Assalamualaikum...
Hari ni layan roti lagi ye. Roti ni penyelamat time pagi-pagi bila anak anak bangun. Bila celik mata je, memang mintak makan. Jadi roti dah sedia atas meja senang kerja sebelum nak sedia makan berat cam nasi goreng ke, mee goreng ke..roti goreng ke kan. Hubby pun laju je makan roti inti coklat ni. 3 ketul abis sekali makan. Dah ramai kot yang cuba roti dari Ros ni, tapi yang ini saya amik resepinya dekat myResepi.
Roti ni memang lembuuttt..Inti coklat tu saya campur nutella dengan topping lebih kek coklat ari tu. Lama dah ekk..hehe.. Mekasih Ros.. Tapi Ros belum berblog lagi sebab katanya line internet blum ada kat rumahnya lagi kan..
BUN COKLAT INTI KRIM COKLAT
sumber: Ros Onigiri
Bahan-bahan ( dapat dalam 12 biji bun kecil )
200 gram tepung roti/ highprotein flour
50 gram tepung gandum
1 sudu kecil yis
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu besar susu tepung/skim milk
2 sudu besar gula
1 biji telur (3/4 biji dimasukkan dalam adunan, bakinya akan digunakan untuk gliss pada permukaan bun nanti
120ml susu segar atau air suam
1 sudu kecil bread softner/bread improver ( optional)
2 sudu besar serbuk koko
*untuk inti*
sedikit krim coklat yang sapu kt roti tu, tak kisah lah jenama ape, nuttella ke van houten ke.
Caranya:
- Kalau ade BM ( bread maker) boleh masukkan semua bahan kecuali bahan inti dan Pilih menu Dough dan tekan ON. Kalau takde BM boleh ikut cara di bawah.
- campurkan semua bahan dalam mangkuk adunan dan uli hingga tidak melekat pada jari. Uli doh biar betul-betul lembut, uli dengan tangan lebih kurang 8 hingga 10 minit.
- kemudian masukkan dalam plastik bersih dan ramas-ramas doh selama 5-10 minit, keluarkan dan uli lagi di dalam mangkuk adunan. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda.
- Selepas itu, tumbuk-tumbukkan doh, keluarkan angin dan uli semula doh, kemudian bahagikan pada 12 bahagian kecil dan isikan doh dengan 1 sudu kecil krim coklat, susun atas dulang pembkar dan biarkan naik dua kali ganda.
- Sebelum dibakar gils permukaan doh dengan baki telur tadi, dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit. Sejukkan atas redai dan sedia untuk dihidangkan, anak anda pasti menggemarinya. Selamat Mencuba.
- Kalau taknak masukkan inti pun boleh juga, atau boleh campukan sedikit coklat cip dalam adunan. Ikutlah selera masing-masing.
kusssss semangat mewah inti ko tuh mek jahhh... aku gune coklat mkn2 jerk.. susah tol nk carik nuttella kat sini... cis!
ReplyDeletehu hu hu mengah laju2 lari datang nampak coklat yang sedap tu... Izah.. memang nampak sedap n gebus... nak join.. erma bawa kuih bakar he he he tukar yer...
ReplyDeletekaka hana..tu pun bebudak ni ratah cam tu je nutella tu..mmg tak tahan lama punya.. nanti balik mesia bantai je la beli 1 dozen ye..ikiki..
ReplyDeleteerma..
tu la..dah nampak kuih bako tadi tu yang laju2 gak gi tengok..alamak dah tukar kuih bako jagung ek...hehee
perhhhh..sedapp tu..
ReplyDeleteroti coklat ni memang peberet ain ngan daniel...'
esokk aku buat...sebab esok cuti...wakakaka...
ni kira rasmi bm kau la ni...he..he...
kau memang tak letak water roux ke makcik...
gebu dan lembut gila la roti kau....
Weihhh..ko guna bm ke buat nih mek jah??takde pun ko citer pengalaman malam pertama ko ngan bm tuh..kakaka..
ReplyDeleteros dah ada line tenet dah kan..aritu dier update kat fb..tp agaknya masih bz ngurus itu ini laa kot..kot tu maknanya aku x pasti laa,bukan kot baju kot..ko paham dak?
bak sini roti tuh..haihh...lapo lak aku
gebusss nyer roti dik izah ni,mewah intinya...akak buat pon buh coklat ketui ja..
ReplyDeletemas..
ReplyDeleteweh bukanlah..aku buat roti naik tu 1st time aku guna bm..hehee...tu yang rajin meroti tu..gebu weh..aku tak letak pun wateroux pun gebu..tu la kejadian malas semula jadi la tu malas nak wat wr..ngeee
hasue..
weh..dah ada ye...ye la busy sana sini la..aku tak de fb tu yang tak tau hal..weh sue, bm aku tu dah lama rasminya..ala biasa je la..tak de penceritaan yang dasat pun..muekekekee...yang dasatnya roti jela..
kak ida..coklat ketui coklat masak tu ke? kalau letak nanti dia mencair ke kak? nak jugak buat tapi kot dia seketui jugak dlm tu tak best la kan...hehe
ReplyDeletegulppp...gulppp...gulppp...kakak cantik, bun pun cantik..saya nak 3 ketui..!
ReplyDeletedah ade cik BM senang n rajin le ek meroti...saya pon nak beli gak nih. si somi kate asyik mkn roti beli jer bila nak wat. pa lagi soh die la belikan cik BM tu nak mguli xsempat ngan anak kecik nih hahaha. Selain wat roti ape lg function cik BM tu? leh wat ape lg izah?
ReplyDeleteWahhh I wanted to make some buns today...first attempt nak guna my Empress BM. Memang nak masuk JintanManis to check the easiest bun/bread recipe...tapi dah tengok bun coklat ni. Nak try gak!
ReplyDeleteNak tanya sikit Izah, untuk proof dough tu berapa lama ek? Letak dlm bowl je ker or any other method? Tolong ajarkannnnnn...saya budak baru belajar nak meroti! hehehe ;)
Sebelum, nak 3 pcs bun for now...hehehe
alahai!!..roti!!..akak lagi tak kuasa nak menguli.. roti izah ni kasi akak jealous tau..kecur akak tengok coklat yg meleleh tu..
ReplyDeletesalam izah...
ReplyDeleteamboi roti coklat dia....buat akak terliur je. dahlah feberet tu.
lama dah tak mkn lak tu...
roti 1 adunana...wahhahahhaha...kak izah ni semalam masok mimpi mie ehhhh...tau2 jek mie nak buat bun coklat...hahahhahah...tapi kena paoponbe dulu,tetiba angin kus2 M telah melanda....
ReplyDeletehani..
ReplyDeletewah kakak cantik..awww tak kuasa uu.. bagi kat roti je la cantik ek..na 3 ketui sebab bodek lebih..hehee
staranise.
tu la seperti yg disebutkan tadi..boleh jugak dibuat kek..donut dan perkara perkara yang memerlukan uli ni la
love..
hehe..love u kan better tanya sifu sifu roti..ehe..tapi kalau tanya i..biasanya kalau dulu uli tangan memang letak dlm bowl dan tutupkan dengan kain yang lembab..
tapi bila dah ada bm, just proof the dough dalam bm tu je sebab dlm bm tu panas panas suam membuatkan lagi cepat dough tu naik..dan otomatik bm tu akan set 2 ke 3 kali kembang. means kembang dough pertama dia akan uli kejap dan biar kembng lagi dan uli kejap lagi dan kembang lagi..semua tu tak lama pun sebab mmg cepat kembang bila da dlm bm...erk..u paham ke love..hahaha..nanti gi menuntut lagi dengan sifu roti yeee..
kak ayu..
ReplyDeletebibik yang uli..ok la tuu..ikiki..memang la hubby saya suka roti ada inti..cam budak2 kan
suzi...
apa lagi kak, jom la menguli..lembut roti ni..tapi ni pun second attempt ni..dulu 1st time buat tak tau mana silap, tak mau naik..hehee..mungkin yis lama kot
mimiey..
mie..akak tiup bagi rajin ekkk..ehehee.. try la adik manis..sure suka punyaaa
makcikk..
ReplyDeletekau letak ke tak letak bread softner@bread improver tu,sebab tulis optional kan, maksudnya tak letak pun tak pe...
waaaauu..ko dah ada mamat BM ye izah..aku ni dah bape lama tak meroti, bila dah sat meroti susah nak berenti, bila dah sata coti dari uli roti susah lak nak mula kembali..ewaaahhh...
ReplyDeletesoklan aku pun cam Mas, ko letak tak B.I..tu?
lg 1 kalau aku wat inti cokelat, aku guna coklat masakan, potong/cincang halus2 sikit, pehtu boh lam roti, tp kena banyakla. sbb ank2 aku suka ratah tang inti tu..kalau boh siit, mencebik jer..hihi
eh..apelak sat? stat...
ReplyDeletesata? stat gak kot..heheh
Assalamualaikum...
ReplyDeleteCadang nak meroti malam ni. Semua bahan dah ada kecuali intinya. Ada idea tak nak ganti ngan apa? (Sebenornya mana rupe nutella tu pun teman tak tau hahahahaha)
mas..ha ah..tak letak pun tak pe..sebab ros kata telur pun satu agen pelembut jugak..try je la labu..hehee
ReplyDeleteanna..nak tanya weh..kalau coklat tu, dia mencair ke dlm roti? nak try gak lah
kak sam..waaliakumussalam warahmatullah..
kalau tak de coklat nutella tu, boleh letak coklat masak biasa tu seketui dlm roti..ni kata2 yang pernah buat la.saya tak pernah lagi..nak try jugak nanti..
pastu nutella tu dlm botol.biasanya ada je sebelah ngan jem peanut butter coklat belang2 tu..try la..mmg best
wah izah dah ada bibik melayu yer...tahniah patutlah semakin laju jer menu meroti tu...bestnyer bubuh inti cekelat tu harus dicuba ni..:)
ReplyDelete