Friday, March 25, 2011

Date Cake (eggless)


Assalamualaikum..

Pernah makan kek kurma? Saya tak pernah makan hingga lah kek kurma buatan sendri ni. Pernah tengok kat blog kak Rima dan membaca kesedapan dan kegemaran Kak Rima pada  kek kurma atau Date Pudding. Boleh tengok SINI. Masa jenjalan tengok resepi, saya terjumpa satu resepi date cake eggless yang mana kebetulan kat rumah tak de dah stok telur. Why not untuk memcuba kek ni sebab banyak reviews yang mengatakan kek ni sangat sangat sedap.


Woooww.. memang best! Makan suam suam lagi best! Sedap sungguh la. Harum kurma tu, buat budak budak berdua ni berebut makan kek ni. Tengok aje la  potongan kek ni pun tak kemas sebab kena snap dan potong time suam2 panas2 sebab takut tak sempat pulak. Sesiapa yang tak boleh makan kurma mentah macam tu je, saya rekemenkan buat kek ni. Sangat moist dan lembut gebu. Manis2 buah aje. Kalau letak kekacang memang sedap. Tapi saya tak letak. Saya gantikan dengan coklat chip. SEDAP!!



DATE CAKE (eggless)

Bahannya:
18 biji kurma -buang biji
3/4 cup susu segar
3/4 cup gula * sayaletak 1/2 cawan
1 cup tepung gandum
1/2 cup minyak * saya cairkn mentega
1 sudu kecil baking soda
1 sudu makan  cashews, walnuts(optional)
*1/4 cawan air suam
*2 sudu makan susu segar - saya tambah

note: If you use ‘baking powder’ instead of ‘baking soda’, cake becomes a bit harder.

Method:
1. Rendam kurma ke dalam susu suam semalaman. * Saya tak rendam, cara saya, kurma yang dibuang biji tadi saya panaskan dengan 1/4 cawan air suam di atas api kecil. Kacau hingga kurma lembut. Tutup api dan masukkan susu segar.
2. Kemudian masukkan gula dan blendkan sehingga menjadi paste yang lembut.
3. Masukkan pula minyak (butter cair) dan kacau sebati.
4. Tepung di ayak bersama soda bikarbonat. Maukkan tepung sesudu demi sesudu ke dalam kurma paste tadi dan kacau perlahan. Akhir sekali masukkan kekacang. * Saya masukkan coklat chip dan sedikit susu segar untuk lebih moist.



Note: Warne kek bergantung pada jenis kurma yang digunakan. Juga kemanisan pun sama, kalau kurma tu manis sangat leh kurangkan lagi gulanya.


42 comments:

  1. izahhhhhhh....waduh izah...terkojot makcik nihaaaa....belum sempat habis lg akak dok kira biji temikai tu...tup tup kuar kek kurma...adoyaiiiii....ehhh sedap yer kek kurma...kat freeze tu ada kurma balanca last year punya kurma puasa tuh..hehehehe...aisshhh chop chop chop custard teacake pun tak terbuat lg nih...hukhukhuk..ko ni izahhh...heyyyy...buat lidah akak tergamam jer..

    ReplyDelete
  2. izah mmg sedap kan lina pernah buat date pudding..tp rasanya pasti lebih kurang sbb letak kurma...ni boleh cuba ni telur pun dh kehabisan stock :)

    ReplyDelete
  3. sambil mata tgk kek tu aku dok kira bape bnyk kata Sedap & best ko tulis tuh..hihi
    nih kurma yag tak habis bulan pose taun bila ni Izah? heheheee

    ReplyDelete
  4. kek kurma memang sedap...dulu selalu buat lama dah tak buat masa zaman tak ada blogla... nanti nk cuba yg tak bubuh telur pula..copy resepi dulu masuk list...hehe

    ReplyDelete
  5. izah... kek atau biskut tanpa telur memang sedap kan... diana pun suka..

    ReplyDelete
  6. Izah.
    De je projek awak ya..
    terliur la pulak, pnah buat sekali,
    tapi kureng sket la
    harus cuba yg ni

    ReplyDelete
  7. Izah, so far kak nur tak pernah rasa kek atau biskut yg tanpa telur...teringin juga nak merasanya.

    ReplyDelete
  8. terliur sudaaa...tisu ade? mane tisu?...hehe

    ReplyDelete
  9. *tadah pinggan

    P/s:pinjam pinggan ko dulu ye zah..nanti aku pulang balik siap2 cuci yer..*wat muke kesian

    ReplyDelete
  10. wahhh.. tadi tembikai ..
    skrg kurma pulak.. x terkejor aku hehehehe...

    ReplyDelete
  11. sedap kurma, boleh bg anak makan,berkhasiatkan...

    ReplyDelete
  12. Salam Izah,
    Rasa macam bulan posa lak bila cakap pasai kurma. Nak seketoi..

    ReplyDelete
  13. sedapnya tgk kek kurma tu :) boleh try cuba ni hihihi...

    ReplyDelete
  14. WOW...cake looks super soft and moisty dear! Mintakkkk ;)

    ReplyDelete
  15. Very healthy and yummy cake, looks scrumptious.

    ReplyDelete
  16. salam izzah..napelah izah suka masak sedap2..terliur sis...huhu

    ReplyDelete
  17. Kak izah,adoii byknyer n3 tertinggal,sedapnya kek kurma,ishk awat la akak nih rajin sgt masak mcm2 nih,ayat org jeles..Bz betoi kak arini ngan dak ber 2 yg xmo tdq nih..

    ReplyDelete
  18. Izah, ada lagi dak yg suam2 kuku gitew? nak sefotong buleh? hehehe... kite pun tak pernah try lagi kek kurma. tp nampak best je... gambar pun sooo cantik lah ;)

    ReplyDelete
  19. Eh eh kau mengoda jiwa ku Izahh.. benda ni memang makan warm warm.. u can bake it first and bile nak makan pi masuk kat microwave kasi suam.. then tuang warm butterscotch sauce... dah tu pi letak ice cream.. uh la la.. adehh ... sambil lap air liuq hahaha

    Tak pernah buat cake tampa telur.. wonder how it taste like eh..

    ReplyDelete
  20. @Ezadlieza
    tu memang kena diproses ler tu kak kurma nya.simpel je ni.mmg mkn time suam suam sedap yang amat lah. kak rim kata letak sos baterscoth lak makan ngan aiscrim.perhhgg memang best lah

    ReplyDelete
  21. @lina
    mungkin lebih kurang la kot.cume yang ini tak letak telur je.tapi sedap lah kan.leh buat lagi kalau time puasa ke.makan ngan aiscrim.waa sedapnya

    ReplyDelete
  22. @Anna Qawina
    haha..ye la ko, ni kurma baru je beli tuk bebudak makan,aku tibai skit buat kek.lagi laju depa makan woo

    ReplyDelete
  23. @Nieza
    oo suke jugak ye nieza kek kurma.sedpkan.kata kak rima tu makan ngan aiscrim.huwaa mmg best lahhh

    ReplyDelete
  24. @Diana @ Melley Mey
    oo suke ek..musti suke kek kurma ni..leh try..time puasa nanti lagi banyak stok kurma kan.leh ler buat as dessert.fuhh

    ReplyDelete
  25. @NiezaMan
    kureng tu napa kak? tak moist ke? kalau resepi ni yang saya ejas sikit tu, memang moist.anak2 pun berebut makan.hehe

    ReplyDelete
  26. @Nuridah
    ooo..saya suke jugak kalau kena gayanya. ada satu kek coklat egless ganti ngan yogurt.rasanya yang tu akak kena try plus yang ini...best!!

    ReplyDelete
  27. @NADYA ANWAR
    hahaha..cam dah kat pasor je aku dengor..

    ReplyDelete
  28. @Ladysirna
    betul tu, bila bebudak tu dah bosan makan mcm tu aje, tu yang saya buat kek tu.alhamdulillah..suke je diorang makan

    ReplyDelete
  29. @Wattie
    tu la kan...hehe.akak nak seketoi apa kak? kek ke kurma..hehe

    ReplyDelete
  30. @Mas
    sila kan..memang bagus ni. manis pun sedang2 je.mungkin ikut jugak pada jenis kurma lah kan

    ReplyDelete
  31. @suri solehah
    tu la kak, kalau orang kata sedap neh, cepat aje nak memcube nya.pastu makan tak hengat. alih2 semua dah kembang.hahaa..

    ReplyDelete
  32. @Zaliedana
    awat? demam ka ct? alo aloo cian diyerr

    ReplyDelete
  33. @ijan
    maceehhh.. tak nah try ye.kalau agak2 nak try leh ler cube yang eggles.rasanya ijan banyak gak koleksi kek eggles kan..

    ReplyDelete
  34. @Rima
    waduhhh..kak rima sebut gitu rasa cam tergode sungguh.nak try macam puding kat blog kak rima tu pulak.sedapnya makan ngan aiscrim....

    kek eggles ni, yang ni saya suke.memang masih texture kek, bukan kuih talam atau kuih bako ye kak.haha

    ReplyDelete
  35. Salam tnya skit,bkr suhu bper ni,bper minit? Hee..tq

    ReplyDelete
  36. Salam tnya skit,bkr suhu bper ni,bper minit? Hee..tq

    ReplyDelete
  37. yela....btul kata nazieha comel 2,mcm mna nak bakar kek n klu suhu dn masanya xdok nnti lain jadinya..

    ReplyDelete