Assalamualaikum..
Alahaii..ingatkan ari ni nak berdating. Tak jadi la pulak. Tunda esok je..kira buat la menu menu simple tapi sodap ni ha. Loorr tak sangka weh, mudah je, tapi dah merasakan kelainan kat lauk tu. Sedap kak Nor. Boleh buat lagi menu ni. Mekasih yeee...
Tak de hias hias bagai. Botak je tu. Barang segar udah kering. Daun kari pun hampir2 kojol dah . hehe
sumber: Kak Nor Ganu
AYAM MASAK KARI KERING
Kak Nor Style
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
sedikit garam dan serbuk kunyit
Goreng ayam 1/2 masak ~ biar lembut jer, tak perlu sampai garing.
Angkat dan toskan.
~~~~~~~~~~~
bahan2 lain:
7 bj bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
1 - 2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari ~ bancuh dgn sedikit air
2 tangkai daun kari
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
jus asam jawa
garam
gula ~ jika suka
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
sedikit garam dan serbuk kunyit
Goreng ayam 1/2 masak ~ biar lembut jer, tak perlu sampai garing.
Angkat dan toskan.
~~~~~~~~~~~
bahan2 lain:
7 bj bawang merah ~ dihiris halus
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
1 - 2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari ~ bancuh dgn sedikit air
2 tangkai daun kari
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air
jus asam jawa
garam
gula ~ jika suka
Cara2:
Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih hingga garing,
Masukkan cili mesin. Goreng lagi.
Masukkan rempah kari dan goreng hingga sedikit kering.
Masukkan 1/4 cawan air dan juga daun kari. Masak hingga pecah minyak.
Kemudian masukkan sos tiram, baki air, jus asam jawa, garam dan gula.
Kacau2 dan masukkan ayam.
Masak hingga ayam masak dan juga kuah pekat.
Angkat dan hidangkan panas2.
nanti nk cuba jugakla...mcm ala2 rendang ke isah?
ReplyDeleteSalam Izah... memang sedap erma selalu gak wat kari kering... mudah n sedp..
ReplyDeletemas pun nak cuba esokk, tak guna santan yer,,,bagusss tok kesihatan.....ayam dlm freeze tu pun ada 4 ketoi lagi.....
ReplyDeletemakcik...kuih cara tu mas wat 1/2 adunan jer, guna slice cheese 2 keping yer.....nanti dah wat anto subang 10 ketoi...he..he..
cayang anak murid sorang ni, rajin menerai resipi k.nor .. maceh... :)
ReplyDeletesalam izah.yuuhuuu..akak tertinggal ketapi,tu yg lambat sampai..nak kari tu nak wat cicah roti ptg nih..
ReplyDeletezarin..
ReplyDeletetak de la kak ..yang ni memang ala ala kari mamak kering2 gitu.yang ala rendang tu ada resepi lain sikitt
erma..
oo ye ke.saya lak naru nak pandai buat.haha.biasa kalau buat berkuah gitu kan..santan semua
mas..
try la.simple je ni kan. cara? esok la mencara.dah kekenyangan sangat.sik makan jee..hahha
kak nor..
selera sama la kak nor..sedap n senang nak masak tu yang penting
kak anymz..
lain kali gi stesen awal sikit kak.tak ketinggalan ye..haha.. ha ah buat cicah2 sedap jugak.tapi kena buat banyak kuah.kalau banyak kuah dah tak kering la namanya..isshhh..lepuk juga kak anim nih..