Assalamualaikum..
Memula terima kasih buat acik acik semua yang wish birthday dak Bais tadi. Semoga doa2 kalian dimakbulkan Allah di hari Jumaat ni kan.
Kek ni bukan untuk sambutan ke apa ye, hehe..ni la kek gula hangus yang misteri sebelum ni. Ntah la kepala senget mana, tetiba tersalah timbang butter, jadi kek ni sebelum ni telah ditakungi minyak yang agak banyak. Tapi still boleh makan. Cubaan yang ini berhasil dan cantik. Memang mula mula baru kuar oven tu berminyak sikit. Tapi dah sejuk sangat cantik dan sedap.
Cantik tak corak sarang nya tu? Boleh la kan... Teringat sorang kawan baik masa belajo dulu. Sina namanya, budak Hasina ni suka kek ni, tapi dia tak boleh tengok corak sarang tu. Naik bulu roma n geli katanya. Jadi nak makan kek ni kena pejam mata. Hahaha..macam-macam.
Ok, kak Nor. Saya tepek kat sini pula resepinya. Mekasih kak ye. Ekceli warna kek ni lebih gelap, tapi tu kemere murah n cahaya yang banyak, jadi la warna brown gitu.
Keratan rentas kek
1 tin kecil butter (250gm) ~ boleh gunakan 1 ketul/bar butter
12 bj telur ayam
1/2 cawan susu pekat manis
4 cawan gula
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum ~ ayak
4 sudu kecil soda bikarbonat
Cairkan butter dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jgn dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang (7" x 7") yg dah digriskan dan dialas dgn baking paper.
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..
Yg ni versi K.Nor yg dah diedit sbb nak buat dlm portion yg sikit. Hasilnya spt dlm gambar kat atas tu..
125gm butter - (saya kurangkan ke 100gm)
4 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 1/4 cawan gula
2 sudu kecil soda bikarbonat
updated:
Berdasarkan pd eksperiman yg dah berjaya CMGebu buat, kek ni perlu dibakar dgn menggunakan api bawah sahaja utk tempoh 35 min pertama, lepas tu baru la di on kan api atas dan teruskan proses membakar lebih kurang 10 min lagi ya. Test dgn lidi, utk pastikan kek telah pun cukup masak. Suhu yg digunakan 165 - 175C.
salam izah..
ReplyDeletemmg cantik lubang2 kek lebah tu? suka3! Menjadikk!
salam zah,ni memang konpem lebah leh masuk dlm lobang nih..bosa2 lubang nya..saaaangat cantik..akak suka kek ni..nak separuh ya..jgn kedekut.hari ni hari jumaat..:)
ReplyDeleteWaaaaaahhhh lawanya kek Izah!
ReplyDeletefara dean..
ReplyDeletemekasih..memang la suka hati sebab menjadikan.mmg suka buat kek ni, sebab si bais suka makan
kak anymz..
ahhh takk kiraaa..nak gulai ketam//nak gulai ketam jugaaakkk!!!! tak kira la ari apa..nak kedekut jugak selagi tak dapat gulai ketam..hahaha
mamafami..
ReplyDeletemekasih mama...percubaan setelah sekian lama tak jadi sarang..yang ni cantikkk
makcik...bais tak mo kek gula hangusss, dia nk kek ben10....he..he..
ReplyDeletecantik jer kek tu berlubang ....jelesss tau..he..he..
waaaaaaaaaa suda jadiiii.. manyak jelessss! huH! nih kali yg ke berapa zah??? kikikiki
ReplyDeletecantiknya rupa kek dan dah tentu kek ini sgt sedap ! sy pun suke....kita C&P resepi...senang2 nak buat cuti sekolah nanti ...Tk
ReplyDeleteSalam Izah,
ReplyDeleteWah dah menjadi...lawa!.Akak nak cuba jg la resepi kak Nor ni....
izah, ni trial yg ke berapa? yg 1st aritu ke 2nd? tak oily dh ek? cantik sarang tu, dah berjaya dgn cemerlang :)
ReplyDeletehuuuuuiiihhh! canteknya sarang dia...
ReplyDeleteaaaaa... cantekkk... betul2 menjadi.. kek sarang semut.. haaa.. tul tak? pernah rasa dulu ade jiran wat... tapi sendiri tak pandai wat.. kakakakakakka...
ReplyDeleteko baru wat kan? mai sini sepiring... makan tuk tea time jap gi.. hehehehehe
wahhhh..izah..cayalaaa..mmg nampak perfect kek gula hangus tu..tabik springla..
ReplyDeletecantik sarangnyer...
ReplyDeleteizah...............tahniah.....memang menjadi and nampak cantik sgt....mesti sedap kan....aduss...pepagi ni dtg sini...terliur lak...
ReplyDeletemas..
ReplyDeleteah dia tak reti pun nak berben 10.padan muke dia tak reti..upinipin je reti nye..hihi..weh ni kek emak dia yg makan la makcik..lawoo kan lawo kan..skali lagi diulangi lawo kan..(bagi lagi jeles)..hahaha
kak hana..
skali lagi nak ulang..lawo kan..lawo kan..tayang lagi kat depan muka kak hana..lawo kan ..hahaha..jeles kan..kan..hehh ni percubaan yg ke2 pakai resepi kak nor.saja la sebab nak tunjuk rajinnnnn..hampeh kak hana
sonata anak kancil..
ada masa boleh buat.sebab kejap je nak godek membancuhnya, tapi yg lamanya nak nunggu peram tu..haiihh mcm tak sabo je..hehe
kak azian..
try la kak..saya kurangkan sikit butter tu..still ok, sebab guna telur B
KAK nor..
ke 2 la kak..haha..saya kurangkan sikit ke 100gm.ok kan kak, sebab telur letak gred B..Sedap!! dan cantikk kannnnn.mekasih kak!!
eliyaezlinaalias..
cemana? jeles tak?hahaha..lalala
jaassnani.
kak nani, jangan bagi alasan tak reti buat hokey..gi nun buat sendrik..mintak mintak plak..tak mo tak mo..hihi
lyza..
toing toing..balas tabik..hehe..alhamdulillah..jadi setelah beberapa percubaan sebelum ni.ada jugak guna resepi lain, tapi ntah mana silap still tak berapa nak jadi.yg resepi kak nor ni alhamdulillah cantik
moklong..
ha ah..nampai semut ke lebah ke kat dalam sarang tu?nampak..hehe
ayu safieza..
mekasih... tu la teruja kalau menjadi ni..rasa tak give up nak buat lagi kan..cume kena sabarrrr..sebab nak tapakan kek ni..hehe
yes usaha tangga kejayaan
ReplyDelete