susu segar - saya tambah
note: If you use ‘baking powder’ instead of ‘baking soda’, cake becomes a bit harder.
Method:
1. Rendam kurma ke dalam susu suam semalaman. * Saya tak rendam, cara saya, kurma yang dibuang biji tadi saya panaskan dengan 1/4 cawan air suam di atas api kecil. Kacau hingga kurma lembut. Tutup api dan masukkan susu segar.
2. Kemudian masukkan gula dan blendkan sehingga menjadi paste yang lembut.
3. Masukkan pula minyak (butter cair) dan kacau sebati.
4. Tepung di ayak bersama soda bikarbonat. Maukkan tepung sesudu demi sesudu ke dalam kurma paste tadi dan kacau perlahan. Akhir sekali masukkan kekacang. * Saya masukkan coklat chip dan sedikit susu segar untuk lebih moist.
Note: Warne kek bergantung pada jenis kurma yang digunakan. Juga kemanisan pun sama, kalau kurma tu manis sangat leh kurangkan lagi gulanya.
izahhhhhhh....waduh izah...terkojot makcik nihaaaa....belum sempat habis lg akak dok kira biji temikai tu...tup tup kuar kek kurma...adoyaiiiii....ehhh sedap yer kek kurma...kat freeze tu ada kurma balanca last year punya kurma puasa tuh..hehehehe...aisshhh chop chop chop custard teacake pun tak terbuat lg nih...hukhukhuk..ko ni izahhh...heyyyy...buat lidah akak tergamam jer..
ReplyDeleteizah mmg sedap kan lina pernah buat date pudding..tp rasanya pasti lebih kurang sbb letak kurma...ni boleh cuba ni telur pun dh kehabisan stock :)
ReplyDeletesambil mata tgk kek tu aku dok kira bape bnyk kata Sedap & best ko tulis tuh..hihi
ReplyDeletenih kurma yag tak habis bulan pose taun bila ni Izah? heheheee
kek kurma memang sedap...dulu selalu buat lama dah tak buat masa zaman tak ada blogla... nanti nk cuba yg tak bubuh telur pula..copy resepi dulu masuk list...hehe
ReplyDeleteizah... kek atau biskut tanpa telur memang sedap kan... diana pun suka..
ReplyDeleteIzah.
ReplyDeleteDe je projek awak ya..
terliur la pulak, pnah buat sekali,
tapi kureng sket la
harus cuba yg ni
Izah, so far kak nur tak pernah rasa kek atau biskut yg tanpa telur...teringin juga nak merasanya.
ReplyDeleteterliur sudaaa...tisu ade? mane tisu?...hehe
ReplyDelete*tadah pinggan
ReplyDeleteP/s:pinjam pinggan ko dulu ye zah..nanti aku pulang balik siap2 cuci yer..*wat muke kesian
wahhh.. tadi tembikai ..
ReplyDeleteskrg kurma pulak.. x terkejor aku hehehehe...
sedap kurma, boleh bg anak makan,berkhasiatkan...
ReplyDeleteSalam Izah,
ReplyDeleteRasa macam bulan posa lak bila cakap pasai kurma. Nak seketoi..
sedapnya tgk kek kurma tu :) boleh try cuba ni hihihi...
ReplyDeleteWOW...cake looks super soft and moisty dear! Mintakkkk ;)
ReplyDeleteVery healthy and yummy cake, looks scrumptious.
ReplyDeletesalam izzah..napelah izah suka masak sedap2..terliur sis...huhu
ReplyDeleteKak izah,adoii byknyer n3 tertinggal,sedapnya kek kurma,ishk awat la akak nih rajin sgt masak mcm2 nih,ayat org jeles..Bz betoi kak arini ngan dak ber 2 yg xmo tdq nih..
ReplyDeleteIzah, ada lagi dak yg suam2 kuku gitew? nak sefotong buleh? hehehe... kite pun tak pernah try lagi kek kurma. tp nampak best je... gambar pun sooo cantik lah ;)
ReplyDeleteEh eh kau mengoda jiwa ku Izahh.. benda ni memang makan warm warm.. u can bake it first and bile nak makan pi masuk kat microwave kasi suam.. then tuang warm butterscotch sauce... dah tu pi letak ice cream.. uh la la.. adehh ... sambil lap air liuq hahaha
ReplyDeleteTak pernah buat cake tampa telur.. wonder how it taste like eh..
masuk list
ReplyDelete@Ezadlieza
ReplyDeletetu memang kena diproses ler tu kak kurma nya.simpel je ni.mmg mkn time suam suam sedap yang amat lah. kak rim kata letak sos baterscoth lak makan ngan aiscrim.perhhgg memang best lah
@lina
ReplyDeletemungkin lebih kurang la kot.cume yang ini tak letak telur je.tapi sedap lah kan.leh buat lagi kalau time puasa ke.makan ngan aiscrim.waa sedapnya
@Anna Qawina
ReplyDeletehaha..ye la ko, ni kurma baru je beli tuk bebudak makan,aku tibai skit buat kek.lagi laju depa makan woo
@Nieza
ReplyDeleteoo suke jugak ye nieza kek kurma.sedpkan.kata kak rima tu makan ngan aiscrim.huwaa mmg best lahhh
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteoo suke ek..musti suke kek kurma ni..leh try..time puasa nanti lagi banyak stok kurma kan.leh ler buat as dessert.fuhh
@NiezaMan
ReplyDeletekureng tu napa kak? tak moist ke? kalau resepi ni yang saya ejas sikit tu, memang moist.anak2 pun berebut makan.hehe
@Nuridah
ReplyDeleteooo..saya suke jugak kalau kena gayanya. ada satu kek coklat egless ganti ngan yogurt.rasanya yang tu akak kena try plus yang ini...best!!
@DJ Dayang
ReplyDeletemeh meh..saya lap saya lap..hahaha
@HaSue
ReplyDeletebuat muka kesian? * tak makan!
@NADYA ANWAR
ReplyDeletehahaha..cam dah kat pasor je aku dengor..
@Ladysirna
ReplyDeletebetul tu, bila bebudak tu dah bosan makan mcm tu aje, tu yang saya buat kek tu.alhamdulillah..suke je diorang makan
@Wattie
ReplyDeletetu la kan...hehe.akak nak seketoi apa kak? kek ke kurma..hehe
@Mas
ReplyDeletesila kan..memang bagus ni. manis pun sedang2 je.mungkin ikut jugak pada jenis kurma lah kan
@♥LOVE2COOK♥
ReplyDeleteyep love..recommended seh!
@Umm Mymoonah
ReplyDeleteyup..bonus anak anak pun sukeee
@suri solehah
ReplyDeletetu la kak, kalau orang kata sedap neh, cepat aje nak memcube nya.pastu makan tak hengat. alih2 semua dah kembang.hahaa..
@Zaliedana
ReplyDeleteawat? demam ka ct? alo aloo cian diyerr
@ijan
ReplyDeletemaceehhh.. tak nah try ye.kalau agak2 nak try leh ler cube yang eggles.rasanya ijan banyak gak koleksi kek eggles kan..
@Rima
ReplyDeletewaduhhh..kak rima sebut gitu rasa cam tergode sungguh.nak try macam puding kat blog kak rima tu pulak.sedapnya makan ngan aiscrim....
kek eggles ni, yang ni saya suke.memang masih texture kek, bukan kuih talam atau kuih bako ye kak.haha
Salam tnya skit,bkr suhu bper ni,bper minit? Hee..tq
ReplyDeleteSalam tnya skit,bkr suhu bper ni,bper minit? Hee..tq
ReplyDeleteyela....btul kata nazieha comel 2,mcm mna nak bakar kek n klu suhu dn masanya xdok nnti lain jadinya..
ReplyDelete