Assalamualaikum..
Soorrrryy semalam tak sempat nak jenjalan umah kengkawan. Nak jenguk blog sendiri pun kejap2 je.
Lauk ni dah lama dah buat dan dah berapa kali dah diulang-ulang. Dah try masak kat ayam..kat ikan pun dah. Udang je tak boleh, sebab ...tuan rumah tak boleh makan udang. Dah masukkan macam-macam sayur pun dah. Yang ini saya masukkan sekali kubis bunga dengan brokoli. Memang sedap lauk masak mcm ni. Hubby pun suke terutama tang dicampur cili padi tu la. Sos plum pun dah nak kena beli stok baru dah tu. Hehe..
Mekasih buat yang mencipta resepi, Cik Mat dan memfofularkannya Kak Nor dan Mas. Eh kak Ezad pun lagi terror dah masak campur udang ngan sotong sekali kan? Hehe..
UDANG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar *tukar sotong gan digoreng sebentar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak sbb tak ada stok* sama
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
* K.Nor tambah 7bj cili padi yg dihiris serong utk lebih rasa pedas dlm masakan ni
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar *tukar sotong gan digoreng sebentar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak sbb tak ada stok* sama
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
* K.Nor tambah 7bj cili padi yg dihiris serong utk lebih rasa pedas dlm masakan ni
ambooiii makcikk...dah nak abiss sos plum kau...baru kluar resepi ni...
ReplyDeletewakakaka...gelak kat izah...
sedappp kan...kau try ngan ayam pun sedapppp ke makcik..
aku bru plan nk masak ari ni....
baru kau tahu penangan sos plum ni...lain kali beli lebih tau...he..he..
weh...kat mana beli sos plum tuh? bisik skt nak gak soping esok..nak cari gak...
ReplyDeleteIzah : ni bila punya sutun nih? ada lg ke? hihi
Jah,nak sotong ni jah..lapo lah..hai..ni akak tgh pantang takleh makan nasi selama 2 mggu..huhu..tgk nasi boleh makan tak boleh..aduuuh sekso den..
ReplyDeletere:akak rasa labu lagi sedap..sbb labu ni berlemak.try lah zah..akak tak sabo nak tgk result dia.
wah sedapnya nampak lauk sotong tu. Kat rumah akak ni seafood memang family akak tak makan sebab allergic. Tapi sesekali akak masak gak, sebab tak leh tahan tengok menu sotong yg sedap2 especially yg izzah masak tu
ReplyDeleteizah..akak belum jumpa lagi sos plum..sebab ikut kata nor..kena beli yang life punya.ada cop halal..
ReplyDeletepuas akak cari belum jumpa lagi..
jadi tumpang terliur je la izah..tengok gambar tu..
stok sos plum akak dah lama abis... belum jumpa2 pun lg nih.. nanti la, kalau jumpa sekali rembat 1 doz ... haha
ReplyDeleteishhhh sedap ek sos plum ni??harus akak pi beli jugak wat spare..ada sotong leh masak ni!!
ReplyDeletehanya mampu tengok en.sutun nih... apa kebende sos plum tuh pong tk penah jumpa.. klu masuk sebiji plum ok ker? hihihihihi
ReplyDeletewah sedapnya izah sotong ni...tapi kat sini mana nk pi cari sos plum ni...tapau sos izah skit ler..ekekeke
ReplyDeleteAssalammualaikum Izah,
ReplyDeleteSedapnya sutun sos plum tu...kalau Hamka makan sutun mcm ni dia suka buat cincin....dia masukkan sutun tu kat jari dia...abes bau hanyir jari jemarinya.....kih3..
sos plum ni mmg sedap kan.. skrg wajib ada sebotol kt umah.. kalu ketandusan idea nk masak ape.. ape lg.. masak la lauk nie.. ekeke.. aritu zura wat ayam.. sotong lom cuba.. nnti nk cuba lah..
ReplyDeletesalam...
ReplyDeletemai nak antaq nasi ayam goreng nie...
nakla bawa balik sotong sikit...
Ermm..samalah kita pun tgk blog kejap2 je le ni..haha..nak sikitlah buat lauk..nampak comeii je..
ReplyDeleteroti tu kn..terliur lah izah..tapi tak rajin lg nak menguli..tunggu org bg breadmaker kot..haha
Asslamualaikum...
ReplyDeleteSotongnya dah ada dalam peti ais. Sos plum ada kat mana yea? Izah baki sos plum yg ada kat umah tu pos mai ke penang nanti akak pulangkan balik.
Udang pun sedap dimasak cara ni:)
ReplyDeleteMas.. Hahha.. Ye la kn aku jumpa botol kecik je.. Mmg nk habis dah . Try la buat kt ayam. Aku potong dada ayam kecik2 masuk sayur2 skali cam paprik tu kan. Sedap
ReplyDeleteAnna. ada je kat ke4 berdekatan dengan anda. Heheh... Musti aada...ko jenguk2 la kat area sos2 tu ye. Brand life
ReplyDeleteKak nim.. Ooo pantng nasi yeee.. hmmm napa tak terus je 2 bulan ke kak? Ikikiki.. Slmat berpamtang ye kak. Saya ni lak pntg nampak jeee.
ReplyDeleteMekasih kak. Nak try nanti ngan labu yeee
Kak aidah.. Tu la pasal.. Kalau udang mmg hubby tak leh makn. Sotong tu boleh makan lagi la. Anak yg ke2 ni hmm lagi la truk alergiknya
ReplyDeleteKak erna.. Ha ah saya pun jumpa jenama life tu la. Tengok juga ada jenama lain jugak. Saya beli ni kat carefour.. Nanti akak jenguk2 lagi yeee
ReplyDeletekak nor..susah gak ya nak jumpa stok sos plum ni kat sana ye kak nor..hmm
ReplyDeletekak yat..
sedap kak yat..try la beli n buat..memang menambat hati..
kak hana..
haha..ko jangan mcm mcm kak hana..ah balik mesia nanti beli jela sos nya
nieza..
loo susah gok ye kat sana tak ada..ala beli buah plum buat sendrik..aci tak? hehee
kak yatie..
haha..sabor e la hamka neh..mcm mcm..tak pe asal dia gumbira menghayati makanan..dan nak makan..kalau anak saya kak, sotong goreng tepung je pandai makan.yang lain tak reti lagi
stok sos plum aku pun dah lama selesai..kalo masak sweet n sour pun sedap tmbh sos plum tu zah..oit zah,ko dgr x nih??aku ckp ko tgk tv lak..baling ngan botol kicap nih kang..haaa..
ReplyDeleteeh?incik daut lom balik kan?kang abis aku kena payer ngan beliau kalo baling bini dier..eekekeke
azura..
ReplyDeletetu la pasai..memang sedapkan..nak kena beli soso plum lagi ni..nak habis dah tu..oo dah buat jugak kat ayam kan..aru ni masuk entry kan..tu la terpikir2 kat mana nampak
mr mama..
hehe..sistem arter ye mr mama..
memang est nasi ayam goreng tu
fara dean..
hehee..tak pe tiup tiup sikit dapat la m tu..hehee..
kak sam..
waalaikumusslaam..
ala kak sam..musti ada kalau dok belek2 tang sos sos tu..try cari kat k4 musti ada kak sam
cik manggis..
ha ah..memang asalnya cik mat buat kat udang..tapi sebab org rumah tak leh makan udang, terpaksa try ngan menda lain la
hasue..
ReplyDeletehah kat mukah pun ada sos plum, apatah lagi kat bandar2 yang agak maju ni kan..hahahaa..
haa ah la sue, laki aku tak balik lagi..huhuhuhu..bohsan