Assalamualaikum..
Aduii lepas penat gelak ngan komen Mek Hasue kat entry bawah ni dan shy shy cat ngan komen hubby sendrik..ahak!! sekarang nak masukkan lah jugak resepi kek yang diberi 5 stars oleh kak.noor masri ni. Jangan tenung lama2 ye kek yang agak sengal rupanya ni. Hehe..memang selekeh sikit, tapi rasa dia memangggg sedap!!! Ni la kek untuk hubby sempena hari jadi semalam. Tapi my darling ni bukan jenis kek mengekek dan sambut menyambut birthday. Kira dia nak potong pun dah syukur sangat dah!
Terasa-rasa lagi kemoistan kek ni. Hubby bawa ke opis juga kek ni. Topping tu saya guna resepi kak.noor juga.Walla...memang kombinasi yang best!!.melayang rasanya..fuh!! Kek ni pun ada jugak kat umah TTM hari ni. Juga dirumah Mas duniaku.
RESEPI KEK COKLAT KUKUS MUNIRA
source : kak.noormasri@coretandaridapur
copy: Kak Hana
Bahan-bahan
Bahan A
- 1 cawan gula pasir - hana dan kak.noor letak 3/4 cawan aje
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair - hana gune susu segar
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak
- 1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
>> semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.
Bahan B - di ayak
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
- 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C
4 biji telur - diblender (tapi kak.noor pukul hingga kembang) - hana juga
Cara-cara
- Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
- Bila dah sebati masukkan ke dlm loyang yg digris dan dilapik kertas kalis minyak.
- Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jgn buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jd mendap.
Ni ler tangan yang sudi memotong jugak kek ni. Mekasih ye abang sebab suka kek ni.
Soalan dari Cikadakbiru tanya pasai topping:
Akak guna resepi kak.noor masri juga.
TOPPING COKLAT dari Noor Masri
Bahan-bahan:
- 250 g coklat masakan } potong kecil2
- 1 sudu besar majerin* saya guna butter
- 130 ml double cream atau whipping cream
- sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional (ganti dgn susu pekat 1 sudu makan)
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.
uiisshh..nampak tangan jer..he..he..
ReplyDeletesedapp kan makcik kek coklat ni..aku rasa ni kek coklat kukus yang terbaik sekali...
laki aku pun puji kek ni paling sedappp....
kek ni dah sampai kedah tau..adik ipar aku bawa 1/2 biji ari tu..he..he...
ceh..ko tak kenal aku ek..takper..takper...
ReplyDeleteaku dh buat jugak kek ituw, siap buat jual lg...tp ko tak sebut pong..sobs..sobs..ngap..ngap..
betoi kata mas tuh..kek kukus terbaek pernah dicoba...heheh..cobaaannn...
balik dulu ler...bnyk lg kain nak basuh..hahaa
yuhuuu..akak dah lipat kain dah..leh lah dok bertenggek kat sini lelama.
ReplyDeleteakak lom try lagi wat kek ni sebab tau bila dah buat takleh nak berenti...berenti mamam le apa lagi..
mesti buat jugak ni..tu mas dan anna dah puji2 kata sodap jadi maka dgn itu dgn rasminya akak mengumumkan harus ku cuba jugak membuatnya...Nanti...kekeke
psst.
waaah zah lomantiknya laki ko..tangan pun lawo jek akak tengok.hahaha
As-salam izah, cun kek tu! mana lebih sedap kalau compare dgn kek coklat zaima ye? anak2 dah addicted dgn kek zaima.
ReplyDeleteMesti gembira senyum sampai telinga 'birthday man' tu kan? hehe..
Salam Izah..
ReplyDeleteAlhamdulillah dah kembali bersiaran nampaknya..
Best bangat ye kek ni..Masuk list jugaklah dulu..
mmg tepat pada masanya lah..nak2 skang ni angin tgh rajin nak mem'baking'..apa lg....jom kt sama2 cuba kek yg best ni..tq for sharing:)
ReplyDeleteamboi...romantiknye...legaa bila dgr akak nak berblog semula...lawaa kek....akak bagi adiah ape hihi melampau tanye!.makcik kat ofis ni tanye...topping tuh kak izah buat mcm mane?memukau mata memandang
ReplyDeletewahh satu permulaan yg bagus.. tayang tangan dulu kan.. ishhh putih melepak tangan tu.. ke sebab kek tu gelap, jd tangan tu jd contras haha
ReplyDeletelama tak buat kek cekelat.. lupa nak buatkan utk along baru2 nih.. hu hu.. teringin nak buat ni tp ermmm.... :(
ada lebih lagi ka...
ReplyDeletesedap nengoknyee....
kalau dekat maunya bawak piring nak mintak kek tu barang sepotong! x tahan tengok topping yg leleh2 tu....
ReplyDeleteyeyey...kak izah dah balik!!!!! akhirnya...klu x, ingat malam nih nak naik ketapi g ampang...kasi ketuk pintu umah suh bukak.... hepy belated besday to hubby kak izah.... jgn main nyorok2 lagi tau kak izah, rindu sesangat!!! kek tuh meggoda jiwa dah ni...macam memanggil2 suh buat...
ReplyDeletesalam..nanti nak buat camni juga lah..he3
ReplyDeletehappy to c u back dear :) manyak lindu oo x dgr celoteh izah seminggu ni :)hr2 jenguk dapur ni,tgk2 kot berasap..*walaupun dr tingkap dapur kiter x nmpak apa pun :) lega tgk izah dah ok..alhamdulillah..:)
ReplyDeletewah sungguh menggoda kak ini izah...dh lama copy resepi ni tapi lum sampai seru nk buat lagi hehe
ReplyDeletekak izah...nak mintak sepotong kek...tang strowberi tuh sungguh menggoda...auw! =0)
ReplyDeleteAssalam izah,
ReplyDeletewah first akak nak ucapkan welcome back!!! Alhamdullilah dah kembali berblogging ya..
2nd nak rasa kek coklat izah ni..
3rd kalau tak dapat akak pulak yang nak stop blogging..wakakakak..tak ada lah gurau ajelah izah..saja nak kacau izah..hahaha
anyway..akak happy izah is here!!
izah..tergoda betul dengan kek ni..
ReplyDeletedengan izah punya kempen kesedapan kek ni..lagi la rasa tak sabar nak cuba..
Kek ni mmg sedap kan??? akak pun dah cuba mmg sedap sangat!!
ReplyDeleteakak rasa ini lah kek kukus cekelat yg paling best!!...
uik!! terasa2 dah kat anak tekak... terliur sungguh tengok kek izah tu...
welcome back Izah n happy belated birthday to ur husband. Saya pun dah try kek utk bawa balik masa coti raye cine aritu..tp tak sempat posing..mmg terbaeekkkk! very moist, cuma tak tahan lama kalau letak kat luar, cepat berkulat sbb kandungan lembapan yg tinggi..
ReplyDeletedah lama tak buat kek coklat, bila tengok izzah buat terliur lah pulak.
ReplyDeletehuh..patut laa aku tersedak masa makan udang td...ko ngumpat aku kat entri ko rupanya eh zah..yela2,aku tau ko x puas ati aku balik x cuci gelas td kan..huhu
ReplyDeleteuiii...lawo kek ceklat!mmg nampak lembap giler..macam nak tangguh lg diet aku yg baru nk mula arini..ngihihih
stoberi tuh aku buat2 tak nampak je..sakit pangkal ati aku nengok.huh!;P
e'ehh..bak kate kak nor,putih jer tgn yg potong kek tuh..tp sampai ati ko zah..ntah2 incik daut ngah senyum ting!nampak gigi masa ko amik gamba tuh.. siap kontrol ensem ke..mata melirik2 ke..tp ko fokus kat tgn beliau aje..sia2 laa posing beliau..kakaka..adehh2..
Salam kak.
ReplyDeleteDah lama tak singgah sini tgk kak masak2.
Ada peningkatan la sbb boley buat kek coklat yg meleleh ni. Nanti nak ambik resipi yek
nampak coklat yg melelh tu ..air liur Cm pun meleleh leleh...coklat dgn stoberi mmg jodohnya:)..hehe tu tgn en daut ke?
ReplyDeletesalam izah..gembira tgk izah muncul tempat akak..masa baca n3 ....mengundur diri..izah dulu..dlm hati akak cakap sayangnye..mufin izah cantik2 sgt..nape nak undur..hehe..seb baik tak undur betul..nak cuba gaklah kek tu.. :-)
ReplyDeleteIzah...Assalamualaikumwbh darling...glad you are back..!!! Happy Belated bday to Mr Hubby yer....:)
ReplyDeleteSemoga berpanjangan berumahtangga kekal bahagia....dunia akhirat..you both...amin....:)
eh..izah gi mana sebelum nih? sumer ucap welcome back. akak tertinggal ketapi nampaknya nih?haha..
ReplyDeletekak izah... nk tnye.. cawan mcm mne akak tok amek sukatan tu..?..heee..nk try nk try
ReplyDeletesenyum sorang2 saya tengok kek ni. terpikir di minda ni "kalau dptkan aku ni, habislah kau kek!"
ReplyDeleteWow! banyaknya komennn pasti sedappp, dah masuk list tp lom wat. nak kena wat gak. klu menjadi nak kena wat tuk besday somiku....hehehe. ops! nak tanya, saya ada tgok recp muffin apple, klu tepungnya guna tepung gandum leh ke?
ReplyDelete