Assalamualaikum..
Panas panas ni sedap betul makan eskrim. Homemade pulak tu..ya Allahhh..sedap benorr. Cam tak caya je boleh buat eskrim sendri. Senang pulak . Makan ngan buah mangga tu..hmmmmmm.. Anak2 tak yah cakap la bermangkuk mangkuk belasah.
Gambar sikit je dan tak dan nak posing bagai, sebab bila kuarkan je, bebudak dah meronta2 nak aiscrim. Mekasih kak Wana tuk resepi yang sangat best ni. Kat rumah mimiey pun lebih kurang je resepinya. Dapat banyaak ni satu adunan ni. Tapi dah nama aiscrim banyak pun cepat je habis.
Resepi Ice-cream Vanilla bersama puri mangga
sumber: kak wana
Bahan-bahan untuk Ice-Cream
2 1/2 cawan serbuk coffemate
2 1/2 cawan susu segar
2 sudu kecil essen vanilla
3 sudu besar gula
Cara membuatnya
1. Satukan semua bahan kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan.
2. Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam petisejuk.
3. Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer sekali lagi hingga lembut.
4. Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
5. Bila telah beku boleh lah di hidangkan dengan puri mangga.
Puri Mangga.*saya tak buat cume potong je
2 biji mangga yang telah masak
1 biji lemon ( ambil jusnya)
4 sudu besar gula
1/2 cawan air
cara-caranya
* Satukan semua bahan kemudian masak di atas api hingga gula larut dan agak pekat sedikit. Kemudian sejukkan.
Cara menghidang.
Cedukkan ais krim ke dalam sandy glass kemudian lapiskan dengan sos mangga. Buatlah 2 lapis kemudian hidangkan dengan potongan hirisan mangga segar.
makcik....nak gak ice cream tu....
ReplyDeletememang tak letak telur yer makcik resepi ni....
aku dah tergoda nengoknya....
sedapp yer.....
sampai ati dah abis baru kau tunjuk...
merajuk ni....hu..hu..
arrrggghhhhhhh!!!!! tidakkkk..sedapnya.....Izah kalo pakai susu cair jadi tak? hehe...owwhhh..sungguh kau tlh menggoda...
ReplyDeleteuh, uh, uh... sedapnya, dah lps lunch ni kalau dpt mkn aiskrim.. mangga tu nmpk sedap manis jer. x berani dah nk hentak kaki ni. takut kena lepuk .. huhu.. ;)
ReplyDeletehahhahaha....alangkah sedapnye kalau dpt makan perisa mangga nih...hhuhuhu....tapi kali ni xjeles sgt sbb kat esbok tuh dh ade sebekas besar eskrim homemade perisa neslo...lallalalal
ReplyDeletekarang leh makan eskrim...tapi kalau nk anto eskrim ngan mangga tu pn xkesah...nyiru tapak tangan, tuperware paling besar mie hulurkan....
mas..
ReplyDeletetak letak telur makcik..ko cuba la buat..mmg seedap sesangat..seriusss.. makan ngan buah2 pun sedap..ngan coklat sos pun sedap..cenggitu pun sedap..trasa2 lagi kesedapannya..cam nak buat lagi neh..hahaa
anna..
aku tak pasti la boleh ke tak..aku rasa cam boleh jee..haha..tak jadi jangan mare ok..kiki..tapi dah masuk dlm peti ais tu sah sah la menjadikan..
kak ain..
haha..takut ekk...kikiki... kak ain..try la best wooo..ye la.best pertama sebab homemade kan.kedua sebab hubby and anak2 pun suka....
hahaha..melampo ko mie...wehhh ko sik makan sekerim je..meh la kungsi kungsi..jangan kedekut..neslo lagi tu..cessssss.. ah saja menggoda..akak nak buat lagi la..sedap kan mie kan kan kan..
ReplyDeletewaaa... eskrim homemade! teringat dulu2 arwah ayah penah gak wt eskrim homemade ni... perisa coklat.. dah siap mkn ngan roti.. bestnyerrr... tp tulah.. dulu2 belum sampai seru lg nak menyimpan resepi.. skrg baru nyesal! antara lain yg nyesal tak simpan resepi dari arwah ayah ialah jem jambu batu, sos cili & apa lagi ekkk.. lupalah.. arwah ayah akak mmg rajin gak wt eksperimen.. mak akak rajin masak biasa2 jelah.. org kg katakan.. hehe...
ReplyDeletere: tq izah utk jawapan mu yg panjang lebor tu... kalau gitu kaedahnya.. rasanya sah2 ler akak punya tu pekat sikit kot sebab akak rebus labu tu ala2 je tak tunggu sampai lembik benyek sgt sbb resepi suruh kukus kan.. so mmg rasanya kurang airlah tu.. lagi satu.. mungkin akak punya baking powder tu kurang aktif kot sbb akak simpan dlm petiais.. hehehe.. mungkin sejuk2 dia kurang aktif lagi.. akan dicuba lg insyaAllah kalau rajin..
aduh!... sedapnyer makan ice cream panas2 ni... izah mcm tu tau! selalu nak kacau diet akak... warghhhh... nak jugak tak leh tahan dah ni...
ReplyDeleteerkkkk... kite berjanji erk nak wat eskremm..sy wat eskrem vanila+oreo+almond ..hehehhe.. tapi kak izah punyer eskremm nih lebih menggoda la.. adussss...;p
ReplyDeletesalam ptg izah...
ReplyDeleteperghhh...akak nak eskrim juga la izah...mangag lebey lebey ye...
adoila izah oiii.. memang hobi ke buat orang meleleh air liur? geram tau! lenkali bukak blog izah kena standby kain lap :p
ReplyDeleteWaaaaaaaa Izah..kenapa keji sgt nih..tayang eskrem tengahari buta ni...huhuuuu...pastu butterscotch bun tuh fullamak...tangkap leleh sosnya...alahaiii bila la nk dpt buat semua nih...huhuuu
ReplyDeletefuiyoooooo ader eskerim buatan sendirikkkk... wa caya sama lu beb!! kekekekeee... mintak sesudu cukop lah! sejuk la wehhh
ReplyDeleteizah...nak wat nih......sbb idok la sejuk mana kalu aku bedal ni depan heater....muahhahahhaa...:)
ReplyDeleteMau donk! Sejuknya tuh ice-cream ditambah fresh mangga .... wah udah pasti sedap.
ReplyDeletewahhhh~~ sedapnyer!!!!!!!
ReplyDeletedh laa xguna telur..xpernah jumpa lg resepi aiskrim yg xguna telur nih.. kalau try makan ngan butterscotch td pon mesti best gak, kn..
wuih sedapnyer izah..tambah2 homemade lak..mesti puashati mkn...tunggu musim panas sikit la cuba buat eskrim lak
ReplyDeleteAlamak kita dah tertingal keretapi lah.. baru sempat buat blogwalking... letih ni buat blogwalking berbatu2.. mintak semangkuk ais krim!!! terliur tahap gaban.....
ReplyDeleteizah..sampai hati betul la..tunjuk ice cream yg dah habis....uwaaaaaaaaaa..nak jugak...
ReplyDeleteperghhh..tak thn nengok ice cream ni izah...nanti tunggu summer time nk cuba jugalah skrng tgh beku tak leh nk mkn ice ni..tapi kalau ada belasah juga..hehe
ReplyDeleteSedap ni,sesuai dengan cuaca panas. Boleh cubala cikgu ya.
ReplyDeletekak madihaa.
ReplyDeleteoo patut la akak pandai masakkk..rupanya bakat menurun dari ayah akak..
tu la pasal muffin labu tu..semalam kebetulan hubby nak makan mapin, try buat, tapi guna susu segar.agak padat pulak bila guna susu segar..haii mcm mcm jugak rupanya akak ek mapin labu neh..hehehhee
kak azlita..
hahaha... nak lawan balik la kak ita..mcm la kak ita tak kacau diet saya..ececceehhh...hehe..sedap kak ita makan time musim panas neh..fuh nikmat yang sukar ditafsirkan..kikiki..menggoda lagi dan lagi..
buuwa..
tu la pasal..lain resepinya kan..akak nyer simple je..tapi kalau ada cream bagai tu lagi la sedapkan kan..hehe
kak ezadlieza..
ReplyDeletenak brapa hinggit kak..mangga lebih harga lebih ek..hehehe
mrs plain june..
ahaha.. mana adoooo.. tapi yang ni memang nak menggoda ngan eskrim best ni..adoii sodap kakkk
kak ummi..
hahahaaaa..kak ummi buat saya gelak la..itu la masa yang betulnya..tengahari la nak tayang..marketing baikk punya kan..hehe
kak hana..
uii tak bleh..gi makan salji je..lebih kurang eskrim gak kan..muekekkee
ayu..
ReplyDeleteweh..idea bijak..makan escrim depan heater..ngan eskrim2 skali cair..haha
DG..
betul DG..gabungan buah yang sangat kena..kdg2 ada jugak kita akan rasa tawar buahnya, tapi bila dikenakan dengan manggo sangat segar dan ngam...
tun telani..
ha ah tul gak tu kan...tapi manis sangat pulak la..maka ngan buah baru sodap..dapat buah masam2 sikit pun ngam jugak ni..ha ah tak guna telur..tapi still halus gebu
kak ida..
betul kak ida..buat sendrik kepuasan tu sukar nak dikatakan bila sekeluarga makan ngan happy dimusim panas ni..hehehe cam pantun lak
kak wana..
mekasih kak..sedp ah escrim ni...lupa nak mintak izin nak tepek resepi..halal ye kak
eina..
ReplyDeletealoo looo..sian iye..ni pun nak buat lagi ni..nanti kita makan sesama ek..ikikiki.
nieza.
hahaha,, melampo sejuk2 makan escrim..huiii sabo jela..haaa nanti bleh try nieza kalau dah masuk summer..sedap makan ngan buah2an
kak paty..
ala jangan panggil cikgu segannn..tetiba teringat time jadi cikgu dolu dolu..haha..akakk..memang ngam makan time musim poanas dah ni kan..
Mesti guna creamer coffeemate? Klu brand lain bole?
ReplyDelete